NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Ovo je TOP 25 Evropljana u istoriji NBA lige! Otkud ovaj Srbin na spisku?! (FOTO)
Foto: Wikimedia Commons

Krem Da la krem

NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Ovo je TOP 25 Evropljana u istoriji NBA lige! Otkud ovaj Srbin na spisku?! (FOTO)

Na listi se nalaze manje više sva imena koja su se očekivala, ali sam redosled je krajnje diskutabilan...

Objavljeno: 15:36h

Eminentni košarkaški portal "Hoopshype" je izbacio svoju listu od 25 naboljih evropljana koji su zaigrali u najjačoj ligi na svetu. Na listi se nalaze manje više sva imena koja su se očekivala, ali sam redosled je krajnje diskutabilan.

Na listu je uključen i Dejan Bodiroga (23) koji nikada nije nastupio u NBA ligi, ali je uspeo da svojom košarkaškom veštinom nametne svoje ime na ovu listu. Sigurni smo da je nastupao u najačoj ligi na svetu, da bi se zasigurno našao na dosta višoj poziciji. Ovako i to nije loše uzevši gore pomenutu činjenicu u obzir.

Kako stoje stvari, u skorijoj budućnosti neka od ovih imena se više neće nalaziti na list, pošto u ligi trenutno igra toliko maldih evropskih igrača (Jokić, Porzingis, Šarić, Markanen, Bogdanović, biće tu i Dončić...) koji su svojim talentom i partijama na dobrom putu da zauzmu izuzetno visoke pozicije na ovakvoj listi u bližoj budućnosti.

25. Hoze Manuel Kalderon (Španija)

U NBA je stigao kao atletski bek koji ne poseduje zavidan šut spolja, ali je samo nekoliko godina kasnije postao jedan od najbolji asistenata lige a bogami i dobar šuter. Osvojio je veliki broj trofeja sa španskom reprezentacijom, a jedino odličije koje mu nedostaje je zlato sa Olimpijskih igara. Zanimljivo je i to da Kalderon drži NBA rekord po procentu uspešnosti sa linije slobodnih bacanja u jednoj sezoni od 98.05 %, koji kako stvari stoje, nikada neće biti oboren.

NBA statistika: 9.2 poena, 5.9 asistencija, 16.0 PER (Player Effciency Rating), za 13 sezona.

Hoze Kalderon
Hoze Kalderonfoto: EPA/David Maxwell

24. Danilo Galinari (Italija) Jedan od većih talenata koje je Evropa iznedrila poslednjih 10 godina.Bio je dobar u dresu Njujorka, odličan u Denveru, pa je na momente izgledao i kao budući Ol-star. Međutim sklonost povredama i njihova učestalost tokom Galove NBA karijere, nisu dozvolile Italijanu da dosegne vrhove koje su mu mnogi predviđali.

NBA statistika: 15.3 poena, 4.7 asistencija,16.4 PER, za 9 sezona.

Danilo Galinari
Danilo Galinarifoto: AP

23. Dejan Bodiroga (Srbija)

Neverovatan plejmejker visok 204 centimetra, koji je dominirao evropskim parketima. Osvojio je sve što se u Evropi može osvojiti i to u više navrata. Ima 42 priznanja u karijeri, što na ličnom, što na timskom nivou. Nažalost nikada se nije oprobao u NBA ligi, ali ga je ovaj portal ipak stavio među najbolje Evropljane na ovom spisku. Tehnički, on mesto na listi zaslužuje jer je Sakramento polagao draft prava na njega. Bodiroga je bio 51. pik 1995, ali nikada nije "prešao baru". Dakle, izgubili smo priliku da ga gledamo zajedno sa Divcem i Peđom, bar nakratko, početkom 2000-ih.

Dejan Bodiroga
Dejan Bodirogafoto: Profimedia

22.Nikola Batum (Francuska)

Vešto krilo koje ume da igra na obe strane terena. Tokom karijere u Portlandu je iz sezone u sezonu napredovao da bi na kraju prve godine u dresu Šarlota postao Ol-star kalibar igrača. Iako nije atletsko čudo koje je nekada bio, idalje poseduje izuzetan arsenal mogućnosti na košarkaškom terenu.

NBA statistika: 12.1 poena, 5.3 asistencija,16.4 PER, za 10 sezona.

Nikolas Batum
Nikolas Batumfoto: Reuters

21. Mehmet Okur (Turska)

Nikada nije bio dobar u skoku, ali je itekako umeo da se snađe na ofanzivnoj strani terena u 10 godina provedenih u ligi. Jedan od centara sa najboljim šutem sa distance. Imao je nekoliko uspešnih godina sa ekipom Juta Džeza , pa je u jednoj sezoni čak uspeo da upiše i nastup na Ol-star meču.

NBA statistika: 13.5 poena, 5.3 skokova,17.1 PER, za 10 sezona.

20. Predrag Danilović (Srbija)

Sjajan spoj šuterske veštine i atleticizma. Za razliku od sunarodnika Bodiroge, Danilović se oprobao u NBA ligi i bio veoma uspešan u Pet Rajlijevom Majamiju.Iznenađujuće se penzionisao vrlo rano, sa samo 30 godina ali je za taj period uspeo da osvoji pregršt odličija sa Reprezentacijom i dve Evrolige.

NBA statistika: 12.8 poena, 2.4 skokova, 11.7 PER, za dve sezona.

Predrag Danilović
Predrag Danilovićfoto: Dragan Kadić

19. Hidajet Turkoglu (Turska)

Krilo koje radi sve, i čovek koji je bio jedan od ključnih faktora u fantasičnoj godini Orlando Medžika u sezoni 2009. Njegova sposobnost da razigrava saigrače i snajperski precizan šut sa distance, načinili su ga ozbiljnom ofanzivnom pretnjom za bilo koju odbranu u ligi u tom periodu.

NBA statistika: 11.1 poena, 4 .0 skokova,14.3 PER, za 15 sezona.

Hidajet Turkoglu
Hidajet Turkoglufoto: Profimedia

18. Dino Rađa (Hrvatska)

Jedan od većih talenata na poziciji centra u istoriji Evropske košarke, je bio jedna od retkih svetlih tačaka u generaciji Seltiksa koja je igrala sredinom devedesetih. U jednoj sezoni (95/96) je umalo imao proseke 20-10, statistika koja nijednom evropskom košarkašu nije pošla za rukom.

NBA statistika: 16.7 poena, 8.4 skokova, 17.4 PER, za četiri sezona.

Dino Rađa
Dino Rađafoto: Fonet

17. Šarunas Marčulijonis

Jedan od evropskih pionira u NBA ligi. Neverovatan radnik koji je sa klupe donosio ofanzivne opcije svom timu što pouzdanim šutem, što sjajnim prodorima. Đinobili pre Đinobilija, u osnovi.

NBA statistika: 12.8 poena, 2.2 asistencije, 16.7 PER, za četiri sezone.

16. Rik Smits (Holandija)

Poznatiji kao leteći holanđanin. Stub u reketu Indijane tokom slavne ere 90.

Posedovao je izuzetno meku ruku, precizan šut sa polu distance i lep horog pa ga je takav arsenal mogućnosti vrlo brzo pretvorio u ozbiljno ofanzivno oružije ali je

NBA statistika: 14.8 poena, 6.1 skokova, 17.9 PER, za 12 sezona.

15. Goran Dragić (Slovenija)

Prošle sezone je postao drugi evropski bek koji je upiso učešće na Ol-star meču, samo nekoliko meseci nakon što se popeo na krov Evrope sa reprezentacijom Slovenije. Super agresivni plej kojeg je vrlo teško zaustaviti kada se sjuri ka košu.

NBA statistika: 13.7 poena, 4.8 asistencija, 17.2PER, za 10 sezona.

Goran Dragić
Goran Dragićfoto: REUTERS/Osman Orsal

14. Zidrunas Ilgauskas (Litvanija)

Ozbiljni problemi sa povredama u ranoj fazi karijere, su mnoge terale na razmišljanje da li je on pouzdan NBA centar...ali na kraju je veliki "Veliki Z" otišao u košarkašku penziju sa dva Ol-star učešća.Iako je njegova pokretljivost bila ograničena, to ga nije sprečavalo da bude pouzdana opcija u napadu i skoku.

NBA statistika: 13.0 poena, 7.3 skokova, 18.5 PER, za 13 sezona.

13. Andrej Kirilenko (Rusija)

Igrač koji je u tim unosio neverovatnu energiju i kome nije bila potrebna lopta u rukama da bi bio efikasan. U trenutcima kada ga nije išao šut radio je apsolutno sve. Posedovao je nivo atleticizma koji je retko viđen među evropskim košarkašima.

Andrej Kirilenko se druži sa Dvejnom Vejdom
Andrej Kirilenko se druži sa Dvejnom Vejdomfoto: Fonet

NBA statistika: 11.8 poena, 5.5 skokova, 18.7 PER, za 13 sezona.

12. Toni Kukoč (Hrvatska)

Neverovatno fluidan košarkaš sa izuzetnim košarkaškim IQ. Veoma bitan šraf i faktor u famoznoj generaciji Bulsa, koji bi se sigurno još više istakao da je karijeru proveo u nekom od manje dobrih timova.činio je da košarka izgleda tako lako.

NBA statistika: 11.6 poena, 4.2 skokova, 17.3 PER, za 13 sezona.

Toni Kukoč
Toni Kukočfoto: EPA/Tannen Maury

11. Žoakim Noa (Francuska)

Defanzivna napast i zver, pre nego što su mu povrede uništile i skratile karijeru.Francuz je bio izuzetna pokretačka energija i neumorni radnik.

Iako je posedovao veliki broj nedostataka u ofanzivnom segmentu igre, sve je to nadomešćivao velikim zalaganjem i fokusom. Nikada nije postao dobar poenter, ali negova veština dodavanja i pregleda igre su pomagale njegovom timu u ofanzivnom aspektu igre.

NBA statistika: 8.9 poena, 9.3 skokova, 17.6 PER, za 11 sezona.

Žoakim Noa
Žoakim Noafoto: AP

10. Detlef Šremf (Nemačka)

Iako je od rane faze karijere nastupao za nacionalni tim Nemačke, Detlef je karijeru gradio u Americi preko koledža do NBA lige. On je ujedno i prvi Evropljanin koji je zaigrao na NBA Ol-star meču. Neverovatan ol-araund košarkaš.

NBA statistika: 13.9 poena, 6.2 skokova, 17.2 PER, za 16 sezona.

9.Vlade Divac (Srbija)

Narizmatični centar, koji nije imao uticaja na igu u defanzivi , ali jedan od naj kreativnijih "petica" koje je liga ikad videla, sa izuzetnim osećajem za pas, i šutem sa poludistance. Karijeru je vrlo dobro započeo u Lejkersima a preko Šarlota je stigao u Sakramento , gde je stasao u NBA Ol-stara.

NBA statistika: 11.8 poena, 8.2 skokova, 17.7 PER, za 16 sezona.

Vlade Divac grli Šakila Onila
Vlade Divac grli Šakila Onilafoto: Profimedia

8. Arvidas Sabonis (Litvanija)

Čovek koji je apsolutno dominirao u FIBA takmičenjima, sa neverovatnim miksom veličine, brzine i košarkaške veštine. Nažalost silne povrede su usporile njegovu karijeru, ali ga nisu slomile. On je uspeo da nadomesti gubitke, sa još boljom i unapređenijom post igrom i sjajnim šutem sa poludistance. Postao je bitan faktor u Portlandovoj mašineriji, ali mu fizičke limitacije nisu dozvolile da se vine među zvezde NBA lige.

NBA statistika: 12 poena, 7.3 skokova, 21.2 PER, za sedam sezona.

Arvidas Sabonis
Arvidas Sabonisfoto: Profimedia

7. Predrag Stojaković (Srbija)

Jedan od najboljih šutera u istoriji NBA lige, koji je bio mašina za trojke.Perfektan pomoćnik Krisa Vebera u zlatnom periodu ekipe iz glavnog grada Kalifornije, tokom ranih dvehiljaditih.Iako nije dosegao status zvezde u ligi, njegovi individualni timski rezultati nisu izostali, pa je Stojaković karijeru završio kao šampion NBA lige, trostruki Ol-star, i dvostruki pobednik u brzom šutiranju trojki i član Druge petorke NBA lige.

NBA statistika: 17.0 poena, 4.7 skokova, 17.1 PER, za 13 sezona.

Predrag Stojaković
Predrag Stojakovićfoto: Profimedia

6. Mark Gasol (Španija)

Prvi evropski košarkaš koji je postao najbolji defanzivni igrač u istoriji NBA.

Stub u svlačionici a defanzivna zver na terenu za ekipu Menfis Grizlisa. Njegove veštine ne manjkaju ni na ofanzivnoj strani igre pod obručima.Nesebičan igrač sa sajjnim pasom, koji nažalost nije umeo da igra na samom obruču kao njegov stariji brat Po.

NBA statistika: 15.2 poena, 7.7 skokova, 18.7 PER, za 10 sezona.

Mark Gasol
Mark Gasolfoto: AP

5. Dražen Petrović (Hrvatska)

Prva prava evropska zvezda koja je svoju igru gradila van SAD, na prostoru Evrope. Legenda na starom kontinentu. Nije bio previše raznovrstan igrač ali je posedovao pobednički karakter i stvari u kojima je bio dobar, je ustvari bio najbolji. Jedan od najprirodnijih šuteva i šutera koje smo imali prilike da gledamo na košarkaškim terenima, pa i nije čudo što je mučio protivnike pogađavši šut za šutem sa distance. Nažalost preuranjena smrt nas je sprečila da vidimo još Draženove magije.

NBA statistika: 15.4 poena, 2.4 asistencija, 16.4 PER, za četiri sezona.

Dražen Petrović
Dražen Petrovićfoto: Printscreen/Twitter/@NBAHistory

4. Janis Adetukumbo (Grčka)

Čudo prirode sa neverovatnim košarkaškim veštinama. Iako jako mlad već se našao u razgovorima u za MVP titulu, a sigurno je da ako ovako nastavi da će to zvanje pre ili kasnije osvojiti, ali bi prvo morao da popravi skok šut.

On je jedan od najboljih poentera u reketu u NBA ligi a pored toga poseduje i neverovatnu kontrolu lopte za svoju visinu i neverovatne atletske sposobnosti koje nikada do sada nisu viđene kod jednog NBA Evropljana.

NBA statistika: 17.2 poena, 7.5 asistencija, 20.3 PER, za pet sezona.

Janis Adetukumbo
Janis Adetukumbofoto: AP

3. Toni Parker (Francuska)

Do ove sezone, on je bio jedini evropski bek koji se našao u Ol-star timu.

Kao igrač se razvio u Sparsima, kao glavni pomoćnik Tima Dankana sa kojim je osvojio pregršt NBA titula. Sa izuzetnom brzinom koju je posedovao, Parker je napadao koš protivnika na način kojim je retko ko mogao, a vremenom je uspeo da razvije konstantniji šut sa distance.Nažalost, njegove najbolje igračke godine su uveliko iza njega.

NBA statistika: 15.8 poena, 5.7 skokova, 18.3 PER, za 17 sezona.

Toni Parker i njegov partner u zločinu
Toni Parker i njegov partner u zločinufoto: AP

2. Pau Gasol (Španija)

Njegova meka ruka i izuzetan šut u kombinaciji sa visinom, atleticizmom, izuzetnom post igrom i razumevanjem igre, činio ga je jednim od težih protivnika na terenu u proteklih 15 godina. Nažalost nikada nije uspeo da razvije zavidnu defanzivnu igru. Zver na svakom FIBA takmičenju u dresu reprezentacije Španije. Nijedan igrač u istoriji košarke nije bio tako dominantan u letnjim mesecima na FIBA takmičenjima.

NBA statistika: 17.4 poena, 9.3 skokova, 21.4 PER, za 17 sezona.

Pau Gasol
Pau Gasolfoto: Reuters

1.Dirk Novicki (Nemačka)

Jedini evropljanin koji je osvojio MVP nagradu.Takođe jedini Evropski igrač koji ulazi u raspravu za jednog od najboljih igrača koji su kročili na NBA parkete.

Ofanzivna mašina sa šuterskim veštinama koje nikada do sada nisu viđene kod čoveka od 213 santimetara visine.Doveo Dalas koji je imao ulogu autsajdera te godine. Šesti je na večitoj listi postignutih broja poena sa samo 1100 poena zaostatka u odnosu na legendarnog Majkla Džordana koji zauzima četvrto mesto na toj listi.

NBA statistika: 21.2 poena, 7.7 skokova, 22.6 PER, za 20 sezona.

Dirk Novicki
Dirk Novickifoto: AP

BONUS VIDEO: Marko Gudurić neutešan posle poraza u finalu Evrolige

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.