MANEVRI ISKUSNOG LISCA PEŠIĆA: Sa ovih 5 ključnih poteza selektor je doveo Srbiju u polufinale Svetskog prvenstva!
Svetislav Pešić, Foto: Starsport©

dobro zna šta radi

MANEVRI ISKUSNOG LISCA PEŠIĆA: Sa ovih 5 ključnih poteza selektor je doveo Srbiju u polufinale Svetskog prvenstva!

Sem taktičkih bravura, u lekciji Litvaniji u centar pažnje su izbile Karijeve diplomatske veštine

Objavljeno: 07:26h
Nedeljko Đukić

Košarkaška publika u Srbiji je u maniru na koji smo navikli brzo "okrenula ploču" i Svetislava Pešića nakon oštrih kritika posle poraza od Italije u grupnoj fazi Svetskog prvenstva, slavi nakon briljantne pobede nad Litvanijom koja nam je donela polufinale.

Prevelika starost je momentalno postala dragoceno iskustvo, senilnost je sad mudrost, a loš engleski selektora nije odbojan već opet simpatičan.

Kad stavimo na stranu taktičke Pešićeve poteze kojima je uradio ono što je najavljivao kao ključno - "sposobnost dobre ekipe je u tome da sakrijemo nedostatke i istaknemo prednosti" - u centar pažnje dolaze Karijeve diplomatske veštine i način da pridobije igrače, prvo da igraju u nacionalnom dresu, a onda i da daju maksimum koji možda ni u klubovima nisu dostizali.

UBEDLJIV PREGOVARAČ

Najbolji trener je igračima kao otac - vole ga i poštuju. Ako ne u startu, onda vremenom. Pešić je čuvene 2002. pisao pismo Peđi Stojakoviću i tako ga ubedio da igra za SR Jugoslavije u Indijanapolisu.

- Celu noć uoči povratka iz Amerike pisao sam pismo za njega. To pismo sam ostavio njegovom prijatelju koji me je odvezao na aerodrom. Da ne otkrivan detalje pisma, uglavnom, čim sam stigao u Evropu, Peđa me je pozvao i rekao mi: 'Možeš sto odsto da računaš na mene!'. Reći ću samo to da sam mu u tom pismu, pored ostalog, rekao da ćemo najverovatnije biti prvaci Evrope i sveta i da su to velika priznanja za jednog igrača, kao i da nisam siguran da će on ikada osvojiti NBA, jer je to vrlo teško - rekao je Pešić u intervjuu za Politiku.

Svetislav Pešić, Košarkaška reprezentacija Srbije, Mundobasket
foto: Starsport

A dok je bio u SAD, Pešić je dugim pregovorima uspeo da ubedi Vlada Divca da posle šest godina pauze opet zaigra za nacionalni tim. Na sličan način je privoleo i Nikolu Jokića da igrana Eurobasketu dvadeset godina kasnije.

- Jokić će igrati za reprezentaciju samo pod jednim uslovom, a to je da kroz reprezentaciju Srbije postane bolji igrač. Nije u pitanju da li on voli svoju zemlju. To je nesumnjivo. On je ponosni Srbin, koji meni poruke piše ćirilicom. Međutim, mi moramo da nađemo način da ga motivišemo da se odmeri sa najboljim igračima u Evropi. Ako nije motivisan, ako nema interes, onda nema ni svrhe da igra - rekao je selektor tokom gostovanja na Fakultetu za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla".

Ipak, izgleda da je neuspeh na ovom takmičenju, uz osvajanje NBA prstena, uticao na Jokića da preskoči Mundobasket. Na odluku najboljeg košarkaša sveta nadovezali su se silni problemi sa povredama, ali Kari je našao način da izađe i iz ove teške situacije.

Nikola Jokić
foto: Starsport©

Najveća nevolja je bila pozicija plejmejkera/beka jer je otkazao i Vasilije Micić, a zbog povrede Pešić nije mogao da vodi Ognjena Jaramaza. Posle prvog okupljanja Nemanja Nedović je odlučio da se povuče iz ekipe.

A kada je u pitanju bio iskusni Stefan Jović, nije mogao da se u potpunosti stavi na raspolaganje reprezentaciji zbog zdravstvenih problema u porodici. Pešić je imao sluha, ali je suptilno ostavio Joviću mogućnost da se ipak priključi ekipi i javno istakao da bi košarkaš Saragose i dalje imao veliki značaj za "Orlove".

- Stefan je jedan od najboljih plejmejkera koji se pojavio na ovim prostorima, a i šire u poslednjih 20 godina. Ako situacija u porodici bude u redu, igraće, njegova familija takođe želi da on igra - rekao je Pešić na konferenciji za medije.

Košarkaška reprezentacija Srbije, Košarkaška reprezentacija Portorika, Košarka, Svetislav Pešić, Bogdan Bogdanović, Stefan Jović
foto: Starsport

Nakon što je postalo poznato da ni Alen Smailagić i Uroš Trifunović neće moći na Mundobasket, objavljeno je baš ta dobra vest, da će Jović igrati za Srbiju.

- Veoma poštujem odluku Stefana Jovića, da je u teškoj situaciji, s obzirom na zdravstvene probleme u porodici, odlučio da igra za reprezentaciju. Njegovo znanje se odmah primetilo i olakšanje je za ostale igrače jer ima veliko iskustvo i hoće da pomogne Guduriću i Avramoviću, koji su pokazali da će biti prave vođe. Donosi nam sigurnost. Njega čekamo da dođe u fizičku spremu koja je potrebna za turnir kao što je Svetsko prvenstvo - rekao je tad selektor Pešić.

Posle Akropolis kupa, Kari je konstatovao da Joviću samo nedostaje fizička sprema.

- Dobro je trenirao, radio. Radi se o jednom ogromnom iskustvu, takvog plejmejkera bi svaka ekipa poležela, samo je sada pitanje kada će biti spreman fizički. On nije zaboravio da igra.

Da je tako, Jović je pokazao kad je bilo najvažnije, protiv Litvanije je odigrao izvrsno, upisao 11 poena (3/5 trojke - sve vrlo bitne da se odbiju naleti rivala) i 5 asistencija.

Srbija - Litvanija, Stefan Jović
foto: Starsport©

ADUT SA KLUPE

Odlično je Pešić tokom turnira izmanevrisao i povratak u ritam Filipa Petruševa posle blaže povrede.

Centar Crvene zvezde je zasijao u četvrtfinalu sa 17 poena, bez promašaja trojki (3/3) i sa 4/5 za dva poena.

JAKA ODBRANA

A kada je reč o samoj utakmici, prodori "Orlova" funkcionisali su od starta, ali su Litvanci sipali trojke onako kako su stali protiv SAD-a i ubacili prve četiri. Tada je Svetislav Pešić u igru uveo rezerve Vanju Marinkovića, Marka Gudurića, Dejana Davidovca, eksplozivnog i neumornog Aleksu Avramovića i pomenutog Petruševa.

Možda su Marinković, Davidovac i Ognjen Dobrić zajedno postigli samo tri poena, ali su i te kako doprineli da se zategne odbrana i Litvancima maksimalno otežaju šutevi za tri poena, a prodor do koša im je tek bio nemoguć.

Srbija - Litvanija, Svetislav Pešić, Dejan Davidovac, Aleksa Avramović, Bogdan Bogdanović
foto: Starsport©

Jonas Valančunas je zadržan na samo 4 skoka, a upravo su skok i požrtvovanost održali dobar ritam poentiranja Srbije i kada na parketu nisu bili glavni strelci. Tako smo i nadskočili Litvaniju (33 prema 28) i na kraju meč završili sa boljim procentom šuta za tri poena (40,9% naspram 32,1%). a naterali smo protivnika i na 15 izgubljenih lopti.

TIMSKI DUH

Protiv Litvanije se po ko zna koji put u timskom sportu videlo i da je mnogo bitnije imati pravu hemiju i zajedništvo u ekipi, nego izrazitu zvezdu. A to naročito važi za nacionalne timove koji su (uglavnom) sastavljeni od igrača istog mentaliteta.

Kritikovan je Kari i zato što nije želeo da razmotri mogućnost angažovanja stranaca u reprezentaciji Srbije, ali verovatno je baš ovo razlog.

Košarkaška reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

LIDERI

Iz vrhunske odbrane rađao se sve bolji i bolji napad koji je predvodio Bogdan Bogdanović, sa 18 poena najzaslužniji za dvocifrenu prednost na poluvremenu.

I tu je još jedna odluka Pešića koja se ispostavila kao pun pogodak - biranje Bogdana Bogdanovića za novog kapitena uoči prvog okupljanja ekipe.

- Kada smo imali veliku prednost, održao je sjajan govor tokom poluvremena. Bili smo u sličnoj situaciji protiv Italije pa smo izgubili. Rekao je da ostanemo mirni, da igramo kao tim, da budemo pametni. Lider kakav nam je potreban - rekao je Gudurić o Bogiju a NBA as je to ovako objasnio:

Bogdan Bogdanović
foto: Starsport©

- Nekada ne znam kako da se ponašam u tim momentima. Samo stvari izađu iz mene. Budem emotivan. Imali smo izvanredne igrače koji su tokom godina bili lideri u reprezentaciji. Srećan sam što sam u ovoj poziciji i presrećan sam što delim svlačionicu sa ovim momcima.

Bogdan ima prirodne kvalitete lidera, ali se neki i razviju tokom godina uz prethodne vođe u svim timovima, a iako sam bek Atlante to možda nije prepoznao kod sebe, Pešić jeste. Kao i da će u Joviću imati još jednog lidera i motivatora cele selekcije.

Bonus video:

00:23

SRBIJA JE U POLUFINALU MUNDOBASKETA! Boriša, ovo je za tebe - maestralni Orlovi PREGAZILI Litvance i najavili JURIŠ NA ZLATO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.