DALAS CILJA DONČIĆA! GM Maveriksa uporedio slučaj Dončića sa Novickim!
Foto: EPA/Javier Lopez

Hoće li se istorija ponoviti

DALAS CILJA DONČIĆA! GM Maveriksa uporedio slučaj Dončića sa Novickim!

Maveriksi na ovogodišnjem draftu poseduju prava na petog pika

Objavljeno: 21:11h

Pre 20 godina, Dalas Maveriksi su draftovali igrača koji je po svemu sudeći postao najbolji Evropski košarkaš u NBA ikada. A sada su na dobrom putu da zgrabe još jedno evropsko čudo od igrača, a to je naravno Luka Dončić.

Predsednik košarkaških operacija ekipe Dalasa čuveni Don Nelson, izneo je mišljenje na temu da li je Dončić spreman za sledeći veliki korak u karijeri, i uporedio je moguće probleme sa adaptacijom sa koje je imao i sam Dirk prve godine kako je stigao u ligu.

- Dirku je bilo potrebno dve godine da se adaptira, a nakon toga je krenuo da gazi ka zvanju najboljeg stranca koji zakoračio na NBA parket -

Maveriksi na ovogodišnjem draftu poseduju prava na petog pika i imaće priliku da draftuju Slovenca ako se Finiks, Sakramento, Atlanta i Menfis koji biraju pre njih odluče da preskoče Dončića, koji je ove godine osvojio sve što se može osvojiti.

Evo šta je Nelson rekao povodom toga.

- Gledao sam ga u više navrata u toku ove godine kako igra, tako da mi Evropsko tržište nije nepoznanica. Pratimo ga već neko vreme. Retko se viđa ono što je on radio tokom cele godine. Sve što je uradio sa Realom i reprezentacijom Slovenije je stvarno velika retkost u današnjoj košarci -

A u slučaju da se Dončić odluči da izađe na draft.

- Kada imate godina koliko ima Luka i igrate za Real Madrid, koji je najbliži nivou NBA lige, novac vam ne predstavlja problem. Sve se svodi se na to kada si stvarno spreman. Dirk je bio izuzetno mlad kada je stigao u ligu, samo godinu dana stariji od Luke, a mi smo čekali da Novicki postane fizički spreman i da njegova igra utiče na našu bolju igru. Pa i kada se Dirk odlučio na ulazak u ligu, prvu godinu su ga bukvalno bacali po parketu kao krpenu lutku jer nije fizički stasao za ono što ga je očekivalo. Čak je u par navrata razmatrao da li je napravio pravi potez, i da li je došao u ligu prerano.Siguran sam da Luka trenutno prolazi kroz jako sličan proces i postavlja sebi pitanja u stilu: Da li je ovo nešto za šta sam fizički spreman? Ili je ipak bolje da odigram još jednu sezpnu u Evropi? To je očigledno odluka koju treba da donese sam sa svojom porodicom i agentom... siguran sam da će u pravonremeno razmotriti sve te opcije - rekao je Nelson.

A postavlja se pitanje ako izađe na draft da li je Dončić spreman za NBA.

- Ovo je apsolutno neki drugi nivo.Čak je i najboljima koji su stigli iz Evrope trebalo godinu do dve dana da bi se adaptirali. Dirku je bilo potrebno dve godine, a sada je možda i najbolji stranac koji je stigao iz Evrope. A da li je Luka spreman da prolazi sve to i da izdrži nekoliko godina, nebi li stekao potrebno iskustvo, to je realno pitanje za njega, da li je stvarno spreman? Da li je spreman za zadatke koji ga čekaju u odbrani ? Pošto će se susretati sa najboljim atletama kojese nadmeću u ovom sportu. Na poziciji 2 i 3 se nalazi neverovatan broj "ubica". Tako da će zasigurno morati da prođe period adaptacije - bio je jasan Don Nelson.

BONUS VIDEO: Joga Bonito urednika fotografije Espresa

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.