NEMAJU ISTI TRETMAN KAO OSTALI UČESNICI: Zvezda i Partizan oštećeni, dobijaju samo mrvice zarade od TV prava!
Detalj sa košarkaškog večitog derbija, Foto: Starsport©

TUŽNE CIFRE

NEMAJU ISTI TRETMAN KAO OSTALI UČESNICI: Zvezda i Partizan oštećeni, dobijaju samo mrvice zarade od TV prava!

Kada je reč o sportskom delu sada je na snazi nagrađivanje timova od 1. do 14. mesta na tabeli

Objavljeno: 11:59h

Vest da će Olimpijakos i Panatinaikos sledeće sezone od TV prava inkasirati po milion evra više nego do sada, odnosno 4,8 miliona evra po sezoni, probudila je interesovanje da istražimo koliko se u budžet Crvene zvezde i Partizana sliva sredstava po ovom osnovu.

Informacija do koje je došao Sportski žurnal krajnje je poražavajuća - večiti rivali od evroligaških TV prava inkasiraju samo pola miliona evra, odnosno najmanje četiri puta manje nego što bi uzeli da ih sami prodaju emiterima! Kompanija koja ima prava na prenose u našem regionu i potpisala novi trogodišnji ugovor, prema nezvaničnoj informaciji će od sledeće godine ista plaćati po sezoni između osam i deset miliona evra! U Grčkoj je vrednost prava skočila za 100 odsto, otprilike je slična situacija i kod nas, što znači da su večiti podelili samo četvrtinu sume koja je ove godine otišla na račun Evrolige.

Za takvu diskriminaciju Crvene zvezde i Partizana zaslužni su propisi o podeli prihoda Evrolige koji su na snazi. Naime, ceo prihod – 40 miliona evra od TV prava, 1.500.000 od Bajerna i Asvela i milion od vajld karti Partizana i Valensije, deli se na dva dela – marketinški i sportski kolač.

Sportski deo za nagrađivanje rezultata tokom takmičenja u ovoj sezoni bi trebalo da iznosi 8,8 miliona evra. Za razliku od nekih prethodnih godina kad se vrednovala svaka pobeda, sada je na snazi nagrađivanje timova od 1. do 14. mesta na tabeli. Šampion će zaraditi ukupno 1.759.398 evra, dok će poslednji na toj lestvici (14. tim) inkasirati 175.940 evra.

KK Crvena zvezda, KK Partizan
foto: Starsport©

Od marketinškog dela koji iznosi 33.7 miliona evra, svakoj ekipi učesnici će pripasti po 500.000 evra i u toj grupi su večiti rivali. Ostatak od 24,7 miliona podeliće vlasnici licenci na osnovu procenta učešća TV prava njihove zemlje u ukupnoj količini prihoda po ovom osnovu. Najveći je u Izraelu - 14, zatim u Španiji (od Reala i Barselone) i Grčkoj (Olimpijakos i Panatinaikos) 12 odsto... Makabi koji ne deli prihod ni sa jednim drugim klubom u Izraelu je prošle sezone zarađivao 4,176.589 evra, a Real i Barsa po 3.579,963, a atinski velikani 3.656.682...

Tu postoje dve „cake” koje su direktno na štetu naših klubova. Prva je da je vlasnicima A licenci zagarantovana minimalna zarada od marketinškog prihoda 1.500.000 evra po sezoni. To znači da se klubovima poput Žalgirisa dotira određena suma koja se oduzima ostalima - po 40 hiljada evra. Litvanci će po tom pravilu ove sezone uzeti preko pola miliona evra!

Evroliga u Srbiji i regionu ima veliku gledanost samo zbog Partizana i Crvene zvezde, ali je procenat njihovih TV prava – procenjen na nulu, tako da ne mogu da prihoduju ni evro više od marketinškog dela. Iako je cena TV prava i interes ovdašnjeg emitera za Evroligu skočio samo zbog večitih, oni su potpuno nepravedno ostali kratkih rukava.

Najgore od svega je što nema naznaka da će se u ovom pogledu bilo šta promeniti kad je reč o Evroligi. Uostalom, zašto bi se akcionari odrekli dela prihoda potencijalnom izmenom propisa, kamoli decentralizacijom prava.

Ako je i približno tačna suma koju je ovdašnji emiter dao za prava, Zvezda i Partizan su direktno na gubitku milion, ako ne i dva miliona evra po sezoni! Drugim rečima, toliko indirektno plaćaju učešće u elitnom klupskom takmičenju. A zapravo mu daju, samim igranjem i slikama iz prepunih dvorana, još mnogo više.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.