PLAN SVETISLAVA PEŠIĆA SE OSTVARUJE: Srbija dobija novu košarkašku ligu?
Svetislav Pešić je i ranije govorio da je Srbiji potrebna jača domaća čiga, Foto: Starsport©

velike promene

PLAN SVETISLAVA PEŠIĆA SE OSTVARUJE: Srbija dobija novu košarkašku ligu?

Ideja je blizu realizacije

Objavljeno:

Košarkaška liga Srbije suočavala se s izazovima vezanim za svoju reputaciju i kvalitet, a poslednjih meseci bilo je mnogo razgovora o stvaranju novog takmičenja u kojem bi učestvovali svi najbolji srpski klubovi.

Sada su započeti prvi koraci u realizaciji ovog projekta, a direktor KLS, Aleksandar Grujin, dao je neke informacije.

Prema planu, od sezone 2025/26, svi srpski klubovi, uključujući i one najbolje koji trenutno nemaju prostora u kalendaru zbog obaveza u regionalnoj ligi i evropskim takmičenjima, igraće u Košarkaškoj ligi Srbije.

- Na sastanku koji smo imali govorili smo o dve teme usklađivanju kalendara KLS sa potrebama reprezentacije i odluci Skupštine KLS o formiranju Profesionalne lige Srbije donetoj na Staroj planini pred početak sezone. Dogovor je da se napravi platforma sa kojom će da se izađe pred klubove. U njoj bi od početka do kraja igrali svi naši klubovi, računajući naravno i one najveće. To je neophodno zbog razvoja i masovnosti srpske košarke, jer u Leskovcu, Kraljevu, Užicu, Valjevu, Vršcu i svim drugim velikim centrima svi žele da vide Partizan i Crvenu zvezdu. Istovremeno, cilj nam je da se kroz naše takmičenje ostvari prohodnost ka FIBA takmičenjima i Evrokupu - rekao je Aleksandar Grujin, pa dodao da je čitav projekat podržao i selektor Orlova Svetislav Pešić:

Jago Mateus, Jago Dos Santos, Ognjen Jaramaz, Evroliga, Večiti derbi, KK Partizan, KK Crvena zvezda
foto: Starsport©

- Oduševljen je idejom i dao je maksimalnu podršku. Prihvatio je da bude jedan od članova Radne grupe i aktivno učestvuje u projektu. Uz njega, u ovom telu bi trebalo da budu predstavnik saveza, predstavnici naših najvećih klubova, članovi iz klubova KLS i menadžmenta lige.

Podsećamo, selektor Svetislav Pešić govorio je i tokom i posle Mundobasketa na Filipinima da Srbiji fali jaka domaća liga, u kojoj bi se tokom cele sezone nadmetali svi klubovi. Sada su konkretni koraci preduzeti i videćemo da li će se projekat realizovati.

Bonus video:

00:20

Bakljada Delije u Lajpcigu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.