LEGENDARNI DINO RAĐA: Jokić je radio kao pas, nije to samo talenat! Nikad nisam sumnjao u Saleta! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Fonet

Rađa svratio u goste

LEGENDARNI DINO RAĐA: Jokić je radio kao pas, nije to samo talenat! Nikad nisam sumnjao u Saleta! (FOTO) (VIDEO)

Proslavljeni Hrvatski as u gostima u Beogradu

Objavljeno:

Proslavljeni Hrvatski košarkaš i bivši član zlatne generacije Jugoslavije Dino Rađa, bio je gost zajedno sa Božidarem Maljkovićem u redakciji Blicsporta.

Rađa je sa reprezentaciom bivše SFRJ i reprezentacijom Hrvatske uzeo pregršt medalja: 2 srebra na Olimpijskim igrama ( jedno sa Jugoslavijom 88. a drugo sa Hrvatskom 92.), na svetskim šampionatima jedno zlato (1990) sa Jugoslavijom i jednu bronzu (1994) sa Hrvatskom i čak pet odličija na evropskim prvenstvima (3 sa Jugoslavijom Zlato 89. i 91. i bronzu 87. dok je u dresu Hrvatske osvojio dve bronze 93. i 95.).

Zlatna generacija sa svetskog juniorskog prvenstva 1987.
Zlatna generacija sa svetskog juniorskog prvenstva 1987.foto: Fonet

I na klupskom planu je bio izuzetno uspešan a najbitniji uspesi su osvajanje Evrolige dve godine za redom (1989. i 1990.). Dino je pričao o slavnim Splitskim danima, Maljkoviću, prijatelju i bivšem saigraču Aleksandru Đorđeviću, NBA ligi, Srbiji, Beogradu...

Izneo je i viđenje stanja u Hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji i smera u kome ona treba da se kreće.

- Moramo svi da se pogledamo u ogledalo, igrači, treneri, svi košarkaški radnici, i kada svi zajedno počnemo da radimo i biramo one koji su bolji, napredniji i koji žele da uče u svim kategorijama, onda možemo da očekujemo rezultate za nekoliko godina. Sve do tada će biti teška borba.

foto: Dado Đilas

I dok je Hrvatska kiksala takmičenje za takmičenje Srbija je na poslednja tri šamionata osvojila 3 srebrne medalje vodjena Saletom Đorđevićem. - Sale je definitivno izrastao u vrhunskog trenera, znali smo i pre da će biti. Bio je plej, uvek je drugačije gledao košarku, nikad nisam sumnjao u njega. Naše prijateljstvo traje godinama i opstaje bez obzira na sve - ovim rečima izrazio je poštovanje prema svom prijatelju.

Osvrnuo se i na igrače sa teritorije bivše Juge koji trenutno nastupaju u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

- Vidim da je mali Nikola Jokić prilično iskočio u Denveru, dosta je napredovao i gradi odličnu karijeru. Brojke su mu fenomenalne, i to je samo rezultat dobrog rada, ne može sve to da postigne a da nije radio kao pas ili samo iz čistog talenta. Dario Šarić je nakon svakog treninga dodatno radio, kroz šta sam i ja prošao, i to mi garantuje da će neko imati dobru sezonu i karijeru. Rad, rad i samo rad. Ima odličnu sezonu u Filadelfiji. Bogdan Bogdanović je igrao konstantno u Sakramentu, držao je dobar nivo za prvu sezonu.Bobi Marjanović nije uspeo da se probije na ozbiljan nivo, Miloš Teodosić je imao povrede, možda je i kasno otišao u NBA, jer je naporan ritam, a telo je u njegovim godinama već prilično potrošeno. Bojan Bogdanović je imao dobru sezonu u NBA, Dragan Bender i Mario Hezonja dobili su priliku u drugom delu sezone, Ante Žižić je očekivano imao manju šansu, ali mi se jako sviđa i ima dobre navike. Možda je trebalo da ostane još godinu dana u Evropi pre odlaska u NBA, kao Šarić. Ivica Zubac je počeo da dobija priliku u drugom delu i isto mislim da je prerano otišao - izneo je za kraj Rađa.

Rađa iz dana kada je nastupao za Boston Seltikse
Rađa iz dana kada je nastupao za Boston Seltiksefoto: Profimedia

BONUS VIDEO: Roditelji izvlače deci živu glavu u tuči na Večitom derbiju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.