BILO, NE PONOVILO SE: Znate li koliko puta nismo igrali Svetsko prvenstvo u košarci?
Foto: Dado Đilas

ORLOVi, POLETITE, vreme je!

BILO, NE PONOVILO SE: Znate li koliko puta nismo igrali Svetsko prvenstvo u košarci?

Teške su ovo teme, ali mora i o tome da se razmišlja, iako su nam šanse da se plasiramo u Kinu i dalje više nego dobre...

Objavljeno:

Grci su nas pobedili na Kritu, a sada kreće grčevita borba za poslednje mesto koje vodi na Mundobasket u Kini sa Gruzijom i Izraelom, koji imaju po pobedu manje od nas.

Heleni i Nemci su sa maksimalnim učinkom već jednom nogom u Kini, a nadamo se da ćemo i mi uskoro da napravimo taj korak.

Situacija nije lagana, posebno kada se u istoj rečenici sa našom reprezentacijom nađe Izrael, ekipa koja je 2007. godine "ukucao poslednji ekser u mrtvački kovčeg" "Mokinih moskitosa", koji iz tri meča (Grčka, Rusija, Izrael) nisu ostvarili nijednu pobedu na Eurobasketu te su po prvi i poslednji put u modernoj istoriji ostali bez naredne faze tog takmičenja (2005. smo igrali takozvano doigravanje sa Francuzima u Spensu, poraženi smo, ali to je na neki način bila osmina finala).

Kada se već sećamo tih teških vremena, ne toliko davnih, hajde da se setimo onih još težih, od kojih su neka sada odaljena čak i preko pola veka.

Hipotetički rečeno, iako je to i dalje gotovo nemoguće, ukoliko se Srbija ne plasira na Svetsko prvenstvo, bilo bi to treće na kom do sada nismo nastupali.

Mundobasket se igra od 1950. godine, a prvi je održan u Argentini. Tada se nije igralo po kup sistemu, već ligaški, a Jugoslavija je tada zauzela poslednje mesto bez ijedne pobede. Na sledećem, odigranom četiri godine kasnije u Brazilu, Juga je ostvarila jedan trijumf, da bi naredno, pet godina kasnije održano u Čileu, bilo prvo Svetsko prvenstvo na kom nismo igrali. Tada se izabranici legendarnog Aleksandra Nikolića nisu kvalifikovali za turnir u Čileu i to je do dana današnjeg jedini Mundobasket na koji se nismo plasirali.

Međutim, nije jedini na kom nismo igrali, jer posle raspada velike države, federaciju Srbije i Crne Gore (i dalje pod imenom Jugoslavija) su međunarodne sankcije sprečile da nastupe u Kanadi 1994. godine, gde je SAD osvojio titulu pošto je poveo sasvim solidnu NBA ekipu predvođenu trenerom Donom Nelsonom, za koju su igrale veličine poput Redžija Milera, Alonza Morninga, Dominika Viliknsa i Šekila O'Nila.

Zbog ovog takmičenja ostaje posebno gorak ukus u ustima, jer se naša reprezentacija samo godinu dana kasnije suvereno prošetala kroz Eurobasket u Grčkoj i osvojila prvo mesto uprkos zvižducima cele atinske hale.

Nadajmo se da će ova dva Mundobasketa biti jedina na kome naša reprezentacija nije igrala, te da će već protiv Estonije u nedelju u Hali Aleksandar Nikolić da napravi veliki korak ka najmnogoljudnijoj zemlji na svetu - Kini.

Takođe, nadajmo se da ćemo se tamo opet sastati sa tim Amerima u finalu, pa da ćemo možda da im se osvetimo za poraze u prethodnom finalu, kao i na Olimpijskim igrama u Riju!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.