VEĆA MRŽNJA NEGO S HRVATIMA: Svi misle da su nam Grci braća, ali kada je košarka u pitanju - daleko su od toga!
Foto: AP

Spremite se, Orlovi...

VEĆA MRŽNJA NEGO S HRVATIMA: Svi misle da su nam Grci braća, ali kada je košarka u pitanju - daleko su od toga!

Na Kritu nas čeka paklena atmosfera, a za to postoji nekoliko više nego dobrih razloga

Objavljeno: 14:32h
Aleksa Radosavljević

Grci i Srbi - zauvek bratski narodi. Pomagali su nam u Prvom svetskom ratu, pomagali su nam mnogo puta, pomagali smo i mi njima, ali postoji jedno mesto na kom nikada nismo pomagali jedni drugima - košarkaški parket.

Neki su nam se možda i smejali kada su pročitali naslov, ali situacija u realnosti je takva da ljućih rivala u našem nacionalnom sportu mi nemamo.

Sve je počelo sada već davne 1995. godine, na Evropskom prvenstvu održanom u Atini, na kom je tada još uvek Jugoslavija, sastavljena samo iz Srbije i Crne Gore, osvojila zlato.

Naše asove poput Saleta Đorđevića, Predraga Danilovića, Dejana Bodiroge, Žarka Paspalja i ostalih doktora košarke izviždala je cela hala u glavnom gradu Grčke, kada su se popeli na pobedničko postolje posle finala sa Litvanijom.

Nisu nam samo tada zviždali, cela netrpeljivost počela je još kada su ih Paspalj i drugari pobedili u grupnoj fazi, a sve je kulminiralo porazom domaćina u polufinalu od naše reprezentacije. Toliko daleko je to otišlo, da su naša vekovna braća Grci, zbog košarkaških frustracija, sve vreme navijala za Litvaniju, te su upravo Sabonisu i drugarima klicali i na tom već dobro poznatom pobedničkom postolju.

Rivalitet je od tada postajao samo sve veći i veći. Na Svetskom prvenstvu 1998. godine, takođe smo ih izbacili u polufinalu, opet na njihovom kućnom pragu, usred Atine u Panatinaikosovoj areni, kada je rezultat bio 78:73.

Nikada nam oni to nisu oprostili. Netrpeljivost koja vlada između ova dva van terena bratska naroda, na terenu je dostigla svoj vrhunac na pripremama za Svetsko prvenstvo u Turskoj 2010. godine, na Akropolis (Akropolj) kupu, prijateljskom turniru tradicionalno održavanom u najjužnijoj balkanskoj zemlji.

Tada su se Janis Buruzis, koji i dalje igra za Grke, i Nenad Krstić, tadašnji kapiten Srbije, doslovno potukli, jedan drugog gađali stolicama i svime što im je palo pod ruku. Doduše, sve je započeo Focis, koji je nasrnuo na Teodosića, a onda su se uključili apsolutno svi (pa čak i Bejbi Šek Skorcijanitis), ali, tuča će uvek ostati upamćena po ovoj stolici u glavu.

Interesantno, četiri godine kasnije, ova dva tima su se susrela na Svetskom prvenstvu u osmini finala, a tada su naši momci izdominirali i "olomili" Grke sa 90:72, kada je izdominirao Nikola Kalinić (setimo se onog monstruoznog zakucavanja upravo preko Buruzisa).

Mnogi se sećaju da je i tada bilo incidenata.

Bjelica i Buruzis u klinču, srpski košarkaši ih razdvajaju
Bjelica i Buruzis u klinču, srpski košarkaši ih razdvajaju foto: AP

Veliki broj momaka koji su tada igrali, igraju i večeras od 20 časova u Iraklionu na Kritu, a nadamo se da će se vrlo dobro setiti reči Saše Đorđevića i Saše Danilovića, koji su u jednom dokumentarcu istakli da su nam Grci u košarci definitivno veći rivali od npr. Hrvata, koje laici smatraju najljućim protivnikom naše zemlje.

Orlovi, srećno večeras, cela nacija je uz vas. Pobeda nad njima bila bi džinovski korak ka cilju - Svetskom prvenstvu u Kini, na kom bi naša reprezentacija branila srebro.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.