ABA LIGA SE OSVAJA PRE PLEJ-OFA: Domaći teren je PRESUDAN - poslednjih 20 utakmica u finalu nije viđen brejk!
Luka Mitrović i Alen Smailagić u duelu tokom finala ABA lige, Foto: Starsport©/Srđan Stevanović

zapanjujuća statistika

ABA LIGA SE OSVAJA PRE PLEJ-OFA: Domaći teren je PRESUDAN - poslednjih 20 utakmica u finalu nije viđen brejk!

Nekada je domaći teren podrazumevao podršku navijača domaćoj ekipi, a ne zastrašivanje gostujuće. Ali...

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Košarkaši Partizana su pobedom nad Crvenom zvezdom u odlučujućoj, petoj utakmici finala osvojili ABA ligu po rekordni, sedmi put, a prvi od 2013. godine.

Finale je donelo očekivana uzbuđenja i tenzije, ali i očekivanih pet utakmica. Tako je bilo u poslednja četiri izdanja regionalne lige.

I uvek je na kraju slavio tim koji je imao prednost domaćeg terena. Prošle sezone su "večiti" zamenili uloge, a prethodno je Zvezda dva puta na isti način nadvisila Budućnost.

To i nije toliko čudno, ali jeste činjenica da je u svih 20 mečeva u poslednja četiri finala ABA lige pobedu odnosio domaćin!

Tako se činjenica da je Partizan završio ligaški deo ABA lige na prvom mestu pokazala kao presudna, baš kao što je bio slučaj sa Zvezdom godinu dana ranije.

1 / 5 Foto: Starsport

Očigledno je da kada su dve ekipe prilično izjednačene, prevagu odnosi domaćinstvo. Bar otkad se ne igra fajnal-for na neutralnom terenu. To, recimo, nije slučaj u NBA gde je jasno da navijači ne mogu da naprave baš jaku neprijateljsku atmosferu za gostujući tim (i svakako gostuju bar 41 meč u sezoni), ali ipak se u ABA ligi u tome u poslednjim sezonama preteralo.

Praktično od pomenute poslednje četiri finalne serije nije bilo nijedne koja je prošla bez incidenata i gde su gosti igrali kao u "ratnoj zoni".

Zvižduci su davno prevaziđeni, uvredljiva skandiranja "Grobara" i "Delija" već neko vreme imaju novu dimenziju, povremeno gnusnu i čak bolesnu. Protivnički igrači i treneri se gađaju, preti im se, ubacuju treneri i pirotehnika na parket... Videli smo to i u Podgorici, ali i u duelima "večitih" u Beogradu.

1 / 6 Foto: Starsport©/Srđan Stevanović

A nekada je domaći teren podrazumevao podršku navijača domaćoj ekipi, a ne zastrašivanje gostujuće.

Nema sumnje da su svemu doprineli i čelnici klubova koji su i pre finala, a u suštini čitave sezone, "ratovali" saopštenjima, javnim prozivkama, zahtevima da se odgovori ko je dobio koliko novca od države (sa obaveznom obazrivošću da se ne uvredi ta ista država)...

Ali, kao kada su u pitanju incidenti, tako je slučaj i sa pobeđivanjem domaćina u derbijima Partizana i Zvezde - podrazumevaju se u ABA ligi, ali ne u Evroligi. Tamo su u oba duela slavili gosti. Nije to bila velika retkost ni u Superligi Srbije, dok je "Parni valjak" igrao.

A u ABA ligi su crno-beli poslednji put kao domaćini izgubili od crveno-belih u novembru 2020. godine, a Zvezda od Partizana još u polufinalu 2015. (dobila seriju sa 3-1).

Ovaj fenomen je posebno zanimljiv...

Standings provided by Sofascore

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.