ZVEZDA NE MORA DA STREPI ZA EVROLIGU?! Budućnost ne može da je igra: U finalu je ulog samo titula?!
Košarkaši Crvene zvezde brane titulu u ABA ligi, Foto: Fonet/Aleksandar Barda

zbog propozicija

ZVEZDA NE MORA DA STREPI ZA EVROLIGU?! Budućnost ne može da je igra: U finalu je ulog samo titula?!

Čini se da bi navijačima crveno-belih posle ovog saznanja mogao da padne veliki kamen sa srca

Objavljeno:

Izgleda da navijači Crvene zvezde ne moraju da strepe uoči naredna dva meča finalne serije ABA lige protiv Budućnosti, makar kada je reč o učešću u Evroligi.

Iako je prema dosadašnjim pravilima šampion ABA lige bio taj koji ide u najjače klupsko takmičenje, izgleda da će duel između branioca titule i Podgoričana na kraju ipak imati kao ulog samo šampionski pehar, a ne i igranje u elitnom evropskom klupskom takmičenju.

Razlog za takvo nešto je jednostavan, odnosno ekipi iz Crne Gore jedna stavka predstavlja u ovom trenutku nepremostivu prepreku, prenosi "Sportski žurnal".

Milko Bjelica u duelu sa Džastinom Doelmanom i Zoranom Nikolićem
Milko Bjelica u duelu sa Džastinom Doelmanom i Zoranom Nikolićemfoto: Fonet/Aleksandar Barda

Propozicije Evrolige su jasne i one glase da za dobijanje jednogodišnje licence je jedan od uslova da klub ima dvoranu od minimum 5.000 sedećih mesta, a dvorana "Morača" u kojoj igra Budućnost to ne ispunjava, jer ih ima 4.000.

Iz sličnog razloga pre nekoliko godina i Radnički iz Kragujevca da je uspeo ne bi mogao da igra u tom takmičenju.

U tako kratkom vremenskom roku pitanje da li Budućnost može da reši taj problem i u slučaju da izbori konačni trijumf i osvoji titulu u ABA ligi.

Alen Omić u duelu sa Zoranom Nikolićem
Alen Omić u duelu sa Zoranom Nikolićemfoto: Fonet/Aleksandar Barda

Treće poglavlje Evroliginih propozicija posvećeno je licencama za „pridružene klubove”. One koji nisu među 11 sa zagarantovanim mestom, već moraju da ga izbore kroz domaći šampionat ili kroz Jadransku ligu u slučaju zemalja bivše Jugoslavije.

Član 9. posvećen je uslovima koje su uslov za dodelu licence. Većinu uslova iz paragrafa ovog člana ispunjavaju bezmalo svi učesnici Jadranske lige:

• imaju najmanje dva hotela sa 4 zvezdice

• međunarodni aerodrom udaljen najviše 100 kilometara od dvorane

• da ispunjava propise finansijske stabilnosti i fer-plej regulativa.

• da klub, njegova uprava i zaposleni nisu u sukobu interesa sa bilo kojim drugim učesnikom Evrolige ili da su uključeni u rad agencija koje zastupaju igrače ili trenere

• klub ne sme da bude pod kaznom ili privremenom suspenzijom učešća u Evroligi

Džejms Feldin na meču protiv Budućnosti u Beogradu
Džejms Feldin na meču protiv Budućnosti u Beogradufoto: Fonet/Aleksandar Barda

Ali drugi paragraf člana 9 koji govori o kapacitetu dvorana izdvaja Crvenu zvezdu, Partizan, Cedevitu, Cibonu, Zadar, Olimpiju, MZT Skoplje. U njemu eksplicitno stoji:

• da igra u dvorani minimalnog kapaciteta 5.000 sedećih mesta koja je na manje od četiri sata leta od Frankfurta (uzet kao geografski centar teritorije Evropske unije za potrebe pravila licenciranja) i ima sve neophodne tehničke elemente za košarkaške utakmice, kao i da ispunjavaju sve druge uslove koji se zahtevaju u ovim pravilima.

Prema podacima sa sajta pgsport.me, zvanične prezentacije sportskih objekata u Podgorici, velika dvorana sportskog centra izgrađena 1981. godine renovirana je pre 13 godina da bi ispunila FIBA standarde za potrebe igranja prve faze Evropskog prvenstva. Na stranici o nama piše da je kapacitet 4.000 gledalaca, odnosno hiljadu manje nego što propisuje Evroliga.

Matijas Lesor na meču protiv Budućnosti
Matijas Lesor na meču protiv Budućnostifoto: Fonet/Aleksandar Barda

Teško je verovati da bi povećanje kapaciteta Morače za 25 odsto bilo moguće u kratkom vremenskom roku (do žrebanja za novu ili početka nove sezone). Praktično, Evroliga će ukoliko se bude držala svojih pravila iskoristiti mogućnost da pozove sledećeg rangiranog iz takmičenja – to je u ovom slučaju Crvena zvezda, bilo da se kao kriterijum uzima plej-of ili plasman u ligaškom takmičenju.

Nije sporno da propisi Evrolige diskriminišu neke klubove i u pojedinim slučajevima negiraju rezultat, koji je osnov svakog sportskog takmičenja. Život, pa ni Evroliga, nisu uvek pravedni. Propisi su, međutim, odavno napisani i svi klubovi pre „ulaska u trku” unapred znaju njena pravila.

U finalnoj seriji je trenutno 1:1, pošto su u prva dva meča odigrana u Beogradu oba tima slavila po jednom.

BONUS VIDEO: Konferencija Aleksandra Džikića posle drugog meča finala ABA lige

(Espreso.co.rs / Izvor: Sportski žurnal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.