FILM KOJI SE NE PROPUŠTA: Kako su stvoreni "Beli Harlemovci" ili kako sami sebe nazivaju "Plaćene ubice" jugoslovenske košarke! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/250 stepenika Dokumentarni film

naježićete se

FILM KOJI SE NE PROPUŠTA: Kako su stvoreni "Beli Harlemovci" ili kako sami sebe nazivaju "Plaćene ubice" jugoslovenske košarke! (VIDEO)

Trideset godina kasnije Divac, Kukoč, Đorđević, Rađa i ostali saigrači ponovo su na okupu

Objavljeno:

Dokumentarni film „250 stepenika“ posvećen je generaciji jugoslovenske juniorske reprezentacije koja je u italijanskom gradiću Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka sveta u košarci predvođena legendarnim trenerom Svetislavom Pešićem.

Trideset godina kasnije Divac, Kukoč, Đorđević, Rađa i ostali saigrači ponovo su na okupu.

Bilo je to vreme kad se šampioni nisu stvarali u klimatizovanim dvoranama već su na put ka osvajanju sveta krenuli u stočnim vagonima, spavali su u trošnim planinarskim domovima, trčeći uz strme i opasne stepenice na planini Igman koje i jesu simbol ove jedinstvene avanture.

- Preda mnom su stajali tinejdžeri sa neobično zrelim osećajem odgovornosti i neverovatno velikom ljubavi prema košarci. Ta njihova strast je bila sasvim vidljiva i opipljiva. Dodirnuli su je naši rivali, gledaoci, novinari. Svi oni kao da su se složili da momci iz Jugoslavije uz titulu šampiona zaslužuju bar još jedno veliko zvanje. Tako je rođen beli Harlem - prisetio se Svetislav Pešić u ovom filmu.

Pravo na san o svetskoj tituli niko nije mogao da im oduzme. Čak ni moćni Amerikanci, budući NBA Ol star igrači koje je trenirao čuveni Leri Braun. Svoju moć su dokazali u dva međusobna okršaja koji predstavljaju sinonim za nešto što mi danas zovemo jugoslovenska škola košarke...

BONUS VIDEO: Sale Đorđević na dočeku košarkaša posle Eurobasketa 2017

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.