HLADAN TUŠ U "ARENI": Žalgiris posle EPSKE drame srušio Zvezdu i maksimalno je udaljio od plej-ina!
Jago Dos Santos u prodoru pored Kinana Evansa na meču Zvezde i Žalgirisa u Evroligi, Foto: Starsport

evroliga, 26. kolo

HLADAN TUŠ U "ARENI": Žalgiris posle EPSKE drame srušio Zvezdu i maksimalno je udaljio od plej-ina!

Objavljeno: 22:26h
Završeno
22:08h

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su posle drame od Žalgirisa rezultatom 93:91 u okviru 26. kola Evrolige.

Ovim porazom crveno-beli su šanse da se plasiraju u plej-in sveli na minimum. Izabranici Janisa Sferopulosa imaju skor od deset pobeda i 16 poraza, dok su košarkaši Andree Trinkijerija na 11 pobeda i 15 poraza.

Luka Mitrović je bio sjajan na početku meča, dok je sa druge strane izuzetno raspoložen bio Laurinas Birutis.

Dobre sekvence imalu su i Nemanja Nedović i Jago Dos Santos, kao i Kinan Evans. Cela prva četvrtina protekla je u velikoj borbi oba tima, a na kraju ju je gost rešio u svoju korist rezultatom 23:22.

Andrea Trinkijeri i Janis Sferopulos pred početak meča
Andrea Trinkijeri i Janis Sferopulos pred početak mečafoto: Starsport

Džavonte Smart je igrao sjajno u drugoj deonici. Lako je upisao sedam brzih poena, ali je Žalgiris imao odgovor na sve. Edmond Samner pogodio je neke teške šuteve, a Evans je nastavio sa dobrom igrom. Jago je blistao u prvom poluvremenu, pa je posle 20 minuta igre imao deset poena i devet asistencija. Rezultat na poluvremenu bio je 45:45.

Katastrofalno je igrala odbranu Zvezda na startu treće deonice. Udvajali su bespotrebno crveno-beli, a najbolji šuteri Žalgirisa ostajali su sami. Nije pomogla ni dobra igra Mitrovića u napadu, pa je gost imao maksimalnih +6, 59:53.

Ipak, nije se Zvezda predavala. Probudio se i Rokas Gedraitis, a potom i Jago koji je svojim poenima doneo 65:53 svom timu. Imao je Žalgiris odgovor i za ovo. Brendom Manek je pogodio trojku u trenucima kada je Zvezda bila u naletu i to su gosti iskoristili da posle 30 minuta igre vode rezultatom 68:65.

Kinan Evans
Kinan Evansfoto: Starsport

Fredi Gilespi je bio maestralan na startu četvrte deonice. U odbrani je bio neprelazan, dok je u napadu bio izuzetno raspoložen, pa je Zvezda na njegovim krilima serijom 7:0 povela sa, u ovoj utakmici, velikih 72:68.

Reagovao je tajm-autom Trinkijeri i to mu se isplatilo. Žalgiris odgovara serijom 7:0 i uglavnom poenima sa penala stiže do 75:72. Imao je Gilespi nekoliko grešaka u ovoj sekvenci, što u odbrani, što u napadu.

Jago je držao Zvezdu u životui, ali je Evans bio nezaustavljiv, te je novom trojom odlepio Litvance na 80:76.

Nije se Zvezda predavala. Nedović je pogodio, a potom je i Jago sjajno pronašao Gedraitisa koji je u kontri pogodio za 80:80.

Jago Dos Santos u prodoru pored Kinana Evansa iz Žalgirisa
Jago Dos Santos u prodoru pored Kinana Evansa iz Žalgirisafoto: Starsport

Ipak, Tomas Dimša i Rolands Šmits vraćaju prednost gostima, ali je Jago na drugoj strani sprečavao Žalgiris da se odlepi. Arnas Butkevičijus imao je dva slobodna bacanja da minut pre kraja donese pet poena prednosti svom timu, ali je promašio oba penala. Nedović je to kaznio i smanjio na 88:87.

Novi tajm-aut Trinkijerija doneo je solo-prodor i lake poene Evansa za 90:87 30 sekundi pre kraja.

Reagovao je tam-autom sada i Sferopulos, ali je Gedraitis promašio. Srećom, loptu je uhvatio Džoel Bolomboj, a potom pogodio oba penala za -1. 90:89.

Usledio je i ključan trenutak na meču kada je Jago Dos Santos napravio nesportski faul nakon što je Edgarasa Ulanovasa udario u glavu. Tražio je čelendž grčki stručnjak, ali je bilo jasno da je to uzalud uradio. Pogodio je jedan penal Ulanovas za 91:89.

Usledila je sporna situacija koja je razbesnela domaće navijače. Kinan Evans je, moguće, nagazio liniju na polovini terena, ali sudije to nisu videle. Usledio je faul nad Dimšom koji sa dva penala donosi 93:89 Žalgirisu.

Jago je brzo iznudio faul u prodoru i pogodio oba penala. Uspela je Zvezda da nakratko ukrade loptu, ali se ona ponovo našla u rukama igrača Žalgirisa koji nisu uspeli da poentiraju. Vreme je ubrzo isteklo posle ragbi dodavanja Gedraitisa, pa je Žalgiris upisao veliku pobedu.

Najefikasniji u pobedničkom taboru bio je Kinan Evans sa 25 poena, Rolands Šmits je dodao 13, a Laurinas Birutis 12.

Jago je ponovo predvodio Zvezdu sa dab-dabl učinkom od 21 poena i 14 asistencija, Luka Mitrović dodao je 15, Nemanja Nedović 13, a Dovidas Gedraitis 11.

Tok meča mogli ste uživo da pratite na našem sajtu.

21:24h

IV ČETVRTINA

10. minut - Sjajna odbrana Zvezde, a onda umalo greška Nedovića, ipak, ostaje lopta crveno-belima iz Beograda. Sada greši Nedović, a potom Šmits popravlja promašaj Evansa. Jago ekspresno odgovara lakim poenima. Gilespi udara rampu Dimši. Čelendž Sferopulosa. Neuspešan je, ostaje lopta za Žalgiris. Dobra odluka sudija. Ulanovas u svom stilu preko Davidovca tik pred istek napada. Jago pronalazi Gilespija koji laku zakucava. Gilespi faulira Gedraitisa, Dovidas 1/2. Loš alej-up Jaga za Gilespija. Novi faul Gilespija, Butkevičijus 0/2. Četvrti faul Fredija. Nedović do kraja prolazi i poentira. Tajm-aut Trinkijeri. Lako je prošao i pogodio Evans. Žalgiris ima +3 30.1 sekundu pre kraja meča. Tajm-aut Sferopulos. Gedraitis nije pogodio, ali je Bolomboj uhvatio loptu u napadu i iznudio dva penala. Bolomboj ubacuje oba penala. Kakva odluka sudija, nesportski faul Jaga nad Ulanovasom. Ipak, kada se pogleda snimak jasno je da je Brazilac pogrešio, u glavu je udario lLitvanca. Čelendž Sferopulosa, ali je očekivano bio neuspešan. Ulanovas 1/2. Prošlo je sedam sekundi pre faula nad Dimšom. Navijači Zvezde besni ubacuju predmete na teren, jer smatraju da je Evans bio preko pola. Dimša 2/2. Žalgiris ima +4. Fauliran Jago na 10.2 sekunde pre kraja. Brazilac ubacuje oba penala. Usledio je pravi haos na terenu, na kraju pobeda Žalgirisa rezultatom 93:91.

Kinan Evans
foto: Starsport

7. minut - Čudesna trojka Evansa preko Nedovića. Nedović je na drugoj strani iznudio dva penala posle faula Birutisa. Pogodio je oba srpski as. Gedraitis je zbog problema sa povredom morao van igre, Dovidas je u pitanju. Težak promašaj Evansa, pa laki poeni Rokasa u kontri. Dimša nije pogodio za tri sada. Jago dobija rampu Birutisa, a onda Dimša ubacuje otvorenu trojku. Gilespi je prvo uhvatio loptu posle promašaja Nedovića za tri, a onda je posle promašaja Davidovca, takođe za tri, iznudio dva penala. Pogodio je samo drugi penal. 81:83.

Nemanja Nedović, Dovidas Gedraitis, KK Crvena zvezda, KK Žalgiris, Evroliga
foto: Starsport

5. minut - Ulanovas faulira Gilespija, a Amerikanac ovog puta ne pogađa niti jedan penal. Sada Hanga šalje Evansa na liniju penala, a tehničku zbog prigovora dobija Luka Mitrović i odmah izlazi iz igre zbog trećeg faula. Ulanovas je pogodio penal za tehničku, a Evans potom 2/2. 7:0 serija Žalgirisa. Faul u napadu sada bez potrebe pravi Gilespi. Uspela je Zvezda da se odbrani, Evans nije ubacio novu trojku. Jago prolazi i poentira. Loš faul Jaga, Šmits ima dva slobodna bacanja. TV tajm-aut. Letonac 2/2. Dve promašene trojke Zvezde, pa koš uz faul Jaga Dos Santosa. Nije pogodio dodatno Jago. 76:77.

3. minut - Hanga gubi loptu. Četvrti faul Nedovića, menja ga Gedraitis. Faul u napadu Evansa. Gilespi zakucava uz faul, a potom ubacuje i dodatni penal. Tajm-aut Žalgiris. Ponovo je ostao sam Birutis i lako pogodio. Morao je u poslednjim trenucima da šutira iz teške pozicije i nije pogodio Mitrović. Evans je iznudio faul Gilespija i dva penala, Amerikanac 2/2. 72:72.

Janis Sferopulos
Janis Sferopulosfoto: Starsport

1. minut - Počela je poslednja deonica. Hejs nije pogodio. Alej-up za Gilespija, na kraju dva bacanja za Amerikanca. Fredi pogađa oba penala. Nedović krade loptu Gedraitisu i poentira. Odbranila se Zvezda. 69:68.

Izmena: 22:08h
21:01h

III ČETVRTINA (20:23)

10. minut - Jago pogađa sa devet metara. Tajm-aut Trinkijeri. Trojka Meneka, pa promašaj Jaga za tri poena. Evans menja blago povređenog Samnera. Kevarijus Hejs nije pogodio. Loš napad Zvezde, isteklo je vreme dosta pre pokušaja Gilespija. Sjajno je iznudio faul Davidovca i dva penala Kinan Evans. Amerikanac 2/2. Davidovac nije pogodio trojku iz dobre pozicije. Odbranila se nekako Zvezda. Greši Nedović, Lekavičijus ne pogađa sa pola terena, Žalgiris vodi rezultatom 68:65 posle 30 minuta igre.

7. minut - Težak šut u padu i pogodak Evansa. Jago do Bolomboja koji zakucava. Birutis je pod košem lako pogodio pored Bolomboja. Promašaji Nedovića i Bolomboja. Fredi Gilespi je po prvi put na terenu. Birutis je sada preterao i promašio. Lopta za Zvezdu, ali čelendž traži Trinkijeri. Ostaje lopta Zvezdi posle dugog većanja arbitara. Trojka Gedraitisa. 62:63.

5. minut - Sada je Šmits ostao sam i pogodio za tri. Ispala je lopta Mitroviću. Novi poeni Šmitsa, ovog puta za dva. Loš napad i promašaj Jaga. Ulanovas je sad ostao sam i pogodio trojku. Tajm-aut Sferopulos. Prvi poeni Bolomboja iz igre. Odbranila se Zvezda, a onda čudesan flouter Gedraitisa. 57:59.

Rokas Gedraitis, Rolands Šmits, KK Crvena zvezda, KK Žalgiris, Evroliga
foto: Starsport

3. minut - Nova loša odbrana Zvezde i nova otvorena trojka Kinana Evansa. Gedraitis u svom stilu ubacuje flouter. Evans ovog puta ne kažnjava trojkom lošu odbranu Zvezde. Novi poeni Mitrovića, ima ih već 13. Odbranila se Zvezda, a onda Mitrović zakucava u kontri. 53:51.

1. minut - Počeo treći period. Bolomboj fauliran, pogodio je potom oba slobodna. Gedraitis je ostao sam i pogodio trojku za goste iz Kaunasa. Loš šut Jaga. 47:48.

20:18h

II ČETVRTINA (23:22)

10. minut - Jago se nekako snašao i iznudio dva penala, pogodio je samo drugi. Ulanovac greši u koracima. Butkevičijus šalje Nedovića na liniju penala, Srbin ubacuje samo drugo slobodno bacanje. Sjajan napad gostiju i lagani poeni Šmitsa. Mitrović preteruje i gubi loptu. Loša odbrana Zvezde, kažnjava to trojkom Tomas Dimša. Tajm-aut Sferopulos. Loš faul Evansa, Jago dobija dva penala i pogađa oba ovog puta. Dobra odbrana Zvezde i veliki promašaj Dimše ovog puta. Nedović ubacuje trojku. Tajm-aut Andrea Trinkijeri. Birutis pogađa na sjajan način. Teška trojka Jaga, a potom Samner uspeva za kratko vreme da iznudi faul Lazarevića, ali se čini da su sudije donele pogrešnu odluku. Samner je iskoristio oba penala. Dobija Jago rampu, kraj prvog poluvremena, rezultat je 45:45.

Džavonte Smart
foto: Starsport

7. minut - Faul u napadu pravi Bolomboj. Ostao je ponovo sam Evans i pogodio trojku. Tajm-aut Janis Sferopulos. Pobegla je lopta Smartu u aut. Iskupio se Smart i ukrao loptu Žalgirisu, a potom napustio teren i prepustio svoje mesto Nedoviću. Novi poeni Mitrovića. Mitrović šalje Ulanovasa na liniju penala, Litvanac 2/2. 35:36.

5. minut - Trojka Edmonda Samnera sa osam metara preko ruke. Lep potez i poeni Davidovca pre isteka napada. Samner pogađa još jedan težak šut, ovog puta za dva. Butkevičijus šalje Smarta na liniju penala, pogađa oba Zvezdin Amerikanac. Dva promašaja Žalgirisa. Ostao je sam i pogodio Smart. 33:31.

Laurinas Birutis, Džoel Bolomboj, KK Žalgiris, KK Crvena zvezda, Evroliga
foto: Starsport

3. minut - Loši napadi na obe strane. Dalibor Ilić je kratko vreme proveo na parketu. Sjajan prodor i poeni Smarta, vodi Zvezda. Brejdi Manek je sjajno prošao pored Dejana Davidovca i zakucao uz faul, a potom i ubacio dodatno bacanje. Teržak promašaj Stefana Lazarevića. Ovog puta dobra odbrana Davidovca. Tobi ispravlja promašaj Adama Hange. 26:26.

1. minut - Počela je druga četvrtina. Tobi nije pogodio trojku. 22:23.

19:59h

I ČETVRTINA (22:23)

10. minut - Još jedna greška Nedovića. Dovidas Gedraitis pogađa preko Jaga. Džavonte Smart ispravlja promašaj Majka Tobija. Greši Mitrovi, pa laki poeni Arnasa Butkevičijusa. Novi poeni Mitrovića. Kevarijus Hejs sjajno prikucava promašaj Gedraitisa. Sjajna akcija Zvezde i kucanje Mitrovića. Gedraitis nije pogodio trojku, Žalgiris posle prvih deset minuta vodi rezultatom 23:22.

7. minut - Zakucava Rokas, ali stiže trojka Lukasa Lekavičijusa. Lep pogodak Jaga na drugoj strani. Šmits je ostao sam i promašio za tri. Ovo se retko viđa, trojka Luke Mitrovića. 16:17.

5. minut - Novi poeni Birutisa, pa loš šut Gedraitisa. Dobra akcija gostiju i poeni Rolandsa Šmitsa. Prvi poeni Jaga Dos Santosa. Nova trojka Kinana Evansa. Nedović greši. 9:14.

3. minut - Faul Mitrovića, Birutis pogađa oba penala. Trojka Nemanje Nedovića. Nije uzvratio Edgaras Ulanovas, pa loš pokušaj Nedovića. Kinan Evans ubacuje prvu trojku za goste iz Kaunasa. Loš napad Zvezde i promašaj Rokasa Gedraitisa iz velike daljine. Promašaj Dovidasa Gedraitisa, pa poeni Nedovića. 7:7.

Andrea Trinkijeri i Janis Sferopulos pred početak meča
Andrea Trinkijeri i Janis Sferopulos pred početak mečafoto: Starsport

1. minut - Krenuo je meč u Štark areni. Laurinas Birutis zakucava, a potom poentira Luka Mitrović. 2:2.

19:34h

Košarkaši Crvene zvezde u okviru 26. kola Evrolige dočekuju Žalgiris u "Štark areni".

Crveno-beli imaju isti skor kao i litvanski velikan (deset pobeda i 15 poraza). Pobednik ovog meča ostaće u trci za plasmanom u plej-in, dok će poraženi maltene moći i da se oprosti od elitnog takmičenja za ovu sezonu.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.