Zbog Pejtona sam hteo da batalim košarku: Džejson Kid ulazi u Kuću slavnih, a da nije bilo Garija ko zna da li bi postao to što jeste!
Foto: AP

ispovest

Zbog Pejtona sam hteo da batalim košarku: Džejson Kid ulazi u Kuću slavnih, a da nije bilo Garija ko zna da li bi postao to što jeste!

Bio je 10 puta učesnik Ol-Stara, proglašen je za “rukija” godine (1993/94)

Objavljeno:

Džejson Kid bi ovih dana trebalo da bude primljen u čuvenu Kuću slavnih i sa njim će biti njegov mentor Geri Pejton. Njih dvojica se znaju još od malih nogu, pošto su zajedno odrasli u Ouklendu.

Pejton, koji je pet godina stariji, je bio oduševljen predispozicijama koje Kid ima i odlučio je da ga uzme pod svoje. Međutim, igrač koji je kasnije postao poznat kao “rukavica” zbog fenomenalne igre u odbrani, je bio prestrog za Kida. Do te mere da je tada kao srednjoškolac razmišljao da odustane od svega.

- Bilo je suza. Roditelji bi me pitali “Šta nije u redu?”, a ja bih im odgovorio nešto u stilu “Mislim da treba da promenim sport, nisam previše dobar u ovome”. Pejton mi ne bi dao da postignem koš na terenu, pričao bi mi da nikada neću poentirati, da sam previše slab i da nisam dovoljno dobar. Za momka koji ide u srednju školu je to bilo teško da “proguta”. Tada sam bio na raskrsnici – da li da se borim i pokušam da nađem način da poentiram ili da odustanem - priseća se Kid u razgovoru za “ESPN”.

Geri Pejton
Geri Pejton foto: AP

Svi znaju kako se to završilo, tako što je Kid bio drugi pik na draftu 1994. godine.

Od tada je odigrao 1391 utakmicu i prosečno beležio 12.6 poena, 8.7 asistencija i 6.3 skoka po meču. Bio je 10 puta učesnik Ol-Stara, proglašen je za “rukija” godine (1994/94) i devet puta je bio član najboljeg defanzivnog tima u ligi. Sa Dalasom je 2011. osvojio titulu pobedom protiv Majamija. Što se brojki tiče, na drugom mestu je po broju asistencija (12.091) i treći je po broju tripl-dabl učinaka (107).


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.