E SAD POČINJE ONO PRAVO: U NBA plej-ofu su pakleni parovi, a Espreso vam daje prognozu prve runde! Obratite pažnju na iznenađenje! (VIDEO)
Foto: EPA/Paul Buck, AP

kreće ludilo u NBA

E SAD POČINJE ONO PRAVO: U NBA plej-ofu su pakleni parovi, a Espreso vam daje prognozu prve runde! Obratite pažnju na iznenađenje! (VIDEO)

Ko će proći u polufinale konferencije a ko će otići na rani odmor?!

Objavljeno: 11:43h

U proteklih sedam dana imali smo prilike da prisustvujemo izuzetno napetoj i zanimljivoj završnici ligaškog dela sezone u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Utakmice poslednjeg kola NBA lige koje su bile na programu u odlučujućoj večeri, donele su nam poslednje učesnike plej-ofa a samim tim i nekoliko prijatnih izneneđenja.

Parovi plej-ofa NBA lige
Parovi plej-ofa NBA ligefoto: Printscreen/nba.com

Timovi koji će odmeriti snage u doigravanju su nam sada poznati, pa je red da se dotaknemo parova koji će se susresti u prvom kolu i njihovih šansi za napad na šampionsku titulu.

Počećemo sa parovima iz istočne konferencije u kojoj za razliku od Zapada imamo naizgled malo jasniju sliku ko može proći u drugi krug doigravanja.

Prvi par na list su ekipe Toronto Reptorsa i Vašington Vizardsa.

Prvoplasirana ekipa istočne konferencije je odigrala najbolju sezonu u istoriji franšize, plus poseduje najbolju klupu regularnog dela sezone NBA lige pa se od njih očekuje da konačno prorade u plej ofu i obezbede mesto u drugom kolu plej-ofa.

Njihov protivnik, ekipa Vizardsa ove godine igra ispod očekivanja, a ako uzmemo u obzir ne baš najbolju atmosferu u njihovom timu, mozemo očekivati da ova serija ode najdalje do šeste utakmice u korist ekipe Toronta rezultatom 4-2.

Aktuelni vicešampion Klivlend na megdanu dočekuje jedno od prijatnijih ovogodišnjih iznenadjenja lige Indijanu Pejsers. Lebron kao i svake godine napada titulu, tako da bi i ove sezone bez mnogo razmišljanja trebalo ''igrati'' na Klivlend. Iako stvari nisu bile baš najsjajnije u ekipi Kavalirsa, možemo slobodno reći da premlada ekipa Indijane nema realnih šansi da prođe u drugi krug plej-ofa i da je sam plasman u doigravanje ove godine izuzetan uspeh za njih. Jedno je sigurno da ''klinci'' iz Indijanapolisa sigurno neće pasti tako lako, ali i u ovom slučaju maksimum utakmica koje možemo očekivati u ovom duelu je takodje 6, sa finalnim skorom u korist Klivlenda 4-2.

A sada je na redu možda najzanimljiviji ''mečap'' plej-ofa istočne konferencije, duel između nove nade NBA, Filadelfije, i još jednog prijatnog iznenađenja, uvek nezgodne ekipe Majami Hita, predvođene sjajnim trenerom Erikom Spolstrom. Filaldelfija je željna dokazivanja pogotovo ako se uzme u obzir koliko su dugo odsustvovali iz doigravanja i koliko dugo su bili u fazi obnove i podmlađivanja tima. Imaju fantastične mlade igrače, koji su spremni da pokažu celom svetu koliko su stvarno dobri. Gladni su, ali i mentalno izuzetno potkovani za tako mladu grupu igrača, prošaranu iskusnim veteranima koji će im biti oslonac na putu ka drugom krugu. Sada pitanje je kako će funkcionisati bez prvog imena Džoela Embida koji je i dalje povređen.

Majami jeste nezgodan ali ne dovoljno, pa bi rezultat ovog duela trebao da ode u korist ekipe iz grada ''bratske ljubavi', takođe rezultatom 4-2.

I za kraj prvog kola na Istoku ostaje nam možda najveća poslastica, duel Bostona i MIlvokija. Boston je cele sezone u ozbiljnim problemima sa povredama (u prvom kolu su ostali bez Gordona Hejvorda a kasnije u sezoni i bez Kajrija Irvinga koji će odsustvovati do kraja sezone), ali ih to nije sprečilo pa su sjajnim igrama obezbedili drugi najbolji rezultat na Istoku. Vođeni od strane možda najboljeg trenera lige, uspeli su celom svetu da pokažu kako se zapravo igra košarka. Milvoki je sa druge strane ojačao svoj tim u odnosu na prošlu godinu, ali im to nije donelo bolju poziciju iako se od njih ove godine očekivalo mnogo više. Problem centarske pozicije je bio evidentan tokom cele sezone a i još neki faktori su uticali na ovakav rezultat ekipe Baksa. Iako bez dve glavne zvezde ekipe, ekipa Bostona je i dalje izuzetan tim koji bi vođen trenerom Stivensom trebalo da izađe na kraju kao pobednik, u epskom odmeravanju snaga koje bi se rešilo u sedmom meču u korist ekipe Bostona.

U plej-ofu zapadne konferencije nećemo imati prilike da gledamo Nilkolu Jokića i Denver Nagetse, koji su u direktnom okršaju za plasman u plej of ispali od Minesote Timbervulvs našeg Nemanje Bjelice. Oni se u prvom kolu sastaju sa najboljom ekipom zapada i jednim od favorita za napad na titulu, možda i najvećim, Hjustonom. Harden i kompanija su najvrelija ekipa tekuće sezone, pa ekipa iz Mineapolisa koja je na ''guzove'' došla do mesta u doigravanju, realno nema šansi protiv mašinerije iz Hjustona. Tibodo po starom premara ključne igrače, a Vigins cele sezone ne opravdava "maks" ugovor koji je dobio prošlog leta. Jedina 3 igrača koja su ove sezone bili konstantni su Batler, KAT i Gibson, ali oni neće biti dovoljni za prolaz u drugi krug. Laganih 4-1 za ekipu Raketa, u najgorem slučaju za njih, i prolaz u polufinale konferencije.

Ove godine su svi očekivali mnogo više od ekipe Oklahoma Sitija. Tokom leta su potpisali Pola Džordža koji se priključio Karmelu Entoniju i zajedno sa tripl-dabl mašinom Raselom Vestbrukom oformio veliku trojku, koja i nije ispala baš toliko velika. Oni dolaze na megdan realno najprijatnijem iznenađenju godine uz ekipu Indijane, a to je Juta Džez, predvođena izuzetnim rukijem Donovanom Mičelom i trenutno jednim od najboljih centara lige Rudijem Goberom.

Užasno nezgodna ekipa u kojoj se tačno zna ko šta radi i koja je pokazala da se ne boji nikoga, te je u zadnjem kolu razbila šampiona sa 40 razlike! Juta prolazi dalje u 7 mečeva, te možete očekivati jednu od najboljih serija ove sezone.

Na zapadu definitivno vlada ludilo, svaki par izgleda luđe od prethodnog ali to je i logično jer je konkurencija na zapadu ove godine bila monstruozna. To nas je dovelo do još jednog ''mečapa'' koji ce nas zasigurno zabaviti u velikoj meri. Portland je na čuđenje većine javnosti završio trku na zapadu kao trećeplasiran, pa će svoje snage odmeriti sa ekipom Pelikana u kojoj i ove sezone dominira Entoni Dejvis. Ali više nije sam. Dobio je ''Bugija''(koji će nažalost propustiti ostatak sezone) ali i preporođenog Džejrua Holideja, Ronda a i Mur je konačno proradio. S druge strane u Portlandu, konce vuku fantastičan tandem Lilard - Mekolum koji veliku pomoć dobija od strane Jusufa Nurkica i neverovatne odbrane koju igra ostatak tima. Ova serija najverovatnije ide u sedmu utakmicu u kojoj pobednik može biti bilo koja od dve navedene ekipe. Ali smo u ovom slučaju prednost dali Trejlblejzersima zbog većeg iskustva u plej-ofu koje poseduje ovaj tim.

I za kraj nam je ostala serija koja je odlučila šampiona prošle sezone. Serija u kojoj je Zaza Pačulija povredio Kavaija Lenarda i tim potezom obezbedio svojoj ekipi lakši put ka finalu. Sparsi su željni osvete ali su cele sezone bez usluga Lenarda, koji je odigrao samo osam utakmica od pomenute povrede. Lamarkus Oldridž igra kao nekada i nosi ekipu na svojim leđima ali to im neće biti dovoljno da se suprotstave takođe oslabljenim Voriorsima, koja će prvu rundu igrati bez usluga najboljeg igrača ekipe Stefa Karija. U slučaju da se ''Kandža'' vrati za ovu seriju što je malo moguće, možemo očekivati dugačiju sliku, ali bez njega ekipa Sparsa može očekivati seriju od 6 utakmica u najboljem slučaju za njih i kraj puta za njih u ovogodišnjem plej-ofu.

Ljubitelje prilika u NBA ligi očekuje pregršt zanimljivih mečeva a samim tim i gomilu neprospavanih noći, ali kako stvari stoje sve će se to isplatiti.

BONUS VIDEO:Autobus sa fudbalerima Partizana stiže na Marakanu, Delije ih vređaju

(Sever Stanković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.