Bio je ubica legendarne generacije naše košarke: Čovek koga ćemo uvek pamtiti završio karijeru porukom sa jahte!
Foto: Printscreen/Youtube/5na5 - sve o srpskoj košarci

Zapamtili smo ga u novom sadu

Bio je ubica legendarne generacije naše košarke: Čovek koga ćemo uvek pamtiti završio karijeru porukom sa jahte!

Bio je član one reprezentacije Francuske koja je učestovala u "labudovoj pesmi" jedne od najslavnijih generacija srpsko-crnogorske košarke

Objavljeno: 09:56h

Jedna velika košarkaška karijera je okončana! Legendarni Boris Dijao je rešio da okači patike o klin u svojoj 36. godini.

Francuz koji je u prethodnih više od decenije bio jedan od najboljih evropskih košarkaša objavio je svoju odluku dok je uživao na jahti zajedno sa dvojicom bivših klupskih i reprezentativnih saigrača - Tonijem Parkerom i Ronijem Turijafom.

Kao da je namerno čekao momenat da se nađe u društvu saigrača sa kojima je u prethodnih skoro 15 godina bio simbol francuske reprezentacije i njenog uspeha, pa da onda saopšti da je kraj.

- Po završetku sezone odlučio sam da sačekam i vidim šta će se desiti. Kako izgleda biti na odmoru, i izgleda sjajno - poručio je Dijao čiji je poslednji klub u karijeri bio Lavaloa u rodnoj zemlji, baš kao što je i želeo.

Dijao je ostvario jednu od najboljih karijera među evropskih igračima u NBA, igrajući za Finiks gde je proglašen za igrača koji je najviše napredovao, potom za San Antonio sa kojim je uzeo šampionski NBA prsten 2014. godine i na kraju je jednu godinu proveo u Juti.

Ipak, ono po čemu je bio prepoznatljiv jesu igre za nacionalni tim "trikolora" kome nikada nije rekao ne i uvek bio na raspolaganju, a to mu se vratilo osvajanjem bronze na Mundobasketu 2014. godine i sa zlatom, srebrom i 2 bronze na Evropskim prvenstvima.

- Za reprezentaciju sam bio vezan kao za svoju majku, odigrao sam 247 utakmica i na to sam najviše ponosan. Uvek sam govorio da će tako nešto biti nemoguće, ali sada sam ponosan. Nisam želeo više, iz poštovanja za sve što je reprezentacija učinila za mene, odlučio sam da je ovo kraj - rekao je Dijao, koji se nedavno po prvi put od kada je počeo da igra seniorsku košarku nije našao na spisku selektora Francuske za mečeve kvalifikacija za Mundobasket.

Mi ga pamtimo i po tome što je bio jedan od glavnih igrača Francuske kada su 2005. godine srušili san košarkaša Srbije i Crne Gore na Evropskom prvenstvu u našoj zemlji 2005. godine, izbacivši nas u osmini finala u Novom Sadu. Tako se može reći da je čak bio jedan od dželata jedne od najtrofejnijih srpskih generacija koju su predvodili Bodiroga, Jarić, Rebrača, Rakočević, Radmanović i ostali.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.