MENJA SE KLIMA U NAJJAČOJ LIGI NA SVETU! Dogovor Jokića i Denvera ponovo širom otvorio vrata srpskim talentima u NBA! (VIDEO)
Foto: Reuters

BRAVO MAJSTORE!

MENJA SE KLIMA U NAJJAČOJ LIGI NA SVETU! Dogovor Jokića i Denvera ponovo širom otvorio vrata srpskim talentima u NBA! (VIDEO)

Ovakav rasplet situacije će definitivno pozitivno uticati na interesovanje NBA timova za mlade srpske košarkaše

Objavljeno: 19:25h

Dogovor je pao, ugovor je rešen, a Nikola Jokić će za pet godina dobiti čak 148 miliona dolara i tako postati najplaćeniji srpski sportista ikada.

Denver koji je Jokića draftovao 2014. sa 41. pozicije i tada sa njim potpisao standardni ugovor koji sleduje piku iz druge runde.

Nagetsi i Jokara su potpisali četvorogodišnji ugovor, po kojem po završetku treće godine tim ima pravo da bira hoće li nastaviti saradnju i četvrtrtu godinu nakon koje bi postajao neograničeno slobodan agent, ili da sporazumno prekine saradnju, da bi već nakon treće godine mogao da ponudi novi unosniji ugovor svom igraču

Naravno Nagetsi nisu želeli da rizikuju, pa su učinili ovo drugo i odmah zatim ponudili ugovor težak pomenutih 148 miliona.

Međutim, koliko je potpisivanje Jokića važno za budućnost Nagetsa, toliko je ta situacija važna za budućnost Srpskih košarkaša u NBA ligi.

Nakon dugogodišnjeg garda koji je NBA liga imala prema inostranim igračima, početkom devedesetih godina situacija je počela malo da se popravlja, pa je iz godine u godinu u ligu stizao sve veći broj "pečalbara", koji su počeli da postaju integralni deo uspeha svojih ekipa.

Igrači kao Divac, Novicki, Đinobili, Parker, Stojaković, Gasol ustoličili su inostrane igrače i pokazali da isti, pored toga što mogu da pariraju kolegama iz amerike, takođe donose novu dimenziju u ligu koja je uticala na mnoge promene u pristupu igri.

I sve je to izgledalo divno sve negde do počletka i sredine dvehiljaditih, kada su timovi na konto dosadašnjih uspeha sa inostranim igračima počeli da draftuju "pečalbare" sa dosta viših pozicija nego ranije, bez preteranog poznavanja prošlosti i potencijala dotičnih.

Prvo je Darko Miličić draftovan od strane Detroita kao drugi pik 2003. ispred Karmela Entonija, Dvejna Vejda, Krisa Boša..

A zatim je Andrea Barnjani 2006. postao prvi evrposki igrač koji je draftovan sa pozicije jedan (Toronto od nastanka franšize ima tendenciju da dovoidi inostrane centre), i tu su se stvari otrgle kontroli.

Bilo je tu i slučajeva pre Miličića (Vajs,Tskitšvili..), ali Darkov je pokrenuo lavinu.

Svi su se nadali da je u pitanju samo spor start NBA karijere i da će se kroz koju sezonu vinuti u visine koje su mu predviđanje, međutim...

Darko je razočarao, što zbog konstantnih problema sa sitnim povredama što zbog svog neozbiljnog pristupa poslu.

A za njim i Barnjani, koji je prvih nekoliko sezona imao dobru statistiku ali i užasne rezultate ekipe. Međutim i njegova karijera je ubrzo krenula silaznom putanjom, isto kao i Bidrinsova od koga se očekivalo da će biti centar budućnosti za Golden Stejta, ali se ispostavio kao veliki promašaj na kraju.

I tada se ponovo javila averzija prema evropskim prospektima, pogotovo na poziciji centra.

Iz godine u godinu zahlađenje je postajalo sve veće, pa je vrednost inostranih igrača opet pala na puki prosek. Retko kada bi se koja ekipa usudila da draftuje internacionalca u takozvanoj fazi lutrije.

Tu i tamo su se potktradali pozitivni slučajevi kao sa Valančijunasom, ali idalje uglavnom negativni (Jan Veseli, Montejunas...).

A Srbi u ligi su se sveli na igranje u D Ligi i po neki minut u trenucima kada je meč već uveliko rešen.

Radmanović, Nedović, Kuzmić, Jarić, Rakočević, Kosta Perović... su samo neka od imena koja su umanjila interesovanje NBA klubova za srpske igrače.

I kada je sve izgledalo da će Srbi postati irelevantan faktor u najačoj ligi na svetu desila se famozna 2014., kada je na draftu kao četvrti pik od strane Niksa izabran Letonski fenomen Kristaps Porzingis, a kao 41. od Denvera, Nikola Jokić.

I dok su se u javnosti uveliko vodile polemike kako je Njujork opet promašio, kako Fil Džekson treba da poseti psihijatriju, dok je armija fanova Niksa plakala nad donetom odlukom i razapinjala upravu Njujorka, negde u planinama Kolorada obrađivao se najveći zlatni grumen koji je Denver Video još od Karmela Entonija.

Upravo njih dvojica su najzaslužniji što se trend promenio jer od njihoivog dolaska u ligu poverenje u Evropske prospekte je opet naglo skočilo.

Kristaps je svima začepio usta, a Jokara je objasnio neke stvari kao i uprava koja ga je dovela sa tek 41. pika, jer je krajem njegove prve i početkom druge sezone, pokazao da je bio kadar za pika iz samog vrha drafta.

Tako je Istočna Evropa ponovo zauzela zasluženo mesto u ligi u koju je iz Srbije i drugih zemalja u proteklih pet godina stigla prava mala armija NBA igrača: Bjelica, Bogdanović, Teodosič, Marjanović, Vučević, Nurkić, Hezonja, Šarić, Bertans, Sabonis, Bender...

Nakon ovakvog raspleta situacije sa Denverom i Jokićem, možemo očekivati da će interesovanje za Srpske prospekte samo još više porasti, i da ćemo sledećih godina sigurno imati prilike da gledamo još više naših internacionalaca koji će braniti boje NBA klubova!

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO IZ RUSIJE: Ona je prva zvezda Mundijala! Kurir pored PORNO DIVE koja je zaludela svet (18+, KURIR TV)

(Sever Stanković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.