GOTOVO! Bertomeu odlučio da li Budućnost ide u Evroligu! (FOTO)
Foto: Stefan Jokić

KRAJ!

GOTOVO! Bertomeu odlučio da li Budućnost ide u Evroligu! (FOTO)

Podgorica je na nogama čekala da se prvi čovek elitnog takmičenja oglasi...

Objavljeno: 10:42h

Crvena zvezda i Partizan u sezoni 2013/14 su prvi i poslednji put istovremeno bili učesnici Evrolige, a na jesen bi mogli zajedno da predstavljaju Srbiju i ABA ligu u Evrokupu. Isto tako, prilično je sigurno da Srbija posle mnogo godina neće imati evroligaša.

Bertomeu je više od 90 minuta odgovarao na pitanja novinara, od kojih se jedno odnosilo na "evrostatus" klubova ABA lige u narednoj sezoni.

- Moja prognoza je da će Budućnost ispuniti sve postavljene uslove, koji se tiču rekonstrukcije dvorane, finansija i unutrašnje strukture kluba. Imali smo nekoliko kvalitetnih sastanaka sa njima, oni vredno rade i ako sve bude u redu, kako očekujemo da bude, oni će igrati Evroligu, a Crvena zvezda Evrokup, u skladu sa njenim plasmanom u ABA ligi - istakao je.

- Kada sve lige budu gotove, polovinom juna, verujemo da će biti jasnije sa koliko pozivnica raspolažemo i koji klubovi bi mogli da ih dobiju. Nema dileme da je Partizan u krugu kandidata. Ali, razgovarati o tome sada, bilo bi prerano - dodao je.

Bivša Jugoslavija je nekada imala tri tima u Evroligi, pa dva i sada jedan - samo osvajača ABA.

- Tačno, ali to nije slučaj samo sa bivšom SFRJ. Italija sada ima jedan klub, a imala je četiri, Grčka je sa četiri ostala na dva. To je realna potreba. Neki klubovi daju više od drugih, na primer, Cibona, Olimpija i Partizan trenutno više nisu na tom nivou, zato smo redukovali broj i kroz regionalna takmičenja se dolazi do Evrolige. I razvoj ni ide prema nacionalnom ključu, već kroz licence i za regionalna takmičenja. Do Evrolige bi trebalo da se dolazi i putem Evrokupa, što je plan za sledećih šest do osam godina, da to budu vrata za elitu, dok će Evrokup biti prozor koji se dodatno širi - objasnio je Bertomeu.

Broj ekipa u Evroligi će naredne sezone biti isti, dok će od "one tamo" brojati 18.

BONUS VIDEO: Dončić i Bogdan u zagrljaju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.