ĐORĐEVIĆ I KINA: Kombinacija iskustva i mlađih snaga, čeka se NBA pojačanje (FOTO)
Aleksandar Đorđević i košarkaši Kine, Foto: Lo Ping Fai / Xinhua News / Profimedia

SKENER RIVALA

ĐORĐEVIĆ I KINA: Kombinacija iskustva i mlađih snaga, čeka se NBA pojačanje (FOTO)

Zanimljivo da će "orlovi" u prvom kolu Mundobasketa igrati protiv Azijata koji vodi nekadašnji selektor našeg nacionalnog tima

Objavljeno: 10:25h

Košarkaška reprezentacija Srbije na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu igraće u B grupi protiv Kine, Portorika i Južnog Sudana.

Mi vam predstavljamo sa čime raspolažu protivnici "orlova", a prva utakmica je protiv Azijata koje vodi legendarni Aleksandar Saša Đorđević.

Aleksandar Đorđević
Aleksandar Đorđevićfoto: Profimedia

Nekadašnji selektor našeg nacionalnog tima preuzeo je palicu od Du Fenga koji je "zmajeve" na dva kola do kraja kvalifikacija odveo na Mundobasket.

Ipak, legendarni Jao Ming kao predsednik ima velike planove za budućnost selekcija i želeo je čoveka koji to može da iznese.

Jao Ming
Jao Mingfoto: AP/Mark Schiefelbein

Čuveni Sale Nacionale pozvao je debitante poput Fanba Zenga (20), Jongćija Cuija i Boćijaa Đijaa, a tu je i nešto iskusniji Ženlin Žang (24).

Fanbo i Ženlin su tandem krila koji su počeli u domovini, potom su se školovali u SAD i vratili se kao zvezde u usponu kineske lige.

Ženlin Žang
Ženlin Žangfoto: Pan Yulong / Xinhua News / Profimedia

Fanbo je ogroman talenat, bio je na Gonzagi, ali je ipak odabrao ekipu Ignajz u razvojnoj ligi tokom sezone 2021/22.

Najviše zato što je sa univerziteta otišao pomoćni trener Tomi Lojd koji ga je i birao, a prošlog leta nije uspeo da dobije ugovor u Indijana Pejsersima.

Fanbo Zeng
Fanbo Zengfoto: Zhang Chenlin / Xinhua News / Profimedia

Ženlin je ranije imao iskustva u nacionalnom timu, bio i na trening kampu za Mundobasket 2019. godine u domovini, ali nije prošao.

Pre pet godina bio je na Najki Hup Samitu gde se pojavljuju najtalentovaniji, a školovao se u Tulanu dve godine pre nego što je otišao u Liaoninggde.

Kina je na prethodnom Svetskom prvenstvu čiji je bila domaćin zauzela tek 24. od 32 mesta i napravljen je rez i krenulo se ispočetka.

U kvalifikacijama za Japan, Filipine i Indoneziju čak osmorica košarkaša odigrali su bar sedam od deset utakmica.

Detalj sa utakmice Kine na Mundobasketu 2019. godine
Detalj sa utakmice Kine na Mundobasketu 2019. godinefoto: EPA

To je dovelo do overavanja karte za Mundobasket pre kraja kvalifikacija, iako su sve utakmice odigrane van domovine zbog pandemije koronavirusa.

Kina je u kvalifikacija izgubila samo od Australije, ali je prošle godine na Kupu Azije ispala od Libana u četvrtinalu prvi put još od 2007. godine.

Nosilac ekipe biće Ći Žu (27), prvi centar koji igra u Australiji, a "baklju" mu je predao Ji Đijanlijan (35) koji uprkos godinama može da bude važan faktor.

Još jedan zanimljiv centar je Želin Vang i jedini je sa Ruijem Žaom koji je odigrao po deset utakmica.

Ći Žu
Ći Žufoto: Stanislav Filippov / Sputnik / Profimedia

Ailun Guo, Minghui Sun i Đivej Žao deliće minutažu na mestu plejmejkera, a ostaje da se vidi da li će stići veliko NBA pojačanje.

Bonus video:

01:25

Košarka je nezamisliva bez Dude: Beograd dobio teren posvećen Dušanu Ivkoviću

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.