16 GODINA KASNIJE: Marko Jarić dobio od Ane Brnabić doživotnu nacionalnu penziju za svetsko zlato iz Indijanapolisa! (VIDEO)
Foto: EPA/Srđan Suki

Srpski as je sada ispunio uslove

16 GODINA KASNIJE: Marko Jarić dobio od Ane Brnabić doživotnu nacionalnu penziju za svetsko zlato iz Indijanapolisa! (VIDEO)

Iako je od tada prošlo više od decenije i po, bivši proslavljeni as je tek sada ispunio starosnu granicu za dobijanje penzije

Objavljeno: 08:07h

Bivši srpski košarkaš Marko Jarić postao je dobitnik doživotne nacionalne penzije odlukom koju je potpisala premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Kao i mnoge njegove kolege sportisti pre njega, nekakadašnji reprezentativac je od države Srbije dobio nagradu za doprinos srpskom sportu i osvajanje medalja, od kojih se najviše ističe ona sa Svetskog prvenstva u Indijanapolisu 2002. godine, što se uostalom i navodi u rešenju o dodeli nacionalnog sportskog priznanja.

Marko Jarić je sa košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije bio prvak Evrope i sveta
Marko Jarić je sa košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije bio prvak Evrope i svetafoto: Profimedia

- Dodeljuje se nacionalno sportsko priznanje sportisti Marku Jariću, za osvojenu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, u olimpijskom sportu - košarka, održanom u Indijanapolisu, u Sjedinjenim Američkim Državama 2002. godine, u vidu doživotnog mesečnog novčanog primanja u visini dve i po prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike - piše u rešenju koje je potpisala Ana Brnabić.

Podsećamo da je Jarić sa košarkaškom reprezentacijom uzeo i evropsko zlato 2001. godine u Istanbulu, ali prema uredbi o dodeli nacionalnih sportskih priznanja u slučaju da sportista ima više osvojenih medalja kao osnov se uzima ona najvrednija, što je u njegovom slučaju ipak svetskog zlato.

Takođe, Jariću je tek sada (16 godina kasnije) dodeljeno rešenje o doživotnoj nacionalnoj penziji zato što prema istoj uredbi tek sa navršenih 40 godina stiče pravo na nju, a on će 40. godina napuniti u oktobru ove godine.

Svi se dobro sećamo kako je reprezentacija Jugoslavije stigla do zlatnog odličja u Indijanapolisu, tako što je u četvrtfinalu pobedila selekciju SAD sastavljenu od NBA igrača, pa potom u polufinalu Novi Zeland i na kraju posle produžetaka u finalu i Argentinu.

Članovi te reprezentacije bili su Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović (Aleksandar Smiljanić), Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Milan Gurović.

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije na pobedničkom postolju na Svetskom prvenstvu 2002. godine u Indijanapolisu
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije na pobedničkom postolju na Svetskom prvenstvu 2002. godine u Indijanapolisufoto: Profimedia

BONUS VIDEO: MEŠAJ, NOLE, MEŠAJ! Đoković urnebesnim tverkovanjem do suza nasmejao čitavu planetu!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.