LEGENDARNI HRVAT O ATINI '95: Ja nikada ne bih sišao sa postolja, evo ko nam je to naredio! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/mngweco

Aca Trica jasan...

LEGENDARNI HRVAT O ATINI '95: Ja nikada ne bih sišao sa postolja, evo ko nam je to naredio! (VIDEO)

Konačno se neko oglasio sa objektivnim mišljenjem o situaciji koja je u prošlom veku potresla Balkan, a njeni odjeci se čuju i u ovom milenijumu
Objavljeno:

Svi, pa čak i oni koji se tada nisu rodili, znaju za incident sa dodele medalje na Evrobasketu 1995. godine u Atini, kada je Jugoslavija osvojila zlato, a hrvatski košarkaši sišli sa postolja (uzeli bronzu) i ukazali veliko nepoštovanje Đorđeviću, Paspalju, Daniloviću i ekipi.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Mnoge priče kruže o tom događaju, ali sadašnji selektor Hrvatske, Aleksandar Petrović zvani Aca Trica, otkrio je pravu istino.

- Znam da je iz dvorane (u Atini prim.aut.) postojala telefonska veza s Banskim dvorima gde je sedeo Tuđman i dogovoreno je solomonsko rešenje. Ide se uzeti medalja, ali će se nakon toga napustiti podijum. Bila je to politička odluka i gledano sa ove vremenske distance, pogrešna. Ja lično to nikad ne bih uradio - rekao je.

Mnogi kažu da je upravo tada krenulo hrvatsko prokletstvo na velikim takmičenjima.

- Ne bih rekao. Mi smo više ispaštali zbog vlastitih propusta. Na Evrobasketu 2003. primili smo dva nesrećna koša protiv Rusa, a na Evrobasketu 2005. nismo zagradili jednu odbijenu loptu od promašenog slobodnog bacanja. Godine 2001. u četvrtfinalu protiv domaćina Turske imali smo +19 u 27. minutu, pa smo izgubili. Dakle, u tim smo situacijama bili vlasnici svoje sudbine - jasan je Aca Trica.

Srbija je, prema nekim mišljenjima, košarkaška nacija, dok Hrvatska to nije.

- Nismo negovali kult reprezentacije na pravi način, a i dogodilo nam se da je na Saboru HKS 1995. godine jedan čovek posekao sve živo što je vredelo. Nakon četiri osvojene medalje – olimpijskog srebra, jedne svetske i dve evropske bronze, on je izlobirao smenjivanje Lalića, Novosela i Nakića, i postavio nove ljude. Od tada nas nije bilo na postoljima. Tu govorim o sada već bivšem predsedniku Danku Radiću koji je neko vreme vladao iz senke, a onda je i formalno postao prvi čovek hrvatske košarke - dodaje.

TODORIĆ: Pokradeni smo u finalu Kupa, ali nemamo nameru da kukamo!

Onda se osvrnuo i na začarani krug u koji je njegova nacija upala.

- Tu smo zapeli u začaranom krugu. Ako se uprava nekog kluba odluči da će biti razvojni klub, onda trener ne može dobiti otkaz nakon sedam poraza. Jer, ako on zna da će dobiti ‘nogu’ ako mu se to dogodi, on će uzeti ‘olinjalog’ plejmejkera koji će mu pomoći da pobedi neku utakmicu radije nego da stane iza nekog mladog igrača s kojim će gubiti. Dok nisam postao pouzdan plejmejker, ja sam izgubio mnogo utakmica i prvenstava, ali je moj trener u to vreme bio Mirko Novosel. Imao je na raspolaganju osam godina, od kojih smo u prvih šest gubili - dovršio je.

BONUS VIDEO: Delije su ćutale 15 minuta, a onda je je zagrmela pesma!

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.