ODLAZAK VELIKANA: Preminuo legendarni košarkaš!
Ilustracija, Foto: Profimedia

tuga

ODLAZAK VELIKANA: Preminuo legendarni košarkaš!

Bio je sjajan igrač

Objavljeno:

Volt Vesli, nekadašnji centar brojnih NBA timova, preminuo je u 80. godini.

Vesli je košarkom počeo da se bavi u srednjoj školi Danbar u Fort Majersu, gde je bio jedan od najboljih igrača u istoriji, nakon čega je 1963. otišao na univerzitet Kanzas, gde je igrao do 1966. godine.

Za to vreme je dva puta uvršten u idealnu petorku najboljih košarkaša na koledžima u čitavoj Americi (takozvani Ol-Amerikan), a u dresu Kanzasa je odigrao meč protiv Teksas Vesterna koji je ovekovečen 2006. godine u kultnom sportskom filmu „Glory road“, zahvaljujući akciji sa Džo Džo Vajtom, spektakularnom pogotku i jednoj od najkontroverznijih sudijskih odluka u istoriji.

Sjajne partije u dresu Kanzas Džejhoksa donele su mu visoko, šesto mesto na draftu 1966. godine, gde su ga izabrali Sinsinati Rojalsi, preteča današnjih Sakramento Kingsa.

Za Rojalse je igrao tri godine, potom je preoveo sezonu u Čikago Bulsima, dve u Klivlend Kavalirsima, pa jendu u Finiks Sansima i Kapital Buletsima (današnji Vašington Vizardsi), potom za FIladlefija Seventisikserse, gde je imao ulogu rezerve, ali je uprkos tome godinu dana kasnije, kao košarkaš Milvoki Baksa, ušao u istoriju.

Naime, Vesli je bio uključen u trejd kojim je poslat u Los Anđeles Lejkerse zajedno sa Karimom Abdul-Džabarom u trejdu koji će iz korena promeniti svet košarke jer su „jezerdžije“ postale jedna od najdominantnijih sila u NBA ligi pod vođstvom Abdul-Džabara i osvojili pet šampionskih titula.

Ovaj trejd spada među najveće u istoriji NBA lige, a navijači tima iz Los Anđelesa rado ga porede sa onim iz 1996. godine, kada je Vlade Divac trejdovan iz Lejkersa u Šarlot Hornetse za Kobija Brajanta, čime su Lejkersi stvorili dovoljno prostora za platu kako bi u svoje redove doveli Šakila O’Nila, zbog čega Veslija i Divca neretko porede jer su bili deo dva trejda koji su direktno doveli do istorijskih šampionskih naleta tima iz „grada anđela“.

Bonus video:

00:11

košarka, Srbija, košarkaši

(Espreso/Nova/Preneo: Espreso sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.