JUGOSLAVIJA JE NAJBOLJI TIM SVIH VREMENA! BILO IH JE NEMOGUĆE POBEDITI! Iskrena ispovest legende italijanske košarke! (VIDEO)
Antonelo Riva, Foto: Printscreen/Youtube/Stephen Sanders

bez ustručavanja

JUGOSLAVIJA JE NAJBOLJI TIM SVIH VREMENA! BILO IH JE NEMOGUĆE POBEDITI! Iskrena ispovest legende italijanske košarke! (VIDEO)

Najbolji košgeter koga je Apeninsko poluostrvo ikada imalo

Objavljeno:

Legenda italijanske i evropske košarke, Antonelo Riva, ostaće upamćen kao jedan od najboljih šutera koji je igrao na "starom kontinentu".

Obeležio je 80-te i početak 90-tih godina svojim igrama najpre u Kantuu kada je taj tim maltene dominirao evropskom košarkaškom scenom, a posle i igranjem u Milanu.

Na 784 meča prosečno je beležio 18,4 poena i teško da će ga neko u Italiji dostići u bliskoj budućnosti. Ali takvih strelaca koji će na svakoj utakmici ubaciti veliki broj poena u današnje vreme ima sve manje. Igra se i drugačija košarka, što je Riva u intervjuu za "Nezavisne" objasnio.

- Košarka se mnogo promenila 2000. godine, kada je vreme za napad ograničeno na 24 sekunde. Time se ne dozvoljava timu da previše ide na jednog igrača šutera. Sada se mnogo više vrti pikenrol, a lopta ide igraču koji prvi ima poziciju da šutira. Drugi razlog je to što su do unazad nekoliko godina igrači mnogo radili na svom šutu, a sada se mnogo više radi na fizičkoj pripremi. Danas ima i mnogo više utakmica nego nekada, timovi moraju da se pripremaju na taj način, a igrači nemaju puno vremena da rade na sebi - pojasnio je Riva zašto evropska košarka nema takve strelce kao što su bili on, Danilović, Rakočević...

Deo njegove karijere obeležilo je igranje u slavnoj milanskoj Olimpiji sa Aleksandrom Sašom Đorđevićem.

- Bio sam blizak sa Sašom Đorđevićem i danas smo dobri prijatelji. Bio je sjajan momak, uživanje je bilo igrati s njim. Bio je vrhunski strelac, ali i vođa na terenu, uvek je imao kontrolu nad sva četiri igrača koji su s njim u petorci. To je neverovatno.

Čuveni košgeter na svojoj je koži osetio svu moć čuvene jugoslovenske reprezentacije s kraja 80-tih i početka 90-tih godina koja je gospodarila Evropom i svetom, a za koju i on sam smatra da je najbolja koja je ikada viđena na "starom kontinentu.

- Bili su prejaki za sve, bio je to najveći tim koji je Jugoslavija imala i verovatno najbolji u Evropi svih vremena. Pokušali smo sve na tom meču, ali bilo ih je nemoguće pobediti, protiv tako jakog protivnika nikada nisam igrao. Svaki igrač u timu je imao karakteristike kao Đorđević. Recimo, Vlade Divac je bio snažan kao i mnogi centri, ali je tehnički bio fantastičan igrač koji je bio vrhunski dodavač. Imao sam sreću da igram i u timu s njim za Ol star ekipu Evrope, proveli smo nedelju dana zajedno. Radi se o sjajnom čoveku i igraču - rekao je Riva.

BONUS VIDEO: Dušan Alimpijević posle finala Kupa Koraća

(Espreso.co.rs / Izvor: Nezavisne.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.