Divčev auto mi je uvek na raspolaganju kad dođem u Beograd: Dino Rađa za Espreso o onome što je neraskidivo između njega, Vlada, Saleta, Kukoča... (VIDEO)
Foto: EPA/Saša Stanković

A ovacije uvek dobije kad dođe

Divčev auto mi je uvek na raspolaganju kad dođem u Beograd: Dino Rađa za Espreso o onome što je neraskidivo između njega, Vlada, Saleta, Kukoča... (VIDEO)

Fenomenalni košarkaši, osvajači svetskih, evropskih i olimpijskih medalja, a iznad svega prijatelji za sva vremena

Objavljeno:

"On da se skine sada, odmah bi mogao da zaigra ozbiljnu košarku"! Tom rečenicom je legendarni Svetislav Kari Pešić najavio Dina Rađu na projekciji filma "250 stepenika" u čast zlatne generacije jugoslovenske košarke koja je u Bormiju 1987. godine pobedila Amerikance i postala šampion sveta u uzrastu igrača do 20 godina.

Teoman Alibegović - član Pešićevih Belih Harlemovaca: Zamislite da se danas Bogdanović i Marjanović voze u stočnom vagonu da bi igrali za Srbiju! (VIDEO)

Bio je to vrhunac jedne selekcije momaka koja je trajala tri godine pod rukom i vođstvom Pešića i njegovih pomoćnika, a među kojima je upravo bio sada već čuveni Splićanin.

foto: Vladimir Sporčić

Zajedno sa Kukočem, Divcem, Sašom Đorđevićem i drugima činio je generaciju momaka koja je bila prava kaznena ekspedicija na terenu i tih godina i kasnije u seniorskoj reprezentaciji, sve do raspada SFRJ.

- Jako emotivno smo svi doživeli ovaj film, pa tako i ja. Vratiš se u jednu priču, koje onda nisi bio svestan. S vremenom postaješ svesniji šta si radio, šta si napravio u životu i to je bila jedna jako bitna epizoda u mom životu koja me je obeležila - rekao je Rađa povodom filma o toj "njegovoj generaciji" iz Bormija.

Emocije nije bilo nimalo lako zadržati, posebno se tokom filma javljaju razne slike, sećanja i uspomene iz tog vremena i njemu kao akteru.

- Kad oni pričaju, onda se setiš svega toga. I šta je bilo i kako je bilo, i šta je rečeno i šta nije rečeno. Setili smo se još gomile toga, moglo je biti još pet sati materijala - rekao je Rađa koji žali što na premijeri nije bilo Divca, Kukoča, Pavićevića i Dobraša.

Ti momci, sada već ljudi, su najpre i iznad svega bili drugari i prijatelji i to ništa nije moglo da promeni, ni taj užasni rat koji se dogodio, ni raspad države. Oni su bili jedni za druge tu, u svakom trenutku, jer su odrasli zajedno.

foto: Fonet

- Mi smo pre svega prijatelji. Odrasli smo zajedno. Bili smo prijatelji i kada samo se gledali u različitim dresovima i kada smo igrali zajedno u istom dresu. Ja kad god bih došao u Beograd čekao me je Divčev auto na korišćenje - kroz osmeh je ispričao bivši jugoslovenski i hrvatski reprezentativac.

A kakve su to igračine bile, najbolje pokazuju neverovatni uspesi koje su ostvarivali i u reprezentaciji i u klubovima. Međutim, nije sve bilo u njihovom talentu, kao što to nije ni danas, baš se kroz sam film moglo videti koliko su morali da rade naporno i treniraju.

foto: Marina Lopičić

- Gledajte talenat je precenjena stvar. To je samo 10% u karijeri bilo kog sportiste bez obzira da li se bavi sa loptom ili ne. Rad je ono što obeležava karijeru, a talenat je samo neka razlika u slučaju da puno radiš. U slučaju da ne radiš puno, taj talenat se gubi prvi.

Ipak, postoji jedna posebna stvar koja je krasila svakog od tih igrača iz te generacije, a to je pobednički mentalitet. Međutim, Dino Rađa se ne slaže da je to bilo urođeno, već da je to dobijeno.

- Mi ga nismo imali, mi smo ga dobili kroz godine i godine drila i treniranja, Niko nama ništa nije dao, nego je bila takva škola. Deca su se odgajala na takav način, selekcija je bila strahovita i svako ko je prolazio bio je izuzetno kvalitetan.

foto: EPA/Saša Stanković

Iako je rođen u Splitu i nikada čak nije ni igrao ni za jedan klub u Srbiji, iz određenih razloga Dino Rađa je uvek bio miljenik beogradske publike koja ga kada god dođe dočeka ovacijama i aplauzima.

- Meni je velika čast što sam bio deo te priče. Napravili smo nas troje možda malo značajnije karijere od ostalih, pa je to verovatno povezano s time. A svi su oni jednako bitni za uspeh te ekipe, jer lanac puca tamo gde je najtanji. Svaki igrač ima svoju ulogu i kad svi shvate svoje uloge, to je ekipa bolja. MI smo imali jednu savršenu harmoniju, gde se znalo tačno ko šta radi, ko je na kom mestu i imali smo trenera koji nas je savršeno posložio. Mi smo u svemu bili ispred ostatka sveta - zaključio je Rađa.

BONUS VIDEO: Teoman Alibegović za Espreso

(U. M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.