GODINA PUNA KOŠARKAŠKIH UZBUĐENJA: Poznati portal napravio listu, a na njoj su mesto našli Jokić i Micić! (FOTO)
Nikola Jokić na meču Srbija - Grčka, Foto: Starsport©

svega je bilo

GODINA PUNA KOŠARKAŠKIH UZBUĐENJA: Poznati portal napravio listu, a na njoj su mesto našli Jokić i Micić! (FOTO)

Eliminacija Partizana u osmini finala Evrokupa jedan je od najjačih trenutaka košarkaške 2022. godine

Objavljeno: 20:19h

Košarkaška 2022. godina bila je puna iznenađenja, a ljubitelji magične igre pod obručima na svim meridijanima u prethodnih 365 dana imali su mnogo razloga za uživanje.

Košarkaši portal Jurohups napravio je listu od 10 najboljih košarkaških momenata, a na toj listi našli su se i srpski košarkaši, klubovi i treneri.

Eliminacija Partizana u osmini finala Evrokupa u krcatoj Areni, odnosno istorijska pobeda Burse 103:95 posle produžetka, koju je predvodio srpski trener Dušana Alimpijevića, jedan je od najjačih momenata košarkaške 2022. godine.

Alimpijevićev tim napravio je tada veliko iznenađenje, izbacio favorizovani tim Željka Obradovića i šokirao beogradsku publiku, a kasnije sjajnu sezonu završio porazom u finalu Evrokupa od Virtusa.

Utakmica kvalifikacija za Mundobasket 2023. godine između Srbije i Grčke bio je pravi košarkaški spektakl, a publika u Štark Areni sledočila je sudaru dve najveće NBA zvezde – Nikole Jokića i Janisa Adetokumba, a pored toga bio je to duel i najvećih zvezda iz Evrolige. Tog 25. avgusta Srbija je pobedila Grčku, a Jokić je predvodio domaći tim sa 29 poena, osam skokova, šest asistencija, dok je Adetokumbo meč u Beogradu završio sa 40 koševa, osam uhvaćenih lopt i pet dodavanja.

Dvostruko uzastopno MVP priznanje za Nikolu Jokića još je jedan trenutak za pamćenje, pošto je srpski košarkaš posle sezone 2020/21 ponovo proglašen za najboljeg igrača NBA lige, odnosno sveta. Posle Janisa Adetokumba, postao je tek drugi košarkaš koji je dva puta za redom uzeo MVP priznanje. Centar Denvera sezonu je završio sa prosekom od 27,1 poenom, 13,8 skokova i 7,9 asistencija.

Dvostruka uzastopna titula Efesa u Evroligi takođe se našao među najboljim košarkaškim trenucima 2022. Godine. Posle sezone 202/21 i pobede protiv Barselone u finalu, turski tim u Beorgadu je u finalu pobedio Real.

KK Anadolu Efes
foto: Starsport©

Srpski plejmejker Vasilije Micić je imao još jedno sjajno veče i upisao plavo-bele iz Istanbula u modernu istoriju Evrolige, koji su postali drugi tim koji dva puta u nizu bio šampion Evrope, posle Makabija iz Tel Aviva 2004. i 2005. godine. Reprezentativac Srbije bio je proglašen za MVP završnog turnira, takođe drugi put uzastopno.

Košarkaši Virtusa iz Bolonje našli su voje meso na ovom spisku, pošto su osvojili Evrokup i izborili takmičenje u Evroligi naredne sezone. Tim Serđa Skariola u finalu je poebdio Bursu, a srpksi plejmejker Miloš Teodosić bio je MVP finala

Povratak košarkaša Golden Stejta na šampionski podijum, posle teške sezone i povreda ključnih igrača, zavredeo je mesto među najsvetlijim košarkaškim momentima. Stef Kari je najbolji trojkaš u istroiji NAB lige. Klej Tompson se vratio posle povrede, Endru Vigins i Drejmond Grin bili su uvršeni u Ol-stars, a Džordan Pul je bio prijatno iznenađenje, a sve to bilo je dovoljno za zlatnu godinu Ratnika. Šampion NBA lige postao je i srpski košarkaš Nemanja Bjelica.

Golden Stejt Voriors
foto: Profimedia

Sjajnu godinu imala je španska košarka, čije su reprezntacije dominirale u svim takmičenjima. Košarkaši Španije na Evrobasketu u Nemačkoj samo su stavili tačku na uspešnu godinu, kada seu u finalu pobedili Francusku i uzeli evropsko zlato. Tim je doživeo velike promene u sastavu, nisu bili među favoritima, ali u na kraju pokorili Evropu.

Među 10 momenata je pobeda košarkaša Poljske protiv favorizovane Slovenije i Luke Dončića u osmini finala EP, trijum Tenerifea u FIBA Ligi šampiona, kao i sjajna sezona Manrese u istom takmičenju.

(Espreso/Sportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.