"MISLIO SAM: 'ON JE GLUP, LUD, UBIJA ME...'" Laso otkrio kad je shvatio da je Obradović košarkaški GENIJE
Željko Obradović i Pablo Laso, Foto: Printscreen/youtube/BC Partizan TV

nije mu bilo jasno

"MISLIO SAM: 'ON JE GLUP, LUD, UBIJA ME...'" Laso otkrio kad je shvatio da je Obradović košarkaški GENIJE

Verovatno sam previše razmišljao kao igrač, ali sam se pitao zašto mi to radi?! - seća se Laso

Objavljeno:

Pablo Laso figurira kao novi trener Bajerna iz Minhena, nakon što je Bavarce definitivno napustio Andrea Trinkjeri, a španski stručnjak je otkrio kako je već veliku trenersku karijeru započeo još kao igrač, upijajući savete Željka Obradovića.

Lasu je od 1995. do 1997. u Real Madridu sa klupe vodio sadašnji trener Partizana. U jednom podkestu, Španac je otkrio kako mu je Žoc u početku bio enigma i nije razumeo njegove odluke.

"Kraljevski klub" je 1997. igrao finale FIBA Evrokupa sa Veronom koju je predvodio Majkl Jucolino, italijansko-američki bek koji je posle kratke NBA karijere napravio dugu i uspešnu na "Čizmi".

- Dve nedelje ranije, tokom treninga, Željko je govorio ko igra, ti Pablo odmori, a onda odjednom "Pablo, ulazi u igru." Obično smo Hose Migel, Antumnjes i ja počinjali, ali sada je počeo da koristi nekog drugog na mojoj poziciji, Bodirogu ili Santosa. Verovatno sam previše razmišljao kao igrač, ali sam se pitao zašto mi to radi?! - seća se Laso:

Pablo Laso
foto: Starsport©

- Onda dolazi finale. Prvo poluvreme smo bilo onako, ja nisam igrao ni minut. Onda sam otišao u kupatilo na poluvremenu i Željko se ušunjao iza mene: "Pablito, šta se desilo?" Rekao sam mu da nije ništa, da moramo da igramo bolje u drugom delu i da pobedimo. Upitao me je da li sam spreman da igram? Naravno da jesam, to je bilo finale. "Okej, onda izađi tamo", rekao je.

Nije, ipak, Obradović odmah ubacio Lasa u igru.

- Gledao me je pet-šest minuta, prišao mi i rekao: "Pablo, idemo da pobedimo sada." Igrao sam nekih 10 minuta, manje-više i imali smo +15 na tri minuta do kraja. Odjednom sam video kako me menja. Igrali smo dobro, vodili smo, što je bio sjajan trenutak za beka kao što sam ja da kontroliše igru, a on me menja i govori mi: "Pablito, jako dobro. sedi, odmori, dobili smo utakmicu".

Željko Obradović
foto: Starsport

Tek posle meča je Žoc objasnio Lasu zbog čega je sve to uradio i zašto ga je često u tom periodu, ostavljao na klupi.

- "Pablito, slušaj! Jednostavno je. Nisi mogao da zaustaviš Jucolinija, pa sam ga "ubio" sa Antunjezom i Santosom. Uradili su sjajan posao. Kada si ušao, Jucolino nije "imao noge" i ti si mogao da radiš svoje". Govorimo o sjajnom treneru sa sjajnim umom i jasnim planom. U tom trenutku sam kao igrač mislio: "On je lud, ubija me, on je glup." Sada, 20 godina kasnije, smatram da je to bio genijalan posao - kaže Laso.

Inače, pomenuti Jucolino je do tog meča ubacivao nešto manje od 23 poena u proseku, dok je Realu dao samo šest poena - uz šut 1/9, četiri izgubljene lopte i pet grešaka. Laso je, s druge strane, i dalje lider španske lige po broju asistencija.

Bonus video:

00:25

Navijači Partizana u Stožicama

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.