VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: UEFA je potvrdila, Liga šampiona skroz menja sistem takmičenja!
Foto: EPA/Jean-Christophe Bott

sve će biti drugačije

VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: UEFA je potvrdila, Liga šampiona skroz menja sistem takmičenja!

Na ovaj način će Liga šampiona dobiti 100 utakmica više, nagradni fond će se povećati, fond od TV prava će biti još veći jer će i utakmica biti više

Objavljeno:

Ono što je najavljivano prethodnih godinu dana, dobilo je i zvaničnu potvrdu.

UEFA od sezone 2024/25 menja format Lige šampiona.

Dosadašnji sistem na koji smo navikli sa osam grupa po četiri učesnika i potom nokaut fazom od osmine finala odlazi u istoriju na kraju sledeće sezone.

Novi format elitnog takmičenja će u neku ruku ličiti na košarkašku Evroligu, pa postoji bojazan da se na taj način ubije draž takmičenja koje su mnogi do sada smatrali savršenim.

Umesto 32, u novom formatu će učestvovati 36 klubova. Grupe više neće postojati već će svi klubovi biti u jednoj velikoj ligi poput Evrolige. Svaki tim će u toj ligi odigrati po 10 mečeva: pet kod kuće i pet na strani. Bitna stavka u toj priči je da će 36 klubova biti raspoređni po rangu u četiri kvalitativne grupe. Tako će klub iz prvog šešira odigrati dva meča protiv kluba istog ranga, tri protiv klubova iz drugog šešira, tri protiv klubova iz trećeg šešira i dva protiv klubova iz četvrtog šešira.

Najboljih osam će direktno obezbediti plasman u osminu finala, a preostalih osam će biti poznato posle plej-of mečeva ekipa koje su plasirane od devetog do 24. mesta na tabeli. Poraženi iz plej-ofa nastavljaju takmičenje u Ligi Evrope.

Na ovaj način će Liga šampiona dobiti 100 utakmica više, nagradni fond će se povećati, fond od TV prava će biti još veći jer će i utakmica biti više. Novina je da će se utakmice Lige šampiona osim dosadašnjih termina utorkom i sredom u nekim kolima igrati i četvrtkom.

UEFA je na ovaj način odgovorila na novu ofanzivu nekolicine bogatih klubova predvođenih Realom, Juventusom i Barselonom koji ne odustaju od ideje o formiranju zatvorene Superlige.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.