IGOR KOKOŠKOV - KO JE ON? Čist košarkaški genije, ponosni Srbin, specijalista za talente i stranac koji je uradio nezamislivo u NBA! (VIDEO) (FOTO)
Foto: Fonetap

Tako se radi posao

IGOR KOKOŠKOV - KO JE ON? Čist košarkaški genije, ponosni Srbin, specijalista za talente i stranac koji je uradio nezamislivo u NBA! (VIDEO) (FOTO)

Učio je od najboljih, pa je i sam postao najbolji

Objavljeno:

NBA liga je dobila prvog trenera rođenog na prostoru Evrope, a on je ni manje, ni više nego Srbin.

Igor Kokoškov je sada već ime koje nam je svima dobro poznato, pogotovo nakon osvajanja zlata sa Slovenijom na Evropskom prvenstvu, kada je porazio Orlove u utakmici za najsjajnije odličije. Ovom prilikom ćemo vas malo bolje upoznati sa likom i delom sjajnog stručnjaka, koji već deceniju unazad slovi za jednog od taktički najpotkovanijih trenera na svetu.

Kokoškov i Slovenija na krovu Evrope
Kokoškov i Slovenija na krovu Evropefoto: Fonetap

Kokoškov je poznat kao trener koji je specijalizovan za rad sa bekovima, pošto je i sam igrao poziciju plejmejkera sve do kobne nesreće koja je prekinula njegovu profesionalnu igračku karijeru pre nego što je ona i počela.

- Zaista mi je bilo teško da se pomirim sa činjenicom da prekidam košarkašku karijeru, ali moralo je tako. Srećom brzo sam se preorijentisao na trenerski posao. Prvo mlađe kategorije OKK Beograda, Partizana, reprezentacije Jugoslavije. Na moj razvoj su veliki uticaj imali Goran Miljković Finac i Bora Cenić - objašnjava svoje početke Igor.

Međutim on se nije zadržavo samo na tome, već je neprestano radio na širenju svog trenerskog znanja pa je svojim radom i predanošću uspeo da stekne poverenje, koje ga je odvelo u Ameriku.

- Uvek sam se trudio da napredujem i da se razvijam u svim segmetima. I kada je reč o postavkama u napadu i odbrani, i analizi protivnika, i u radu sa centrima i sa bekovima. I to je ono što je naše trenere odvajalo od struke u SAD. Naravno, sada se možda više bavim strateškim stvarima nego kada sam počinjao, ali se u mom pristupu i energiji i posvećenosti nije previše promenilo - objašnjava Kokoškov.

- Ono što je mene preporučilo u NBA i dalo mi neku posebnost je da potičem i ponosno predstavljam jugoslovensku, to jest srpsku košarkašku školu. Ja od toga nikad nisam bežao, štaviše bio sam ponosan. Ta crta “naeameričkog” košarkaškog indentiteta koji sam posedovao svima je u NBA bilo posebno zanimljiva, a meni je davala sve veći prostor u radu sa najtalentovanijim igračima na planeti. Konkurs za odlazak u Ameriku raspisalo je Udruženje trenera Srbije. Sa ljudima iz SAD spojio sam se preko studentskog tima iz Konektikata, preko legendarnog trenera Džima Kalhuna. Od 2001. sam neprestano u NBA ligi - objasnio je Kokoškov.

- Moj prijatelj Džon Hamond je otišao u Kliperse i rekao mi da će razgovarati sa njima o mom anažmanu. Zvučalo je kao naučna fantastika. Pozvao sam ljude iz Saveza i rekao im: "Moramo brzo da zajedno donesemo odluku, zato što imam ponudu NBA da odem u Kliperse." A njihova reakcija je bila "Vidi ovog malog koji nas radi sada, on nama prodaje NBA." I sad ne bih o imenima, ali smešno je bilo. Kažu mi: "Ako imaš ponudu tog tvog NBA, možda bi bilo bolje da odeš." Spuštam slušalicu i kažem: "Ne veruju mi" - ispričao je Kokoškov.

A nakon toga počinje košarkaška bajka Igora Kokoškova, koji pored zlata na poslednjem Evropskom prvenstvu poseduje i NBA prsten iz 2004. koji je zaslužio kao pomoćnik Lerija Brauna u ekipi Detroit Pistonsa.

Kokoškov diže pehar namenjen šampionu Evrope
Kokoškov diže pehar namenjen šampionu Evropefoto: AP

2000. godine je prihvatio posao pomoćnog trenera u Los Anđeles Klipersima, i time je postao prvi stranac u istoriji NBA lige koji je obavljao taj posao. 2003. prelazi u redove Detroit Pistonsa, takođe na poziciju pomoćnog trenara, sa kojima već 2004. godine osvaja NBA titulu.

2008.postaje pomoćni trener Finiks Sansa, a ujedno i selektor košarkaške reprezentacije Gruzije. U Arizoni se zadržao do 2013. a selektorsku funkciju u Gruziji je obavljao do 2015. od čijeg predsednika je dobio nacionalni orden (2011), zbog njegovih zasluga za napredak Gruzijske košarke. Zanimljivo je da su ekipi Sansa u tom periodu nastupali Stiv Neš, koji je pod palicom Kokoškova osvojio dve MVP titule (2005 i 2006), i njegova uzdanica iz reprezentacije Slovenije Goran Dragić, koji je kao mlad igrač pored Igora stekao preko potrebno znanje, koje mu je pomoglo da postane klasa od igrača koja jeste danas.

Baš njih dvojica su jedni od prvih koji su sjajnom treneru čestitali povratak u Arizonu, preko svojih tviter naloga.

U sezoni 2013/04 je bio pomoćnik u redovima Klivlend Kavalirsa sve do 2015. kada je preuzeo istu poziciju ali ovog puta u ekipi Jute Džez. 2016. postaje selektor Slovenije i već sledeće godine na opšte zaprepašćenje svih dovodi reprezentaciju Zmajčeka na krov Evrope.

Uspeh sa reprezentacijom Slovenije i sjajno izdanje Jute u zadnje dve godine su bile sjajna preporuka Finiksu da ga dovedu na poziciju šefa struke. Jedan od mogućih razloga za dolazak Kokoškova na klupu Sansa, pored sjajnog trenerskog znanja je i činjenica da je Kokoškov ima sjajnan odnos sa Lukom Dončićem, koji ovog leta izlazi na NBA draft. Finiks će ove godine na drafu birati pika sa prve tri pozicije, a Luka je označen kao jedan od top četiri pika po svim predikcijama.

To nas dovodi do logičnog zaključka, da će ekipa iz Arizone posle dovođenja Kokoškova pokušati da draftuje Luku i tako ujedini Dončića sa njegovim mentorom.

Kokoškov je poznat kao trener koji voli da forsira mlade igrače, pa će situacija koju zatiče u Finiksu ići u korist obe strane. Tim iz Arizone je pun mladih zvezda, pa će Kokoškov imati slatkih muka kada dođe početak sezone.

Još bolje će biti klincima iz Finiksa koji će dobiti mladog trenera koji poseduje znanje potrebno da od njih napravi ozbiljne igrače. Arsenal akcija koje poseduje Srpski stručnjak je impresivan, njegova taktička potkovanost je na izuzetnom nivou a što je najbitnije ume brzo da pročita igru i u pravom trenutku implementira adekvatnu šemu, i odgovori protivniku na način na koji oni ne očekuju. Ovde možete pogledati neverovatan taktički arsenal koji poseduje Igor Kokoškov.

Trenerska karijera

1992–1994. OKK Beograd (juniori)

1994–1995. OKK Beograd (asistent)

1995–1996. OKK Beograd

1996–1997. Partizan (juniori)

1999–2000. Misuri (asistent)

2000–2003. Los Anđeles Klipers (asistent)

2003–2008. Detroit Pistons (asistent)

2004–2005. Srbija i Crna Gora (asistent)

2008–2015. Gruzija

2008–2013. Finiks Sans (asistent)

2013–2014. Klivlend Kavalirs (asistent)

2015. Orlando Medžik (asistent)

2015 – Juta Džez (asistent)

2016 – Slovenija 2018 – Finiks Sans (glavni trener)

BONUS VIDEO: Novak Đoković na druženju sa novinarima - 2

(Sever Stanković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.