STATISTIKA NE LAŽE: Partizan pri vrhu Evrolige u dva segmenta, da li je to dovoljno za plej-of?
Košarkaši Partizana, Foto: Starsport©

brojke govore

STATISTIKA NE LAŽE: Partizan pri vrhu Evrolige u dva segmenta, da li je to dovoljno za plej-of?

Ekipa Željka Obradovića lider je po broju postignutih poena sa linije penala

Objavljeno: 20:18h

U poslednjem kolu Evrolige Partizan je ostvario veliki podvig i savladao turski Fenerbahče u Istanbulu, rezultatom 73:72.

Ekipa Željka Obradovića je protiv Fenera izvela čak 34 "penala" što je ovogodišnji rekord crno-belih u Evroligi.

Partizan je lider Evrolige po broju postignutih poena sa linije "penala". U prethodnih 15 utakmica Partizan je ubacio 255 slobodnih bacanja (17 po utakmici), jedno više od drugoplasiranog Monaka, dok je treći na listi Panatinaikos čiji su igrači 235 puta bili sigurni iz ove pozicije.

Kada je reč o Crvenoj zvezdi ona je na 10. mestu po broju realizovanih "penala" pošto su izabranici Duška Ivanovića do sada ubacili 208.

Partizan se može pohvaliti još jednim podatkom. Crno-beli su četvrti tim Evrolige na obračunu iskorišćenosti petorki koje su najviše vremena provele na parketu, pokazalo je istraživanje specijalizovanih agencija koje vode računa o naprednoj statistici.

1 / 3 Foto: @Starsport/Srđan Stevanović

Na osnovu toga se vidi da je petorka koju je dosad najčešće u prvih 15 kola koristio Željko Obradović zabeležila retultatski plus. U pitanju je sledeći sastav: Džejms Naneli, Kevin Panter, Dante Egzum, Zek Ledej i Matijas Lesor. Kad su oni istovremeno na parketu crno-beli ostvare višak od devet poena, što razbija tabu prisutan u javnosti da bi trener trebalo češće da se oslanja na srpske igrače. Očigledno je da dosadašnjem uzroku da su stranci ti koje prave razliku.

Prvi u ovoj kategoriji je Fenerbahče. Najčešće korišćena petorka Dimitrisa Itudisa izgleda ovako: Nik Kalates, Skot Vilbekin, Džonatan Motli, Najdžel Hejs i Dešon Pjer.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.