EVROLIGA DANAS ODLUČUJE, ZVEZDA I PARTIZAN ČEKAJU: Proširenje je neminovno, a kome dotad idu licence i vajld karte?
Detalj sa večitog derbija, Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

dan d

EVROLIGA DANAS ODLUČUJE, ZVEZDA I PARTIZAN ČEKAJU: Proširenje je neminovno, a kome dotad idu licence i vajld karte?

U budućnosti se planira priključenje timova iz Londona, Pariza i Dubaija - odakle glavni novac dolazi - ali za sezonu 2023-24 je to još rano pa je u fokusu raspodela licenci

Objavljeno:

Ovog utorka, 18. aprila, biće održan sastanak čelnika i deoničara Evrolige koji će odlučivati o proširivanju elitnog takmičanja sa postojećeg broja od 18 klubova.

U budućnosti se planira priključenje timova iz Londona, Pariza i Dubaija - odakle glavni novac dolazi - ali za sezonu 2023-24 je to još rano pa je u fokusu raspodela licenci za koje su među favoritima Crvena zvezda i Partizan, prenosi specijalizovani košarkaški sajt "Eurohoops".

- Širenje je uvek dobro, međutim, Evroliga ne može da previdi tržišta na kojima je košarka već cenjena. U marketinškom smislu, nazovimo ih „nasleđenim“ tržištima, jer za razliku od Pariza, Londona i Dubaija gde sve počinje prilično od nule, ne morate da objašnjavate košarku Španiji, Italiji ili Srbiji.

- Sa 13 timova koji su do sada imali A-licencu (Real Madrid, Barselona, Baskonija, Olimpija iz Milana, Olimpijakos, Panatinaikos, Anadolu Efes, Fenerbahče, Žalgiris Kaunas, Makabi Tel Aviv, ASVEL, ALBA Berlin, Bajern Minhen) i CSKA Moskva kao četrnaesti sa licencom, ali ne može da igra zbog rata u Ukrajini, očigledno je da je imati samo četiri otvorene pozicije za raspodelu problematično.

KK Virtus, KK Partizan
foto: LiveMedia / ddp USA / Profimedia

- Smatra se da su Monako i Virtus Bolonja sledeći na liniji za dugoročnu licencu, tako da se broj dovodi na 16, a onda je proširenje neophodno ako Evroliga želi da nastavi da dodeljuje mesto za šampiona ABA lige i dvoje finalista Evrokupa.

- Ipak, ako je nešto van svake sumnje dokazano ove sezone, to je dinamika dvojca Crvena zvezda – Partizan. Kao i u svim dobrim rivalstvima, iako su klubovi „neprijatelji“, praktično moraju da koegzistiraju kako bi uvećali svoj uticaj na svakom nivou na terenu i van njega.

Večiti derbi, Košarkaški Večiti derbi, Kup Radivoja Koraća, Kup Radivoja Koraća 2023, Luka Vildosa
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

- Nerazumno je da bi Evroliga volela da zadrži sve te timove u svom krilu, plus tu je i Valensija koja će se možda vratiti na jednu sezonu u Evrokupu, ali sa novom najsavremenijom arenom koju spremaju i finansijskim uslovima da budu prava sila, takođe kucaju na vrata.

- Dakle, već smo na 19 timova – ako računate i CSKA iz Moskve – koji su van svake sumnje materijal Evrolige. Dodajte London, Pariz, a možda i Dubai i mi smo na 22. A ako se u nekom trenutku vrati CSKA, onda postoje dobre šanse da sledi i Zenit iz Sankt Peterburga. Plus, postoji potreba za dva mesta u Evrokupu, nešto što se neće promeniti. Zato odjednom Evroliga sa 24 tima nije tako daleko. Naprotiv, moglo bi to da bude neophodno - zaključuju u Eurohoops-u.

Ipak, napominju da proširenje Evrolige ne treba očekivati pre leta 2024. pa će se postojeći format održati bar još jednu sezonu. Kao favorite za (kratkoročne) licence vide Virtus, Partizan i Zvezdu, uzimajući u obzir da će Valensija nakratko u Evrokup, a šampion ABA lige dobiti jednu vajld kartu.

Standings provided by Sofascore

Bonus video:

00:30

Grobari napravili sjajnu atmosferu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.