IGOR KOKOŠKOV OTKRIVA SVOJE TAJNE: Greg Popović je Crnogorac! Zašto Duda i Žoc nisu otišli u NBA? I kako su mu se u KSS smejali kad je odlazio?
Foto: AP

Nema problem što je pobedio srbiju

IGOR KOKOŠKOV OTKRIVA SVOJE TAJNE: Greg Popović je Crnogorac! Zašto Duda i Žoc nisu otišli u NBA? I kako su mu se u KSS smejali kad je odlazio?

Za njega kažu da će postati prvi strani trener koji će biti šef stručnog štaba nekog NBA tima

Objavljeno:

On je Srbin koji je letos zavio Srbiju u crno kada je sa reprezentacijom Slovenije pobedio naše momke u finalu Eurobasketa i doneo istorijski uspeh "zmajčekima".

Igor Kokoškov je odavno etablirano ime u svetu košarke, iako je gotovo kompletnu svoju karijeru do sada proveo u SAD, gde je samo bio jedan od onih koji pronose slavu srpske škole košarke i može se reći da je naš najuspešniji trener u NBA.

Klupu Slovenije je napustio odmah posle Evropskog prvenstva, ali i dalje je prvi pomoćnik Kvina Snajdera u Juti i kako mnogi procenjuju najveći favorit da postane prvi neAmerikanac koji će postati glavni trener nekog tima u NBA.

foto: AP

Ipak, šira javnost u Srbiji je za njega čula tek ove godine, dok su oni nešto veći zaljubljenici u sport i košarku za njega čuli još pre deceniju i po, kada je postao prvi stranac koji je postao pomoćni trener u nekom timu iz najjače lige na svetu.

U novom broju "Nedeljnika" Kokoškov govori o svojoj dosadašnjoj karijeri,o tome kako je sve počelo i odakle, kako se sve odvijalo i šta je sledeće.

Od toga da mu je saobraćajna nesreća dok je bio u vojsci u ono ratno vreme, prekinula perspektivnu karijeru košarkaša Crvene zvezde, preko trenerskih početaka u mlađim kategorijama OKK Beograda i Partizana, do slučajnog odlaska na dvomesečno usavršavanje u Konektikat i onda ostajanje u SAD i krčenje svog puta ka najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.

foto: Fonetap

Posebno se izdvaja kako je posle godinu dana rada na koledžu Misuri, dobio ponudu da postane član stručnog štaba Klipersa, prvi stranac u istoriji NBA, i kako je u isto vreme imao ponudu da postane prvi trener koordinator mlađih selekcija u KSS, i kako mu niko iz našeg Saveza nije verovao da ima NBA ponudu.

- Moj prijatelj Džon Hamond je otišao u Kliperse i rekao mi da će razgovarati sa njima o mom anažmanu. Zvučalo je kao naučna fantastika. Pozvao sam ljude iz Saveza i rekao im: "Moramo brzo da zajedno donesemo odluku, zato što imam ponudu NBA da odem u Kliperse." A njihova reakcija je bila "Vidi ovog malog koji nas igra sada, on nama prodaje NBA." I sad ne bih o imenima, ali smešno je bilo. Kažu mi: "Ako imaš ponudu tog tvog NBA, možda bi bilo bolje da odeš." Spuštam slušalicu i kažem: "Ne veruju mi" - ispričao je Kokoškov.

foto: Fonetap

Nakon toga je usledilo pet sjajnih godina u Detroitu, gde je sarađivao sa Lerijem Braunom, osvojio šampionski NBA prsten, opet kao prvi strani trener, stigao i do Bele kuće, gde se rukovao sa tadašnjim predsednikom Bušom.

Potom je na red došao Finiks gde je mnogo vremena provodio i radio sa legendarnim plejmejkerom Stivom Nešom i sada je u Juti.

Jedna od anegdota kojih se seća sa svojih takoreći maltene početaka je upoznavanje legendarnog Grega Popovića, trenera San Antonija, srpskog porekla koga u Americi zovu "Ludi Srbin" i šta mu je ovaj otkrio o svom poreklu.

foto: Fonetap

- Grega sam upoznao 2001. godine, bio sam u Klipersima. Tada je još igrao Dejvid Robinson, Tim Dankan je drugu godinu dominirao... Posle utakmice Greg Popović je došao da se javi Alvinu Džentriju, treneru Klipersa i ja, onako mlad i lud, priđem Gregu, pozdravim se i kažem mu: "Vi ste dobar trener zato što ste Srbin"."

- On se onako brecne i kaže: "Nisam ja Srbin, ja sam Crnogorac." Kažem ja: "Pa dobro, to je isto", a on dodaje: "I nisam dobar trener, nego imam Tima Dankana u timu." Tu nam se završio razgovor.

- On je 2004. godine, preko Udruženja trenera, kada je "Drim tim" gostovao u Beogradu, uradio trenersku kliniku i sve to mu se dopalo. Došao je i sledeće godine zajedno sa sinom koji je bio oduševljen životom u Beogradu. Organizovali su mu i odlazak u mesto odakle potiče, zna odakle je. Kaže "Kada iz mene izađe ludi Srbin", on to zaista i govori. Lepo je da predstavlja na neki način naše podneblje, ali, naravno, on je Amerikanac pre svega - zaključuje Kokoškov priču o jednom od najboljih trenera u NBA.

foto: Nebojša Mandić

Kada se govori o srpskim trenerima u najjačoj ligi na svetu, neizostavna je tema i to da bi zbog istorije košarke na ovim prostorima i uspeha i posebne škole koja je nastala, Srbin trebalo da bude prvi strani trener koji će biti šef stručnog štaba nekog NBA tima. Ranije su se pominjali Duda Ivković i Željko Obradović, a sada prvo ime koje figurira je Igor Kokoškov.

- Istina je da je Duda imao kontakte sa Denverom, imao je i sastanak i intervju u Njujorku. Duda kao veliki vizionar i izuzetan trener je znao šta je sledeći potez u njegovoj karijeri i testirao je NBA tržište. Denver nije imao hrabrosti da mu ponudoi mesto glavnog trenera, već su mu nudili ulogu "savetnika", jer Duda posle svih tih godina ne može i ne treba da se zove pomoćnikom.

foto: EPA/Adrian Ruiz De Hierro

- Što se Željka tiče, on ima kontakte. Najveći problem je njegova inicijativa, jer bez obzira što ima ime i prezime, i što je priznat u svetskim razmerama, za takve poslove se lobira i to sam mu otvoreno rekao. Mora da pokaže interesovanje, da se pokaže inicijativa. To ne treba on da radi, njegovo je da pobeđuje i osvaja titule, a njegov menadžment mora agresivnije da napadne tržište, kao i u politici - objasnio je Kokoškov.

I na kraju, ona najbolnija tačka od letos. Mnogo se nakon što je uspeo da osvoji Eurobasket sa Slovenijom pričalo o tome da li bi Kokoškov mogao da jednog dana vodi reprezentaciju Srbije, ali i kako je mogao da svoju zemlju pobedi u borbi za zlatnu medalju.

foto: Fonetap

- Nisam mogao da čekam. Ne želim da se pravdam, ali selekcija Srbije ima sjajnog selektora, sjajne momke i čoveka za kog je uopšte sreća što je u srpskoj košarci. Govorim, naravno, o Saši Đorđeviću.

- Ja moram da gradim svoju karijeru i donosim svoje odluke. Nemam privilegiju kao neki treneri koji kažu: "Ja bih samo vodio selekciju svoje zemlje". Ja moram da rastem, da se razvijam kao trener i profesionalac. Iz tog aspekta je Slovenija za mene bila iskušenje, nemam nikakvih emotivnih dilema i ne osećam se nimalo nekomforno zbog činjenice da sam ih vodio i da smo pravili dobre rezultate i da smo igrali sa Srbijom u finalu. Ja sam sebi to predstavio kao čast i zadovoljstvo da mogu da odigram jednu utakmicu protiv Saše i momaka.

- Ljudi se nekad šale, ali provlače ozbiljnost rečima "kako si to mogao", a ja kažem: "Nemam nikakav problem." meni je čast da igram u finalu protiv Srbije - rekao je Kokoškov.

BONUS VIDEO: Stefan Peno posle pobede Srbije nad Gruzijom

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.