BEZ ISPUNJEJNA OVIH USLOVA NEMA NI EVROLIGE ZA VEČITE! Sve je jasno kada su u pitanju Partizan i Zvezda!
Kevin Panter u duelu sa Brankom Lazićem, Foto: Starsport©

nema šale

BEZ ISPUNJEJNA OVIH USLOVA NEMA NI EVROLIGE ZA VEČITE! Sve je jasno kada su u pitanju Partizan i Zvezda!

Propisi crno na belo

Objavljeno:

Delegacija Evrolige koju predvode predsednik Dejan Bodiroga i izvršni direktor Paulijus Motiejunas navodno su u sredu stigli su u Beograd kako bi razgovarali sa predstavnicima Partizana i Crvene zvezde o mogućim "A" licencama za ovo elitno takmičenje.

Košarkaški Večiti derbi
Košarkaški Večiti derbifoto: Starsport

Postoji mnogo faktora, ali i uslova koje bi Crvena zvezda i Partizan morali da ispune kako bi postali stalni članovi ovog takmičenja.

Ovo su samo neki od tzv. uslova koji su neophodni za učešće u elitnom klupskom evropskom takmičenju:

Četvrti članak Statuta Evrolige

Teritorijalna oblast

4.1 Oblast u kojoj je stacioniran licencirani klub mora da ima populaciju od 200.000 stanovnika unutar geografskog područja od 200 kilometara kvadratna. Dodatna dozvola će biti dodeljena ovoj oblasti ukoliko populacija prelazi brojku od 200.000 stanovnika. Uprkos tome, Skupština može da odobri izuzetak ukoliko postoji veći broj timova u istoj teritorijalnoj oblasti, a da to ne utiče na ekonomska očekivanja klubova ili kompanija.

Dvorana

4.2 Upotreba hale sa minimalnim kapacitetom od 10.000 sedećih mesta, koja je udaljena najviše četiri sata komercijalnog leta od aerodroma u Frankfurtu i ima sve neophodne tehničke elemente potrebne za košarkašku igru, kao i da ispunjava uslove određene odgovarajućim propisima.

Hotel

4.3 Dostupnost bar dva hotela od četiri zvezdice unutar distance puta od 25 kilometara od dvorane.

Aerodrom

4.4 Međunarodni aerodrom drumom udaljen najviše 100 kilometara od dvorane, sa dovoljno dnevnih letova za timove da imaju pristup gradu uz prave uslove, bez preteranog ometanja njihovog rasporeda.

Evroliga
Evroligafoto: logo

Finansije

4.5 Klub mora da odgovori na zahteve propisa Evroligine finansijske stabilnosti i fer-pleja koji su istaknuti u trećem dodatku Statuta.

Nijedan klub ne sme da ima zakašnjenja veća od 45 dana u vezi sa isplatama bivših ili sadašnjih igrača, trenera ili drugih zaposlenih ili za porez ili dugovanja prema drugim klubovima pod okriljem Evrolige ili dugovanja prema poreskim ili socijalnim vlastima.

Da klub nije objavio bankrot i da nije dužnik nadležnim organima u zemlji iz koje potiče, da nije u procesu likvidacije ili u sličnim procesima koji bi mogli da utiču na uobičajene obaveze kluba.

Klub ne sme da ima zbirni deficit koji prelazi 10 odsto od klupskog budžeta u poslednje tri sezone.

Klub mora da predstavi budžet od minimum 7.000.000 evra

Klub ne sme da ima bruto za naknade igračima koji prelazi 65 odsto od ukupnih troškova budžeta za jednu sezonu.

Sukob interesa

4.6 Klub mora da ima čvrstu zakonsku poziciju i neće imati, od strane sebe ili kroz menadžere i zaposlene, nijedan sukob intereas sa drugim klubom učesnikom Evrolige ili da bude uključen u kompanije koje predstavljaju igrače i/ili trenere.

Zabrane i kazne

4.7 Klub ne sme da bude zabranjen ili privremeno suspendovan od nastupa u takmičenjima unutar Evrolige od strane kompanija, bez obzira na razlog kazne.

Licencirani klubovi u domaćim ligama

4.8 Kada ima dva ili više licencirana kluba iz iste (domaće) lige, dodatne licence neće biti izdavane klubovima iz te lige.

Ostale članove statute Evrolige možete pogledati OVDE.

Bonus video:

00:21

Izlazak igrača, večiti derbi, Crvena zvezda, Partizan

(Espreso/ALO/D.T)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.