Šampion na 16 sati! Koga je izbacio iz svlačionice, pa dobio otkaz? Vlade Đurović o Draženu i drugim nepoznatim detaljima karijere! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Filip Plavčić

Samo za espreso

Šampion na 16 sati! Koga je izbacio iz svlačionice, pa dobio otkaz? Vlade Đurović o Draženu i drugim nepoznatim detaljima karijere! (FOTO) (VIDEO)

Čovek čija je trenerska karijera trajala 36 godina, ima i te kako puno priča, pa nam je zbog toga i opširan intervju bio malo za sve što smo želeli da čujemo
Objavljeno: 20:11h

Dokle može da dogura Crvena zvezda u Evroligi?

- Zvezdi ide sasvim dobro za sada, prvi put je ovakav sistem. Bio sam na početku skeptik, ali sada shvatam da je to prava liga, trajaće dugo i mnogo je teško. Ekipa koja nema bar 16 igrača, ne može da izdrži taj napor - naveo je Đurović te se osvrnuo na Partizan i rad Aleksandra Džikića u odnosu na ono vreme kada je Vujošević vodio crno-bele.

- Kao što je slučaj u Mančesteru, posle Fergusona teško da Murinjo može da bude takav, iako je najbolji, tako je skoro nemoguće da ponovi Džikić ono što je uradio Vujošević. Ipak, on ima svoju viziju, dobro je rešenje za Partizan i odlično radi svoj posao - istakao je legendarni stručnjak.

Da možete da sastavite svoju ekipu, a da se u njoj nalaze po jedan igrač Partizana i Zvezde, koji bi to košarkaši bili?

- Uzeo bih Birčevića iz Partizana, trenirao sam ga u Metalcu, a polivalentan je košarkaš, može da igra i ne četvroci i na petici. Što se tiče Zvezde, uzeo bih Lazića zbog odbrane - naveo je Đurović.

foto: Filip Plavčić

Trenirali ste jednog od najboljih košarkaša svih vremena, Dražena Petrovića. Kakav je osećaj u tim vremenima bio raditi sa njim?

- Kao mlad sam stigao u Šibenku, ali sam ipak uspeo da mu se nametnem, postavio sam ga za kapitena. Usvajao je moje savete. Nije bio veliki šuter na početku, ali je velikim radom i korišćenjem talenta došao dotle. Ustao je ujutru veoma rano, dolazio u šest ujutru u dvoranu, pre škole, pa posle nastave, opet... I na kraju večernji trening. Rad sa Draženom mi je ostavio mnogo traga i stalno se sećam, svake reči... Čak sam ga učio i da vozi na mom golfu, brzo je posle položio. Voleo je da pravi vragolije, da vozi brzo, ali kada je poginuo, nije on vozio - setio se Đurović lepih vremena sa Draženom.

Možete li da izdvojite neku zemlju, klub, u kom ste doživeli najlepše trenutke.

- Pošto je sad inostrastvo Hrvatska, meni te tri godine u Zadru i titulu u Šibeniku, koja je specifična, bile su mi najlepše. Kada sam vodio Šibenku, uzeli su mi trofej, ali sa Zadrom nisu mogli. Iako tamo nisam bio omiljen, za razliku od Šibenika gde sam imao podršku grada, navijača, bukvalno svih - istakao je Đurović.

Žalite li što niste nikad vodili košarkašku reprezentaciju Srbije?

- Menjali su se predsednici... Ali me niko nikad nije zvao. Ja sam tu bio "persona non grata". Bio sam nezgodan za saradnju, nisam dozvoljavao predsednicima da ulaze u svlačionicu, a to je jedan od razloga zbog kojih sam otišao iz FMP-a, iako sam imao izvanredne rezultate. Ista situacija je bila u Lijetuvos Ritasu, gde smo bili neporaženi. Tamošnji predsednik je voleo da uđe i da kaže nešto igračima, ja sam ga opomenuo, a on je to zaboravio. Posle dva meseca je uradio isto, ja sam ga izbacio i naravno, morao sam da odem - pomenuo je svoj specifčni temperament Vlade Đurović.

foto: Filip Plavčić

Glavna tema poslednjih meseci je Nikola Jokić. Šta mislite o njemu?

- Neverovatan, ima dobru psihologiju, ali, nema telo, nema doovljno jake noge. Ipak, takvi veliki igrače lako rešavaju situacije. Dobije loptu na "high post-u", to nije jednostavno, ima izvanredan pregled. Sećam se Ćosića, koji je bio jedan od prvih visokih igrača koji je tako dodavao lopte - objasnio je Đurović.

Ukoliko ste zainteresovani za čitavu priču, u našem opširnom intervjuu pogledajte o čemu je još govorio nekadašnji trener Zvezde, Cibone, Šibenke, Arisa, Zadra, Lijetuvos Ritasa i mnogih drugih klubova.

(Andrija Bulatović)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.