OGLASIO SE BERTOMEU IZ PENZIJE: Progovorio o licencama za Zvezdu i Partizan - nije mu jasna situacija sa Kampacom
Đordi Bertomeu, Foto: Stefan Jokić

ovo je bio plan

OGLASIO SE BERTOMEU IZ PENZIJE: Progovorio o licencama za Zvezdu i Partizan - nije mu jasna situacija sa Kampacom

Opširan intervju nekadašnjeg čelnika Evrolige

Objavljeno: 09:21h

Nekadašnji prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu je u intervjuu za "Mozzartsport" govorio o situaciji u evropskoj košarci posle njegovog odlaska sa funkcije i dotakao se srpskih klubova.

Godinama se govori o mogućim višegodišnjim licencama za Crvenu zvezdu i Partizan, ali od toga, bar za sada, nema ništa.

Činjenica je da je to Srbija kao košarkaška nacija zaslužila, a kako je otkrio Bertomeu, to je bilo u njegovim planovima...

Đordi Bertomeu
Đordi Bertomeufoto: EPA/David Aguilar

- Srbija je uvek bila država koja se razlikovala od onih kojima smo davali dugoročne licence. U Španiji, Nemačkoj, Turskoj ili Rusiji, pojedini timovi su godinama jasno dominirali nacionalnim ligama. Zato je imalo smisla uručiti im višegodišnje članstvo. Kada su pitanju Srbija, kao i Jadranska liga, drugačija je situacija. U jednom periodu je Cibona bila veoma snažna, pa Partizan i Crvena zvezda, tu je bila i Budućnost... Nije bilo tima koji jasno dominira, kao što to recimo rade Panatinaikos i Olimpijakos u Grčkoj, Barselona i Real Madrid u Španiji ili CSKA u Rusiji. Zbog toga nsimo mogli da se odlučimo za jedan put.

Partizan osam godina nije bio deo elitnog takmičenja, ali je posle određenih oscilacija uhvatio pravi kurs povratkom Željka Obradovića na trenersku klupu. Zbog toga je Bertomeu i uručio vajld kartu crno-belima.

- Sada mogu da kažem da se ove sezone prvi put otvorila prilika za dva srpska tima u Evroligi i da sam ja bio taj koji je dao vajd kartu Partizanu. Bilo je pravo vreme. Čim se otvorila prilika za dva tima iz Beograda u Evroligi, iskoristio sam je. Postojali su objektivni uslovi. Crvena zvezda je bila šampion ABA lige, Partizan se razvijao i bio važan u Evrokupu.

Omogućio je pred odlazak Srbiji da ima dva predstavnika u Evroligi, a kako tvrdi, planirao je i da ih uvrsti u takmičenje na duže staze.

- Bilo mi je u planu. Zajedno sa brojnim drugim stvarima. Bez sumnje. Evroliga mora više da radi sa timovima, ali mnogo stvari je bilo u mojim planovima... Hajde da pričamo o berlinskoj Albi. Bila je u mojim idejama i dobila je vajld kartu za dve godine. To je proces. Asvel i Bajern su bili u takođe bili u mojim zamislima za budućnost, pa su pre dobijanja dugoročnih licenci dobili vajld karte na dve godine. To je proces i planirao sam da kroz isti prođu Crvena zvezda i Partizan.

Partizan - Crvena zvezda
Partizan - Crvena zvezdafoto: Starsport©

On je prokomentarisao i sutaciju sa Fakundom Kampacom kome je onemogućeno da igra do 28. februara.

Glikman, kao izvršni direktor takmičenja, prema članu 20 disciplinarnog koda Evrolige ima pravo da amnestira kaznu, ali za sada nema naznaka da će ga iskoristiti.

- Kao izvršni direktor lige ima odgovornost, ali svako ima svoj stil upravljanja. Ja sam se trudio sa svojim da uradim najbolje za 22 godine, da uzmem u obzir senzitivitet i osećanja svih, a siguran sam da i Maršal pokušava da uradi najbolju stvar. Ne znam zašto je doneo odluku kakvu je doneo, jer ne pratim redovno dešavanja u Evroligi. Nisam video kako upravlja ligom, ali još je rano- rekao je Bertomeu za "Mozzartsport".

(Espreso/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.