ŽIVOTNA LEKCIJA VELIKOG DINA RAĐE ZA SVE: Kad počneš da igraš košarku za pare, onda si propao kao igrač! Novac vam je kao prašina na autoputu! (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

PO običaju samo iskreno

ŽIVOTNA LEKCIJA VELIKOG DINA RAĐE ZA SVE: Kad počneš da igraš košarku za pare, onda si propao kao igrač! Novac vam je kao prašina na autoputu! (VIDEO)

Jedan od najboljih evropskih centara svih vremena je izneo neke svoje stavove o životu i košarci tokom kampa "Košarka bez granica"

Objavljeno: 17:37h
Uroš Marjanović

Legendarni Dino Rađa, bivši jugoslovenski i hrvatski košarkaš, je prethodnih dana boravio u Beogradu, gde je bio jedan od pozvanih gostinu na kampu "Košarka bez granica" koji su organizovali FIBA, NBA i Košarkaški savez Srbije.

Jedan od najboljih centara ne samo u istoriji regiona, već i evropske, pa i svetske košarke, učio je klince starosti od 15 do 17 godina najvažnijim košarkaškim, ali i životnim lekcijama.

U pauzi između dve trening sesije, kao i uvek raspoložen za medije, posvetio je desetak minuta pažnje novinarima i odgovarao na njihova pitanja.

Dino Rađa je pričao za srpske medije
Dino Rađa je pričao za srpske medije foto: Filip Plavčić

Najpre su osvrnuo na decu koja su učesnici kampa i izneo mišljenje da li među njima ima talenata?!

- Teško je proceniti nekoga tokom treninga, jedno je to, drugo utakmica. Imaš mnogo igrača koji su dobri treningu, ali kada dođe utakmica onda su skroz nešto drugo. Ne podnose svi isto pritisak. Talenata uvek ima, pogotovo sa ovih prostora. Uvek će se pojavljivati neki novi klinci.

S obzirom na to da je tokom karijere igrao i u Evropi i u NBA, koje je njegovo mišljenje o razlici između evropske i američke vhunske košarke danas?

Dino Rađa kaže da su pare najveće prokletstvo današnjeg vremena
Dino Rađa kaže da su pare najveće prokletstvo današnjeg vremena foto: Filip Plavčić

- Mislim da je razlika između NBA i evropske košarke smanjena. Danas u NBA imate mnogo igrača sa prostora Evrope koji igraju ozbiljne uloge u timovima.

- Pre su u Evropi igrala po dva Amerikana i morali su biti baš dobri, a danas dolazi svašta, pogotovo posle svega što je NBA napravila u Kini i zatrpava i ono malo što valja.

I on smatra da je velika količina novca koja je počela da se vrti u današnjem sportu jedan od glavnih uzroka za propadanje karijera.

- Danas se sve vrti oko tih prokletih para i ko ima para može sve i kupuje sve i ne obraća pažnju ni na šta drugo. Svi ti klubovi koji nemaju privatnog vlasnika grcaju. Neki budu gore, pa nestanu.

Dino Rađa smatra da bi bivša Jugoslavija pobedila Drim tim
Dino Rađa smatra da bi bivša Jugoslavija pobedila Drim tim foto: Filip Plavčić

A kakva je situacija u hrvatskoj košarci, koja baš ima velikih problema, pogotovo na reprezentativnom nivou?

- Mi smo 20 godina bili taoci sistema koji je bio namešten sam za sebe i koji je radio u nekom lošem smeru. Očito je loše. Sad nije to lako ni napraviti, nije košarka kuća da se napravi za godinu dana. Jedan igrač dok se napravi treba puno više. Treba biti strpljiv i puno raditi i stvarati trenere.

Neverovatno deluje recimo da u Srbiji fudbal, a u Hrvatskoj košarka su prilično daleko od nivoa na kome se očekuje da budu.

Dino Rađa voli da dolazi u Beograd i čest je gost
Dino Rađa voli da dolazi u Beograd i čest je gost foto: Filip Plavčić

- Jebiga da znam, ja bih bio Dalaj lama. Stvarno ne znam. Tako se nešto poklopi da jedna generacija bude vanserijska.

Da li bi ona reprezentacija SFRJ koja je bila apsolutno dominantna pred početak 90-tih godina mogla da pobedi onaj prvi i legendarni "drim tim", u susretu koji se nažalost nikada nije dogodio?

- Ko zna?! Definitivno bismo bolje prošli, a da li bi ih dobili, možda ovu prvu selekciju ne, ali ovo sve ostalo, mislim da bismo dobili.

Jasno je da je jedan od najvećih problema svakog sporta na prostorima zemalja bivše Jugoslavije sve raniji i raniji odlazak igrača u inostrane klubove.

- To je široko pitanje, jer nije isto za svakoga. Ja generalno volim da deca ostaju kod nas i da se kod nas razvijaju. A pitanje je ko šta igra, u kom je klubu, je l' igraju Evropu?! Šta taj klub radi?! Imate klub koji je danas gore, a sutra dole. Imate klubova velikih koji imaju jednog trenera za sve klince, a on ne može to da vodi kvalitetno. To je kompleksno pitanje i nije baš lako odgovoriti. Sve se svodi na rad, rad i rad. Majka uspeha je ponavljanje. Kada radim sa klincima ili odraslima i i nešto ne umeju da ponove, pa pitaju kako ti to?! Ja o tome ne razmišljam, jer sam ja to toliko ponovio da mi je to automatsko. Ja razmišljam samo o taktici nekoj, o nekom protivniku, ali da razmišljam šta ću ja?! To nikada.

I opet taj kako Rađa kaže "prokleti novac" koji je u današnje vreme postao najvažnija stvar za svakoga.

- Loše utiče novac na igrače kada glava nije čista. Onog trena kada počneš da igraš košarku za novce, onda si propao kao košarkaš. Možda si bogat, ali ćeš i to na kraju prokockati, jer nećeš znati ceniti kako si došao do toga. Onaj ko igra za uspeh, taj ima više šanse da zaradi i ozbiljnu lovu. Novac je kao prašina na autoputu i onda prođe auto i digne prašinu. A ako ti razmišljaš da pokupiš prašinu, onda ode sve dođavola.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.