ZA SVE JE KRIVA KLAUZULA! Vildoza "ispalio" Baskoniju zbog Zvezde, ali Španci imaju "džokera" u rukavu!
Luka Vildoza, Foto: Mariano Garcia / Alamy / Alamy / Profimedia

potpuna zbrka

ZA SVE JE KRIVA KLAUZULA! Vildoza "ispalio" Baskoniju zbog Zvezde, ali Španci imaju "džokera" u rukavu!

Argentinac promovisan kao najnovije Zvezdino pojačanje, ali pojavio se neočekivani problem

Objavljeno:

Kao bomba je odjeknula vest da je Luka Vildoza novi igrač Crvene zvezde, ali je sreća navijača kratko trajala.

Na sajtu Baskonije pojavilo se zvanično saopštenje baš u vezi sa prelaskom argentinskog plejmejkera u redove šampiona ABA lige.

Ukratko, klub iz Vitorije prijavio je ceo slučaj nadležnim organima, uz obrazloženje da nije ispoštovana procedura oko preuzimanja evropskih prava na Vildozu, odnosno da niko iz Baskonije nije kontaktiran po pitanju njegovog trasfera u Crvenu zvezdu. To sa sobom povlači odgovornost igrača i novog kluba jer, po slovu konciznog saopštenja, Baskoniji nije uplaćena novčana nadoknada dogovorena još u vreme kada je Vildoza prelazio u Njujork Nikse proleća 2021. godine.

Prvak Španije iz 2020. je zato tražio suspenziju Vildozine registracije za Evroligu. Kako bi sve bilo u startu jasno, regulative ACB lige po pitanju prava na ugovora košarkaša nešto su najbliže NBA sistemu. Bez obzira na to koji NBA klub drži Vildozu, njegova prava van najjače lige sveta pripadaju Baskoniji i to je paraf na koji je Argentinac pristao kada je potpisivao ugovor sa ekipom iz Njujorka. Baskonija tvrdi da ima pravo da traži isplatu otkupne klauzule kako bi prava bila prebačena na drugi klub.

Luka Vildoza, Milvoki Baks, NBA
foto: Michael Reaves / Getty images / Profimedia

Što se tiče Vildoze, lokalni sajt Noticias de Alava podseća da je njegova izlazna klauzula za NBA bila 2.000.000 dolara. Isti izvor navodi da Argentinac duguje gotovo kompletnu sumu novca. Prema NBA pravilniku, klub sa one strane Atlantika plaća otkup internacionalnog igrača maksimalno 800.000 dolara, koliko je granica iznosila ovog leta. Ta suma se svake godine uvećava za dodatnih 25.000 dolara. U prevodu, razlika ide na teret igrača koji u dogovoru sa svojim matičnim klubom dalje ugovara dinamiku isplate. Pod pretpostavkom da su navodi sajta iz Baskije tačni, Vildoza svoj dug prema Baskoniji nije regulisao.

To je samo jedna strana medalje. Druga se odnosi na Baskonijina evropska prava. Klub je, kako se navodi u saopštenju, preskočen kada su Crvena zvezda i Vildoza potpisivali ugovor, iako su Baskonija i Argentinac imali dogovor da se isplati kompenzacija u slučaju da potpiše za neki drugi klub van NBA lige. Dakle, Baskonija traži da bude namirena za sumu koja je trenutno nepoznata. Kako Noticias de Alava navodi, u Baskoniji računaju na taj novac kako bi imali likvidnost da dovedu pojačanje, odnosno 13. igrača. Isprva je bilo planirano da to bude baš Vildoza.

Luka Vildoza, Aleksa Uskoković, Evroliga
foto: EPA/David Aguilar

Kako se može čuti, čak je i poznavaoce prilika u Baskoniji iznenadilo to što je Argentinac izabrao Crvenu zvezdu pre Baskonije. Pogotovo jer ga je klub sa kojim je uzeo ACB titulu 2020. imao otvoren poziv da se vrati. On u Vitoriji ima kuću, tu provodi najveći deo vremena kada nema košarkaške obaveze, heroj je grada i kluba...

Jedan od razloga ovakvog izbora, mada to je samo teorija na dugačkom štapu, vezan je za pomenutu NBA klauzulu.

Sada ostaje da se vidi mogu li Crvena zvezda, Baskonija i Luka Vildoza da nađu kompromis.

(Espreso/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.