IZGUBILA BORBU SA RAKOM: Preminula jedna od NAJBOLJIH U ISTORIJI! (FOTO)
Simon Edvards u dresu Jamajke, Foto: MARTIN BERNETTI / AFP / Profimedia

TUGA

IZGUBILA BORBU SA RAKOM: Preminula jedna od NAJBOLJIH U ISTORIJI! (FOTO)

Simon Edvards preminula je u 50. godini života

Objavljeno: 01:39h

Ženska NBA liga tuguje za jednom od najvećih svih vremena.

Simon Edvards, jedna od najboljih košarkašica u istoriji ženske NBA lige, preminula je u 50. godini nakon dvogodišnje borbe sa rakom.

Edvards je počela košarkom da se bavi slučajno, pošto ju je tokom jednog atletskog takmičenja na Jamajki video trener Seminol Stejt koledža, gde je prvo i skrenula pažnju na sebe, da bi u sezoni 1996/97 predvodila Hokaje sa univerziteta Ajova po procentima šuta (iz igre je ubacila više od polovine pokušaja).

Usledio je ulazak u WNBA, gde je 1997. godine postala član Njujork Libertija, ali za tim iz „velike jabuke“ nije odigrala nijednu utakmicu. Na debi je morala da sačeka čak do 2000. godine, kada je potpisala za novoformirani Sijetl Storm, za koji je narednih šest sezona odigrala svaku utakmicu i bila klljučni faktor u osvojenoj tituli 2004. godine.

Iz WNBA se povukla 2006. godine kao najbolji skakač tima, košarkašica sa najviše minuta i najviše odigranih utakmica za Storm. U isto vreme, nastupala je i u Evropi tokom pauze između dve sezone u WNBA.

Edvardsovoj je 2021. godine dijagnostikovan rak, a dve godine kasnije je preminula.

- Tužni smo zbog smrti naše Simon Edvards. Naš „Jamajčanski uragan“ bila je pravi ratnik na terenu, ali i van njega. Njenom neverovatnom energijom i optimizmom donela je radost mnogima - navedeno je u poruci tima iz Sijetla.

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.