ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ KONAČNO PROGOVORIO O OTKAZU: Ponosan sam na ono što sam ostavio iza sebe!
Aleksandar Đorđević, Foto: Profimedia

bez dlake na jeziku

ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ KONAČNO PROGOVORIO O OTKAZU: Ponosan sam na ono što sam ostavio iza sebe!

"Nije teško meni, nego onom ko dolazi posle mene i onom ko donese takvu odluku"

Objavljeno: 18:58h

Nekadašnji selektor Srbije, a sada Kine Aleksandar Đorđević je dao opširan intervju za podkast "Eurohupsa" gde je govorio o mnogim košarkaškim temama.

Između ostalog je konačno otkrio šta se dešavalo kada je napustio Fenerbahče u leto 2022, uprkos tome što je osvojio titulu sa istanbulskim velikanom.

Međutim, četvrtfinale je te sezone ostalo nedosanjan san i to ga je koštalo posla.

- Setite se samo da je u to vreme bio rat u Ukrajini. Imali smo tri pobede protiv ruskih klubova i trebalo je da igramo protiv tri ruske ekipe u Istanbulu. Plej-of nismo igrali samo zbog rata u Ukrajini. Ponosan na svoj rad u Feneru, uzeli smo titulu posle tri godine. Jako sam ponosan na to što sam sa svojim saradnicima uspeo da vratim pobedničku atmosferu u klub. Jedno je atmosfera pobednika, drugo je atmosfera koju treba da stvorite. To je ono što smo vratili klubu. Odluku (o mom odlasku) doneli su pre kraja sezone, nisu sačekali da se ista završi, to je njihova odluka. Prihvatio sam je - priseća se Đorđević i otkriva:

Đorđević kada je trenirao Fener
Đorđević kada je trenirao Fenerfoto: Profimedia

- Jedini uslov predsednika kluba kada smo počinjali saradnju bila je, ako ne odemo u plej-of ili na F4, moj ugovor ne bude na tri godine, već da može da se završi posle prve godine. To je bilo tako iako nisam pravio tim, iako nisam birao igrače pošto sam došao posle... Znam da sam za osobom ostavio takve odnose da sa svakim igračem iz tog tima mogu da se izgrlim prijateljski kad god se vidimo. To je najbolje što sam mogao da ostavim za sobom. Radio sam ono što je trebalo, za šta sam potpisan... To moram da istaknem, kao i to koliko sam mladih igrača iz Turske, Grčke i Italije poslao na parket tokom moja tri klupska posla.

Istu sudbinu je doživeo i u Virtusu...

Aleksandar Đorđević
Aleksandar Đorđevićfoto: Starsport©

- Nije teško meni, nego onom ko dolazi posle mene i onom ko donese takvu odluku (da me otpusti posle titule). Oni su bili u problemima posle. Pričao sam sa Hulijom Velaskom (legendarni odbojkaški trener prim. aut) i želeo sam da čujem njegovo mišljenje. On mi je rekao da ne shvata šta je trenerski posao, ako ne osvajanje titula. Nije mu bilo jasno zašto klubovi nisu čekali do kraja sezone, nego su se dogovarali sa mojim naslednicima o saradnji pre nego što se sve završi. To je deo našeg posla, a da su svoje odluke donosili kada bi se sezona završila, verovatno ne bih dobijao otkaze. Zbog načina na koji smo igrali, na primer Virtus tokom plej-ofa, kada smo imali svih deset pobeda... Mislim da se tako nešto nikada nije desilo, možete da me ispravite ako grešim, 4-0 u finalu uprkos tome što nismo imali prednost domaćeg terena. Setite se samo kako je bilo u reprezentaciji Srbije, kada sam počinjao. U grupnoj fazi Mundobasketa 2014. smo izgubili tri od pet utakmica, ali onda smo se dizali i došli do finala. Grci su tada imali 5-0, igrali su sjajnu košarku, a onda smo ih dobili u osmini finala. Pa Brazilce, od kojih smo izgubili u grupi, pa Francuze... Igra se onda kada je bitno, ne može stalno da bude jednako dobro. Igraš da pobediš, da osvojiš medalje i titule, tada se pokazuje karakter, mentalitet ekipe, a to su moje ekipe pokazivale.

Bonus video:

00:06

Atmosfera pred meč Partizan - Cibona

(Espreso/Eurohoops)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.