ČUDO U NBA! Jokić nadomak nove MVP titule, konkurencija u prašini!
Nikola Jokić, Foto: Profimedia

TOTALNA LUDNICA!

ČUDO U NBA! Jokić nadomak nove MVP titule, konkurencija u prašini!

Najnoviji presek ESPN-a kaže da je Jokić glavni favorit za eitulu najkorisnijeg igrača

Objavljeno:

Više ne zvuči tako nerealno! Srpski košarkaš Nikola Jokić je nadomak odbrane MVP titule NBA lige!

Kako kažu rezultati poslednje "neformalne ankete" u režiji ESPN-a, šanse da centar Denvera ponovo dobije najprestižnije prizanje su velike.

Iako je dugo za favorita važio Džoel Embid, Nikola je ponovo "dodao gas" i dokazao da zaslužuje da odbrani MVP titulu.

Na prethodnom glasanju završio je iza Kamerunca, ali sada ga je prestigao i čini se ostavio u prašini. Srpski centar je dobio 62 glasa za prvo mesto, 31 za drugo, četiri za treće i tri za peto. Sve to donelo mu je 860 bodova, 141 više nego što je sakupio košarkaš Filadelfije. Treći je Janis Adetokunbo sa 593 boda (na prvo mesto ga stavilo devet novinara) i njih trojica su jedini košarkaši koji su dobili glasove za čelnu poziciju.

Duel Jokića i Embida
Duel Jokića i Embidafoto: AP

Prednost nije mala, posebno kada se u ozbir uzme činjenica da je sredinom februara Srbin bio u zaostatku. Na dve nedelje do kraja ligaškog dela sezone je daleko ispred. U ovom trenutku 29 novinara smatra da Embid zaslužuje priznanje za najkorisnijeg igrača NBA.

Da anketu ESPN-a treba uzeti za ozbiljno govori i činjenica da je od 2017. godine samo jednom do nagrade došao igrač koji se na finalnom preseku nije našao na vrhu. To je bio Rasel Vestbruk koji je "ukrao" MVP trofej Džejmsu Hardenu, jer je u poslednjim nedeljama postao prvi igrač posle Oskara Robertsona sa tripl-dablom u proseku na nivo čitave sezone. Utisak je dakle da bi Embidu bilo potrebno čudo da preokrene situaciju.

Kako funkcioniše samo glasanje i koliko su rezultati validni govori i činjenica da je ESPN okupio 100 članova medija, po dvojicu iz svakog od 28 tržišta lige, a uključeni su i novinari iz inostranstva. Svako je imao pravo da glasa za po pet igrača i rangira ih. Prvo mesto vredi 10 bodova, drugo sedam treće pet, četvrto tri i peto jedan bod.

Nikola Jokić
Nikola Jokićfoto: Profimedia

Konačan ishod, kako ESPN navodi, eventualno bi mogao da promeni plasman timova za koje MVP kandidati nastupaju. Denver čije boje brani Jokić je trenutno šesti na Zapadu sa dve pobede više od Minesote i identičnim učinkom kao petoplasirana Juta. Nije ni prednost domaćeg terena u prvoj rundi plej-ofa daleko, četvrtoplasirani Dalas ima dva trijumfa više.

Embidovi Seventisiksersi su četvrti na Istoku, sa dve pobede manje od vodećeg Majamija. Adetokunbo je posle trijumfa nad Kameruncem sa Milvokijem korak ispred tima iz Pensilvanije i mogao bi vrlo lako da se domogne vrha.

(Espreso/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.