KO JE BLIŽI LICENCI EVROLIGE? Partizan ili Crvena zvezda?
Crvena zvezda - Partizan, Foto: Starsport©

neće biti lako

KO JE BLIŽI LICENCI EVROLIGE? Partizan ili Crvena zvezda?

Uskoro pada odluka

Objavljeno: 16:19h

Trenutno je pet klubova u igri za licencu Evrolige. To su Partizan, Crvena zvezda, Virtus Bolonja, Alba i Valensija, a Monako je najbliži da osigura učešće u elitnom takmičenju i naredne sezone.

Kao osvajaču Evrokupa, timu iz Kneževine je dovoljno da obezbedi četvrtfinale, što je već sada izvesno jer se nalaze na 5. poziciji na tebeli.

Mesecima se spekuliše o višegodišnjim licencama, a "večiti" beogradski rivali su među favoritima.

Crvena zvezda i Partizan su dva najgledanija tima u takmičenju, sa prosecima od 19.932 kada je Partizan domaćin i 18.716 gledalaca kada je Zvezda u Areni.

Ono što je značajno u trci za licencu je to što su finansije klubova stabilnije nego inače.

KK Partizan
KK Partizanfoto: Starsport©

Mnoge naravno zanima šta bi se desilo ako bi Crvena zvezda osvojila ABA ligu i da li bi Evroliga 'smela' da izostavi tim u kojem je najtrofejniji evropski stručnjak svih vremena? Osim toga, Partizan nije samo najgledaniji tim Evrope, već po mnogim algoritmima na društvenim mrežama je neprikosnoven u elitnom društvu, prenosi "Mozzartsport".

BasketNews je kao Partizanove argumente za ostanak u Evroligi izdvojio 16.124 prodatih sezonskih karata, što garantuje prihod od gotovo 6.000.000 evra, najveću gledanost, budžet koji je u rangu Top 10 timova Evrolige sa oko, kako stoji, 20.000.000 evra. Takođe, daleko je manje incidenata na utakmicama crno-belih, a osim toga Partizanje svetski prepoznat brend zbog kojeg dolaze mnogi gledaoci iz inostranstva.

Isti sajt kao Zvezdine argumente navodi planove za novu Arenu od 15.000 mesta, dalje unapređenje samostalnosti kluba u finansiranju, 11.666 prodatih sezonskih karata što je generisalo oko 5.600.000 evra prihoda, kao i drugu najveću prosečnu gledanost u takmičenju. Takođe, utakmice Crvene zvezde su takođe prepoznate globalno...

Košarkaši Zvezde
Košarkaši Zvezdefoto: Starsport©

Što se tiče ostala tri kluba, tu su Virtus Bolonja, Alba i Valensija. Prvi se vratio u Evroligu sa visokim ambicijama i vlasnikom spremnim da uloži ozbiljan novac u gradu košarke. Klub namerava da se preseli u novu dvoranu do leta 2026. godine, mada su cene karata navodno među najvišim, ako ne i najviše u Evropi sa oko 65 evra.

Alba je dugo figurirala kao ozbiljan kandidat da dobije višegodišnji ugovor, ali su česte promene u samom vrhu Evrolige to doveel u pitanje. To što se nalazi na začelju tabele ne pomaže Nemcima, mada Alba kao klub funkcioniše jako stabilno i čak je njen model uzor drugima.

Valensija ne bi sada bila u Evroligi da je Gran Kanarija odlučila da posle osvajanja Evrokupa bude u eliti.

Valensija ulaže mnogo u razvoj mlađih kategorija i ima najveću bazu za rad sa decom u Evropi, kao i dugu istoriju u Evrokupu. Budžet je dosad uvek bio stabilan i finansiranje teče nezavisno od novca koji daje većinski vlasnik.

Bonus video:

00:21

Izlazak igrača, večiti derbi, Crvena zvezda, Partizan

(Espreso/Mozzartsport/Prenela J.B)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.