IZ PARTIZANA STIGLO JASNO PITANJE: Kakva je to liga kada Zvezda odigra dve utakmice protiv razvojnog tima?
Zoran Savić i Mlađan Šilobad, Foto: Starsport©

interesantna izjava

IZ PARTIZANA STIGLO JASNO PITANJE: Kakva je to liga kada Zvezda odigra dve utakmice protiv razvojnog tima?

Mlađan Šilobad govorio je o brojnim temama iz sveta košarke

Objavljeno: 15:34h

Mnogo se prašine diglo u vezi sa sednicom Skupštine Košarkaške lige Srbije na Staroj planini. Neki su zadovoljni donetim odlukama, neki nisu, a ono što je jasno je to da niko nije štedeo reči i slova, pošto smo poslednjih dana videli mnogo saopštenja, izjava, kritika.

Sve je krenulo od izjave Svetislava Pešića da bi trebalo da se osnuje jaka srpska košarkaška liga. Domaći šampionat poznat kao KLS, prihvatio je “izazov” i najavio da će takmičenje u narednim godinama da postane daleko ozbiljnije, uz najavljeno učešće Crvene zvezde i Partizana. Potom se oglasio predsednik kluba sa Malog Kalemegdana, koji je kritikovao popularnog Karija, da bi potom i onaj iz Humske reagovao saopštenjem, pa smo dobili čitav spektar različitih stavova.

Tako je Mlađan Šilobad, inače izvršni direktor Partizana, o aktuelnim temama govorio u emisiji “60 minuta sa Vladom i Acom” na “MaxBet radiju”. Za početak razgovora je potvrdio da crno-beli ne nameravaju da napuste jadransko regionalno takmičenje:

- Nijednog trenutka Partizan nije spominjao ni razmišljao da ne želi da igra u ABA ligi. ABA liga je liga koja je sigurno dobra za sve na ovim prostorima. Vidim da se pojavljuju vesti da ukoliko Partizan i Crvena zvezda dobiju “A” licencu, odnosno dugogodišnji ugovor sa Evroligom, da u tom slučaju ABA liga gubi na vrednosti, jer se ona po tim rečima igra zbog prohodnosti u Evroligu. Međutim, stvar nije takva. ABA liga je dobra zbog drugih stvari, kao što je razvoj igrača i zbog jakih utakmica koje moraju da imaju i Partizan i Zvezda i drugi klubovi, da bi uopšte mogli da igraju na nivou kakva je Evroliga - rekao je on, pa dodao:

Mlađan Šilobad, Ostoja Mijailović
foto: Starsport©

- KLS liga koja se igra kod nas nije toliko jaka da bi omogućila igračima razvoj. Bio bi preveliki prelaz za njih da pređu da igraju iz KLS-a u Evroligu, a da ne pričamo o KLS ligi koja praktično i nije liga. Da ne pričam sad loše o ligi, ne mislim na ligu koja se igra tokom čitave godine, nego mislim na samu završnicu, koja praktično i nije liga. Imali smo situaciju prošle godine gde je Crvena zvezda odigrala dve utakmice protiv FMP-a, njihovog razvojnog tima i tako osvojila državno prvenstvo. Kakva je to liga? Da ne kažem sad, smešno je i pričati o tome.

Šilobad je potom objasnio da ne može Košarkaška liga Srbije da odluči ko će da dobije prohodnost u Evroligu:

- Liga se ponaša tako kao da su oni koji odlučuju o tome. Mogućnost da KLS dobije prohodnost u Evroligu, pogotovo ako Crvena zvezda i Partizan dobiju “A” licence, onda je šansa vrlo mala, maltene nikakva. ABA liga, bar zbog toga što okuplja ceo region, ima tu neku snagu i veličinu da bi mogla da ima prohodnost, ali sama Srbija… Možemo samo da sanjamo o tome. Nismo toliko veliki da bi imali uticaj na celu tu evropsku košarku i da bismo imali toliku snagu da dobijemo prohodnost iz naše lige.

Na pitanje da li je KLS amaterska liga, Mlađan Šilobad je odgovorio:

Mlađan Šilobad
foto: Starsport©

- KLS liga je praktično privatna liga i zbog toga se Partizan ne slaže sa većinom stvari koje se tamo rade. I dok god KLS ne bude bio pod okriljem Košarkaškog saveza Srbije, mislim da nećemo nikada pričati o ozbiljnoj ligi.

Miroslav Muta Nikolić je na Staroj planini predložio da tri kluba koja igraju utakmice jednom nedeljno (FMP, Mega i Borac) budu učesnici Košarkaške lige Srbije, kako bi dobili i tu drugu utakmicu tokom sedmice:

- Slažem se potpuno sa Mutom Nikolićem i nije mi jasno zbog čega ta tri kluba ne igraju KLS tokom cele godine. Naravno, Partizan i Zvezda i druge ekipe koje igraju Evropu, nemaju vremena da igraju treću utakmicu. Znate da je raspored pretrpan, često ima i duplo kolo Evrolige… Za ove tri ostale ekipe nije mi jasno zbog čega ne bi igrali - zaključio je Mlađan Šilobad priču za “MaxBet Sport”.

BONUS VIDEO:

00:20

Partizan- Zvezda u Areni

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.