OBRADOVIĆ O SVEMU - PAO-u, REALU, ABA LIGI, EGZUMU, NAVIJAČIMA: Rekao sam da će se o ovome pričati godinama!
Željko Obradović, Foto: Starsport©

SUMIRAO UTISKE

OBRADOVIĆ O SVEMU - PAO-u, REALU, ABA LIGI, EGZUMU, NAVIJAČIMA: Rekao sam da će se o ovome pričati godinama!

Trener Partizana je upitan i kako se oseća nakon što je crno-bele posle 13 godina odveo u Top 8 fazu Evrolige

Objavljeno: 00:04h

Trener košarkaša Partizana Željko Obradović govorio je posle pobede protiv Panatinaikos.

Crno-beli su u poslednjem kolu Evrolige pobedili grčki tim 83:81 posle preokreta i kao šešti na tabeli igraće protiv Real Madrida u plej-ofu.

- Čestitam Panatinaikosu na dobroj utakmici. Opet smo imali sjajnu atmosfetiu, to je nešto neverovatno. Kad smo počeli da delimo loptu, da ne srljamo i donosimo dobre odluke tad smo prelomili meč. Ako ti ubace 26 poena za jednu četvrtinu, a ti imaš jedan faul, to pokazuje kakva je želja bila. Ušli smo nonšalantno, večeras je ničija lopta bila njihobva. Odnos skokova, tek u poslednjoj deonici smo u tom segmentu bolji. Utakmica je bila drugačija, verovatno je u glavama igrača bilo to da pobeda ne znači ništa. Ali pobedili smo. O ovome će se pričati. Ponosan sam što ćemo imati utakmicu u plej-of pred našim navijačima - rekao je Obradović.

Željko Obradović
foto: Starsport©/Srđan Stevanović

Trener Partizana je upitan i kako se oseća nakon što je crno-bele posle 13 godina odveo u Top 8.

- Osećam se sjajno, treba da budemo ponosni. Imamo atmosferu koju nema niko, podrška je neverovatna. Početak sezone je bio loš, a na kraju smo zavšili kao šesti. Srećni su što smo među osam timova u Evropi - rekao je Obradović, a potom je govorio i koliko je plasman u četvrfinale podvig ili realnost ovog tima.

- Mi smo 16. decemba imali skor 4-9 i mogli smo da dobijemo 4-5 utakmcia, a koje smo uzgubili zbog nas samih. Došli smo da na poslednjih 21. utakmica imamo 16-5. Izuzetno sam zadovoljan. Lepo je videti tabelu i da je Partizan u Top 8. To je stvar neviđene konekcije ekipe i navijača i to je večeras pokazano, i ne samo u Beogradu, već gde god smo igrali. Mi smo tim koji imaju najmanje igrača u rosteru. Igračima sam objasnio šta nas čeka. Pričao sam o stručnom štabu i svih nas koji smo u službi tima. Mi smo na početku sezone bili bez dva igrača Alekse i Alena, Balša je igrao toliko koliko je igrao. I danas sam pokušao da dam šansu nekim igračima. Nadam se da će to shavtiti i da ćemo nastaviti da rade i da imaju veru u sebe - poručio je Obradović.

U ovom meču je Partizanu falilo energije, što je istakao i trener crno-belih.

- Kad se pogleda i analizira, mi smo pričali na poluvremenu, a i pogotovo posle prvog tajmauta, ako ubace 26 poena za četvrtinu a ti si na jednom faulu, onda je jasno koliko energije nije bilo i koliko želje nije bilo. Ja sam ponovio, faul je oružje za velike igrače, ušli smo nonšalantno, nismo igrali kako je trebalo. Ono što su videli, ispadale su lopte. Uvek se kaže da ničija lopta treba da bude naša, večeras je bila njihova, a nama je ispadala. Odnos skokova, došli smo do toga da je bilo 12:5 za nas, statistika kad se pogleda, neverovatno je da i mi i oni imamo isti broj šuteva za dva poena, oni jedan više za tri poena, ali smo ubacili po 10, isti broj penala i promašenih penala. A dobili smo jer smo imali jednu više ubačenu dvojku. Bilo je ranije nekih utakmica gde smo se vraćali, ali da je utakmica bila drugačija, igrači su imali u glavi da pobeda ne donosi ništa specijalno, ali bitno je da smo mi 6. tim u Evropi u ovom trenutku, izjednačenoj sa timovima, kad se pogleda ko je sve ispred nas. Imamo razloga da budemo zadovoljni, rezultatski, a i zbog sveg sa Partizanom, o ovome će se pričati. Ponosan sam i ponosam sam da ćemo imati utakmicu u plejofu ovde, a daj Bože i dve. Imamo vremena da pričamo i analiziramo sve što nas čeka u nastavku Evrolige.

Željko Obradović
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

U četvrtfinalu Partizan igra protiv Real Madrida, poznato je kad, ali Željko Obradović ističe da je Zadar trenutno jedina briga.

- Znamo, kako smo izgledali i kako smo igrali, znamo na kom nivou treba da budemo u plejofu. Znate šta, plejof počinje za nekih 10 dana, Evroliga treba da donese odluku da li kreće u utorak ili sredu, do tada ima nekih 10-11 dana. Ja sa iskustvom ne volim da pričam unapred, ne želim, imaćemo vremena za to, biće pametno da napravimo konferenciju pred početak, kad bude došao taj trenutak, da vidimo u kom smo stanju, da vidimo Real, mogu da napravim komentar da su najtrofejniji, to je dovoljno. Oni imaju neke povređene, mi isto... Pravo da vam kažem, ja sam zakazao trening sutra u 12, da bismo pripremili Zadar, mi ćemo da se okrenemo, jer imamo izuzetno naporan put, jedini način kako je ovo moguće, jeste da već u nedelju u 6.30 budemo u avionu, što znači da ekipa treba da ustane u 4 u subotu na nedelju, sutra odradimo jedan trening, da damo informacije o Zadru, da ponovimo nešto, da ovi što su slabije igrali, da damo jedno popodne slobodno da provedu. Nema razloga da previše pričamo o plejof seriji u Evroligi. Koncentracija na ove dve utakmice su Zadar i Budućnost.

Nije propustio priliku trener crno-belih da hvali navijače i da živi "san" kako on kaže.

- Ne, rekao sam i tako se osećam, to je zbog navijača. Svi ljudi koji dolaze, ponavljam, hvala na svemu tome. Dolaze sa raznih strana, rekao sam da će se o ovome pričati godinama, daj Bože da ponovimo, ta energija sa tribina i ta vera u nas daje snagu timu i to je ono što pokreće igrače, svi oni znaju i rekao sam na početku, da će odziv biti takav kakav je, bez obzira što smo imali te poraze, i tad smo imali podršku, oni su bili uz nas. Sve što smo uradili je konekcija između tima i naših navijača.

Željko Obradović
foto: Starsport©/Srđan Stevanović

Uspeo je Partizan da se vrati i iz velikog zaostatka, crno-beli su imali minus od 18 poena, ali su potom preokrenuli meč.

- Što se tiče načina na koji smo igrali, vratili smo utakmicu kad smo prestali da jurimo i srljamo, kad smo igrali pametnije, kad smo dali loptu gde treba da bude i da krenemo da kreiramo, tad smo vratili utakmicu u normalan tok i donosili dobre odluke, uz ovo što je važno uz odbranu, a to je ono što smo iskontorlisali skok neuporedivo bolje. Mi imamo igrače koji veruju u sebe, znamo da te akcije u napadu da završavaju oni koji treba, a to je u odnosu na ono što se čita kakva je utakmica i šta čita protivnički tim. Naneli je dao tri poena, Naneli je odigrao najbolju odbranu na Bejkonu, ovaj ništa nije ubacio. Tri poena su važna, ali je i ovo. Bilo je nekih situacija u odbrani gde je na tajmautu menjana odbrana, ali prohujalo s vihorom, kad te niko ne sluša. To će se dešavati, koncentracija je najvažnija i bez toga ne može. Smajli je dobio udarac, žalio se na poluvremenu, izašao je kasno, pokušali su da pomognu, odigrao je to što treba. Vidi se da je udaren, pa ćemo videti sutra u kom je stanju, ali u kakvom god da bude stanju, stegni zube i igraj. Pokazao je te karakterne osobine, da je želeo kad su prognozirali tri meseca, on je stavio zaštitu i igrao je posle 15 dana. Hvala mu na tome kao i svima ostalima, koji su žrtvovali sve da bi pomogli timu. Možda je trenutak da se kaže neka reč o Zeku Ledeju, on je imao najveću minutažu, radi mnogo stvari za tim i čita igru, što je važno. Ali nekad ima trenutke kad srlja, to je posledica što smo rekli, kad smo kretali, stigli smo jer smo igrali kolektivno, ajmo protok lopte, to nije bilo tako. Sve je uticalo, to što nije utakmica toliko važna i atmosfera i igrač kad uđe - večeras je momenat da ja dam dva poena, a neko će drugi da igra odbranu i to se pretvori. Davno prošlo vreme, okrećemo se tom treningu, večeras ćemo gledati Zadar duže.

Jedna od stavki koja nije baš dobra u Partizanu jeste i odbrana, a Željko je tu hvalio svoje igrače, dok je rekao da je to ono najbitnije.

- Hvala na tom pitanju, a prilka je da se kaže nešto o Aleksi, dao je energiju, kao i Madar. Oni su igrači koji unose energiju i koji su sposobni da igraju preisng, tkad neko želi da igra agresivno, onda mora sa pet da se igra. Čeka nas posao, pokazali smo da smo sposobni da odigramo vrhunski, večeras smo dobili utakmicu zbog odbrane. Arsenal onoga što želimo da igramo postoji i ponavljam, meni je kao treneru najdraže da vidim to da igrač šutira posle dobro kreirane situacije, ja sam ih birao i verujem njima, nisam menjao igrače što promaše šut. Može i seriju da promaši, ali kad izađe i sam je, problem je kad se srlja. A pravo da kažem ,takva je košarka, verujem da je cela sala videla loptu u košu, pa je izašla. Tako je, kako je. Ne možemo da pričamo o bilo čemu što je ispred nas, a da ne krenemo od odbrane, da nema lakog koša ili bilo u toj četvrtini lakih koševa, a onda naravno kakva je košarka igra, ne smeš da srljaš u napadu da ne bi dali koš u okntra napadu. To je suština, imaju ovde igrači kvalitet i oni znaju da ja u njihovu igru 1na1 i sve ono što je kolektivni taktike, mnogo im verujem i da što se toga tiče, imaju slobodu. To neću uskratiti, to imaju, to je kvalitet.

Partizan je još jednm i oborio rekord kada je reč o navijačima, te su probili cifru od 300.000 navijača u Evroligi.

Navijači Partizana, Koreografija Grobara, Grobari
foto: Starsport©

- Oboren je rekord, a onda bi bilo lepo da se rekord opet obori protiv Reala, to je prilika da se još više skupimo, da nas bude Grobara još više i ponovimo rekord. Sve smo oborili, ali evo na ovo drugo pitanje... Kad hoćeš da napraviš nešto, moraš da imaš ambiciju, oni pokazuju ambiciju, mi moramo da pratimo, verujemo i nadamo se, idemo na najbolji evropski klub, njima je van rostera šest igrača koji mogu da igraju u bilo kojoj ekipi u Evropi, s te strane nema razloga da budemo prepotnentni, ali nemamo strah. Treba da odigramo sve što treba i da vidimo u kakvom stanju ćemo biti i onda ćemo detaljnije da pričamo o svemu, s tim da dosta toga znamo o Realu, ali je bitno u kakvom stavu će biti pred početak serije.

Otkrio je Željko i šta se dešava sa Danteom Egzumom, koji je imao još jedno atrkativno zakucavanje, odnosno, kako ga je privoleo da dođe u Partizan.

- Ja samo znam da sam mnogo govorio o svemu što sam očekivao, letos sam rekao da će igrati na poziciji jedan i on pokazuje da daje ogromne stvari timu, sigurno da njegov kvalitet igre su druge stvari, ali napredak šuta za tri poena mu daje da bude najbolji igrač na poziciji u Evropi, ako nastavi da trenira i radi, onda je to sa njim i druga košarka i mnogo više mogućnosti.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.