KSS podržao FIBA!
Foto: Logo

ZVANIČAN STAV

KSS podržao FIBA!

Predstavnici saveza Nemačke, Grčke, Izraela, Italije, Litvanije, Rusije, Srbije i Španije i Turske sastali su se u Francuskoj i izdali zajedničko saopštenje u šest tačaka, koje je podržala i francuska asocijacija

Objavljeno:

Dok se bliži novembar i početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci 2019, odnos FIBA i Evrolige nepovratno odlazi ka tački na kojoj je svaki dogovor nemoguć. Posledica tog sukoba je da će se utakmice najjačeg klupskog takmičenja van SAD definitivno preklapati sa mečevima reprezentacija u novembru i februaru. Košarkaški savezi Francuske i Slovenije tako su već saopštili šire spiskove "A" selekcija za te mečeve, u koje su uvrstili i igrače iz najjačih klubova, učesnika Evrolige.

U pripremi za novembar, FIBA je u četvrtak okupila nacionalne federacije čiji klubovi učestvuju u Evroligi. Predstavnici saveza Nemačke, Grčke, Izraela, Italije, Litvanije, Rusije, Srbije i Španije i Turske sastali su se u Francuskoj i izdali zajedničko saopštenje u šest tačaka, koje je podržala i francuska asocijacija. Saopštenje, objavljeno nakon sastanka, prenosimo u celosti: 1. "Košarkaška porodica mora da ostane ujedinjena i da radi zajedno i solidarno na zajedničkom cilju. A, to je promocija košarke". 2. Takmičenja klubova i reprezentacija mogu da se tokom godine održavaju paralelno, što se događalo do 2003. godine, kao i sada - u drugim sportovima. 3. Osuđujemo odluku kompanije 'ECA' (koja rukovodi Evroligom) da odbije pomeranje utakmica za dva dana, kao komercijalni napad na reprezentacije, koji ugrožava njihovo postojanje i ugrožava njihove šanse da se kvalifikuju za Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Nacionalni timovi ostaju 'lokomotive' svetske košarke. 4. Primili smo pisanu potvrdu 'ECA', upućenu Evropskoj komisiji, da klubovi sigurno ne bi bio u prekršaju ako ne bi izveli na teren igrače koji su u reprezentacijama, u skladu sa njihovom regulatornom dužnošću pod nadležnim pravilima FIBA ili košarkaških saveza. Takođe, apelujemo na 'ECA' da poštuje ono na šta se obavezala u novembru 2016. godine, izmenom evroligaškog kalendara, koji stvara očiglednu prepreku puštanju igrača. 5. Podsećamo klubove koji učestvuju u nacionalnim prvenstvima da imaju onoliko prava koliko i obaveza. Osuđujemo svaki direktan ili indirektan pritisak d klubova ili igrača. 6. Nastavićemo da obezbeđujemo najbolje moguće uslove za igrače reprezentacija.

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.