KO JE ZAPRAVO FAKU KAMPACO? Uskoro će ludački ložiti zvezdaše, a ove stvari o njemu niste znali! (VIDEO)
Fakundo Kampaco, Foto: @Starsport/Srđan Stevanović, Profimedia

mađioničar posebne naravi

KO JE ZAPRAVO FAKU KAMPACO? Uskoro će ludački ložiti zvezdaše, a ove stvari o njemu niste znali! (VIDEO)

Plejmejker je visok samo 178 santimetara, a težak 88 kilograma, ali energijom i pokretljivošću nadoknađuje sitniju građu, za košarkaša. Uz to poseduje jake liderske kvalitete, i argentinski inat - sličan srpskom

Objavljeno: 14:03h

Navijači Crvene zvezde s nestrpljenjem očekuju da klub zvanično objavi da je potpisao ugovor sa Fakundom Kampacom, čiji transfer su praktično već potvrdili španska "Marka" pa Luka Vildosa, a agent David Karo Funes je boravio u Beogradu ne samo na utakmici Zvezde i Olimpije Milano.

Uzbuđenje među "Delijama" je normalno s obzirom da su ljubitelji košarke na ovim prostorima i te kako dobro upoznati sa kvalitetima Argentinca.

Faku Kampaco (31) je već blistao u Evroligi sa Real Madridom i osvojio je 2015. i 2018. (uz tri španske lige), a 2020. je sa 19 asistencija protiv Albe izjednačio rekord takmičenja koji sada drži sa Stefanom Jovićem (Zvezda - Bajern 2015).

A 2019. godine, Kampaco je sa reprezentacijom Argentine zaustavio Srbiju u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, pa osvojio srebro.

Košarkaška reprezentacija Argentine, Fakundo Kampaco
foto: Dado Đilas

ZADIVIO NAGETSE

Skrenuo je pažnju skauta Denver Nagetsa koji su ga doveli u NBA ligu pa smo prethodne dve sezone gledali uzbudljiv tandem koji je činio sa našim Nikolom Jokićem.

O kvalitetima Kampaca najbolje govore upravo reči ovih stručnjaka, ali i trenera Denvera Majkla Melouna na koje ćemo se posebno osvrnuti u našem "skautingu" izvesnog pojačanja Crvene zvezde.

Majkl Meloun, Nikola Jokić
foto: AP

Plejmejker je visok samo 178 santimetara, a težak 88 kilograma, ali energijom i pokretljivošću nadoknađuje sitniju građu, za košarkaša. Uz to poseduje jake liderske kvalitete, i argentinski inat - sličan srpskom.

Kampaco je rođen u Kordobi 1991. a košarkašku profi karijeru je i počeo u domovini, u Penjarolu s kojim je osvojio četiri argentinske lige, bio MVP finalne serrije dva puta, MVP kupa jednom, pre selidbe u Madrid.

Možda baš pojedinačno priznanje iz doba kad je nosio dres Relaa najbolje govori kakav je igrač Kampaco jer je 2017. dobio titulu MSP - najspektakularniji igrač španske lige.

Fakundo Kampaco
foto: Emilija Jovanović

Njegovi fenomenalni pasovi su toliko oduševili trenera Denvera, Majkla "Majka" Melouna, da je ovako opisao Argentinca po njegovom dolasku u Kolorado novembra 2020:

- Kada sam deprimiran, samo nađem sebi Fakuove hajlajtse. Zato što mi izmami osmeh na lice... Ako ne gledaš pažljivo loptu, on će ti slomiti nos jer će te njegova lopta svakako pronaći - slikovit je bio Jokićev trener.

Kampaco nije samo dobar asitent, već vrhunski. Nije džabe zavredeo nadimak „Mađioničar“. Ali, daleko od toga da je to jedini Fakuov top kvalitet.

On neprestano drži čuvare napetim i manipuliše defanzivcima do maksimuma, stvarajući otvorene udarce za sebe i saigrače.

A kada je u pitanju pik-en-rol igra, toliko se ističe u ovom segmentu da ga je Meloun nazvao „jednim od pet najboljih pik-en-rol igrača sveta“.

Ima izraženu košarkašku inteligenciju i može da smisli najneobičnije načine da proigra saigrača, pas i timska igra su mu uvek prva opcija.

U defanzivi, Kampaco se drži bez obzira na nizak rast i sitniju građu za košarkaša. Ima dobar instinkt gde bi lopta mogla da završi i brze i jake ruke koje će oteti loptu ako mu se pruži prilika. Primenjujući pritisak na celom terenu, Kampaco može da isforisra grešku rivala, držeći se uz njega i ometajući svaki njegov potez.

- Njegova energičnost i takmičarska priroda prevazilaze utisak na prvi pogled. Morate imati taj inat da biste dokazali da vaš nedostatak veličine nije vaša mana. Mislim da je to ono što je (Kampaco) radio svih ovih godina na visokom nivou - procenio je Džim Klibanov, šef skauta Denvera.

Fakundo Kampaco
foto: EPA/Fernando Bizerra

- Kada gledate nekoga takvog, prilično je lako zaljubiti se u njega - dodao je drugi NBA skaut.

- Momak igra sa puno srca, tako je dinamičan, tako je kreativan dodavač. On je tako nesebičan, ali u isto vreme dovoljno talentovan da može da uđe u reket i stvori prostor za druge, a može i da pogađa u dovoljno velikom procentu da vam je jasno da to nije samo nešto od Harlem Globetrotersa.

NARAV

Fakundo Kampaco je brzo po dolasku u NBA ligu pokazao pomenuti mentalitet, ali i pomalo prgavu narav.

Prvu utakmicu plej-ofa 2022. je propustio zbog supsenzije koju je zaradio na utakmici protiv Lejkersa tri dana ranije. Prodirao je do koša kada je izblokiran a pao je skroz ispod koša.

Argentinac se pridigao, utrčao nazad na teren i grubo odgurnuo Vejna Elingtona na zemlju! Iako ovaj čak nije ni bio igrač koji ga je blokirao...

Ostalo je nejasno zašto je Kampaco ovako reagovao, ali Elington mu je to upamtio pa bi verovatno i on voleo da se vrati u SAD. Posle meča je tvitvoao Kampacu:

- Kad te vidim sledeći put, dobićeš svoje.

DIJETA

Kampaco je 2012. godine trenirao sa reprezentacijom Argentine kada mu je legendarni Emanuel Đinobili rekao: „Ovo je prvi put da vidim 20-godišnjeg pleja sa malim stomakom".

Iako je to bila samo šaljiva Manuova opaska, Fakundo je te komentare primio k srcu. To ga je motivisalo da počne da primenjuje zdraviju ishranu koja je značila isključivanje nekih od njegovih omiljenih namirnica i povremeni post.

- Kada sam u hotelu postaje mi komplikovano, ali inače to radim, pratim dijetu. Popijem kafu i idem da treniram. Vratim se i ručam, celo popodne sam sa devojkama (supruga i ćerkica), a uveče večeram i to je to - rekao je Kampaco.

PORODICA

Kad smo kod toga, Fakundo je baš porodičan tip i na svom Instagram nalogu više često kači slike i snimke na kojima se vidi kako provodi vreme sa suprugom Konsuelom Valinom i ćerkicom Saritom .

ODLAZAK IZ NBA

Kampaco je posle dve sezone u Nagetsima, prešao u Dalas oktobra 2022, ali su Meveriski ubrzo raskinuli ugovor jer su doveli Kembu Vokera.

Momentalno su brojni evropski velikani počeli borbu za njegov potpis, a dobila je Crvena zvezda. Sigruno je veliku ulogu imao njegov zemjak Vildosa, ali i trener Duško Ivanović koji je dugo radio u Španiji pa kaže:

- Znam Kampaca odlično, mnogo volim Argentince.

Fakundo Kampaco
foto: Dado Đilas

Ipak, sigurno je i da Fakundo Kampaco oseća da nije rekao poslednju reč u NBA ligi, a možda i zbog ugovora sa Realom planira povratak u najjaču košarkašku ligu sveta, što govori i detalj iz unosnog ugovora sa Zvezdom.

U svakom slučaju, navijači crveno-belih imaju razloga za mnogo optimizma do kraja sezone.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.