KRIJEMO SE IZA REZULTATA, A KOŠARKA NAM PROPADA! Osvajač svetske titule '90: Više šanse imaš da uspeš u NBA nego ovde, Đorđević mora da gleda u pasulj kad bira tim! (FOTO)
Foto: Profimedia

APOKALIPTIČNE NAJAVE

KRIJEMO SE IZA REZULTATA, A KOŠARKA NAM PROPADA! Osvajač svetske titule '90: Više šanse imaš da uspeš u NBA nego ovde, Đorđević mora da gleda u pasulj kad bira tim! (FOTO)

- Umesto što smo dali milione evra za organizaciju fajnal fora Evrolige, a dve godine ranije i za olimpijski kvalifikacioni turnir, bolje bi bilo da je država taj novac uložila u razvoj klubova - kaže nekadašnji as

Objavljeno:

Bez dlake na jeziku, za dobrobit srpske košarke. To je Zoran Savić, jedan od najtrofejnijih igrača kog smo imali - čovek koji je sa reprezentacijom bio svetski i tri puta evropski šampion, srebrni na Olimpijskim igrama i sa splitskom Jugoplastikom tri puta klupski prvak Evrope.

Košarkaši su drugi na svetu, Olimpijskim igrama i u Evropi. Košarkašice su šampionke Evrope, treće u Riju, mlade selekcije nam donose medalje. Međutim...

- Dobri rezultati, ali to nije realno stanje naše košarke. Krijemo se iza rezultata reprezentacija! Srpska košarka je u velikim problemima. Saša Đorđević i Marina Maljković vuku ovaj sport na neverovatan način, njihov dolazak je pravi potez. Doneli su znanje, entuzijazam, motivaciju, afirmaciju mladih, pokret košarke... Međutim, lige su nam katastrofalne, u srpskoj ligi igrači nisu plaćeni ili su zarade smešne. Igraju i treniraju od oktobra do aprila, što kraće, kako bi im klubovi manje platili, ako ih plaćaju uopšte. Umesto što smo dali milione evra za organizaciju fajnal fora Evrolige, a dve godine ranije i za olimpijski kvalifikacioni turnir, bolje bi bilo da je država taj novac uložila u razvoj klubova iz Čačka, Kraljeva, Vršca, Subotice, Pančeva, Novog Sada... Košarka je sport malih gradova, pa Čačak je dao više reprezentativaca od Beograda. Gde nema jakog fudbala, košarka je sport broj jedan. Takav je slučaj u Srbiji. I treba je dizati, a ne da nam igrači idu u Rumuniju. Gde nema pomoći države, nema ni sistema - jasan je Savić za Blicsport.

Nikola Jokić
Nikola Jokić foto: Profimedia

Deca nam rano idu u inostranstvo, sa 14, 15, 16 godina?

- A kome da ih ostaviš? Kom klubu? Kojem gazdi? Nekad smo imali Vršac, danas Dinamik i Borac, ali... Sve najbolje mislim i o Zvezdi i Partizanu, mada potpuno shvatam roditelje kad odlučuju i donose odluku o tome šta je bolje za njihovu decu i gde da se školuju. Jokić i Dončić veću šansu da igraju i razvijaju se imaju u NBA nego u Evropi. E, to je tragično - kaže Savić za Blic.

Rat FIBA - Evroliga?

- To je katastrofalna situacija, kompletno rušenje košarke. Moraš da gataš ko će da igra, Đorđević treba da gleda u pasulj ko će da mu igra sledeću kvalifikacionu utakmicu. Nemoguć je rad u takvim uslovima. FIBA je pokušala da prisili Evroligu da se adaptira na njihove uslove, a ovi smanjili broj ekipa na 16 i pogurali da se naprave veliki problem. FIBA i Evroliga su zajedno krivi, svi gledaju samo svoju korist. Nema šanse da se dogovore.

ABA liga - ilustracija
ABA liga - ilustracija foto: Wikipedia/Basketball_net.

Večita dilema: ABA ili srpska liga?

- Srpska liga je totalno devalvirana. Pre sedam godina rekao sam našima: “Dobro je da te neko obaveže kao što je to uradila Evroliga, da igraš kod njih”. Ali mi smo uvek kasnili sa odlukama po četiri, pet godina i birali pogrešnu stranu. Opredelimo se za FIBA, onda nas oni ne puste kod ovih... Pa to je neshvatljivo šta mi radimo.

Crvena zvezda?

- Imala je uprkos problemima izvanredne rezultate u Evroligi. Šteta što i naredne sezone ne igra Evroligu. Inače, mišljenja sam, ako država pomaže neki klub, onda je nepotrebno da imaš u timu pet, šest stranaca. Što više naših igrača - to bolje.

Partizan?

- Sviđa mi se šta oni rade. Predrag Danilović svojevremeno nije ugasio klub, bio je korektan, poštujem borbu crno-belih, imaju zdravu priču.

BONUS VIDEO: Tuča Delija na Severu na meču Zvezda-Spartaks

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.