BIVŠI HRVATSKI REPREZENTATIVAC KOMENTARISAO SITUACIJU U UKRAJINI! Svedoci smo svojevrsnog licemerja!
Foto: Profimedia

rekao svoje mišljenje!

BIVŠI HRVATSKI REPREZENTATIVAC KOMENTARISAO SITUACIJU U UKRAJINI! Svedoci smo svojevrsnog licemerja!

Tomislav Dujmović je tokom svoje karijere između ostalog nastupao za moskovske timove Dinamo i Lokomotivu

Objavljeno: 15:57h

Dok traje rat u Ukrajini, stižu osude Rusiji sa svih strana. Međutim, u moru verbalnih napada i osuda javio je i bivši hrvatski fudbaler Tomislav Dujmović koji nije opravdao invaziju, ali je i postavio niz pitanja.

Dujmović, koji se igrački izgradio u Rusiji nastupajući za Amkar iz Perman, moskovske Dinamo i Lokomotivu, kao i Mordoviju iz Saranska.

- Žalosno je što razgovaramo o politici, a ne o sportu. Ova situacija nije dobra ni za koga. Kao i svi normalni ljudi, žao mi je zbog ovih strahota u Ukrajini. Rusi to sagledavaju iz drugačije perspektive. Dugo sam bio tamo i stalno pratim njihove medije. Oni sugerišu da je veći deo Rusa na Putinovoj strani, odnosno da se mali deo, onih mladih snaga koje dolaze, suprotstavlja. Mladi su uglavnom za demokratske principe i slobodu govora. Opšti je stav da je za ovu situaciju najviše kriva Amerika, koja je sve ove godine gurala Ukrajince u NATO - počeo je Dujmović.

Tomislav Dujmović
foto: EPA/Kamil Krzaczynski

Dujmović je napomenuo da postoji licemerstvo sa Zapada.

- Kazao bih da smo svedoci svojevrsnog licemerja. Zašto se niko nije oglašavao zbog rata u Siriji ili patnje na Bliskom istoku? Niko nije bio protiv Amerikanaca. To nije korektno. Do pre neki dan Sirijce smo držali na našim granicama, terali ih i tukli. Ovih dana u tom se smislu oglasio i Slavoj Žižek, kojeg jako volim, govorio je da mu je neugodno zbog tog licemjerja - smatra Dujmović, sada fudbalski agent.

Većina Rusa, kako je primetio Dujmović, je protiv ratnih dejstava, ali i misle da su u pravu.

- Imaju vekovno nasleđe u kojem se stalno ratovalo. Stalno se pozivaju na Drugi svetski rat, u kojem su igrali važnu ulogu i platili visoku cenu. Verujem da je većini krivo što je došlo do rata jer Rusi Ukrajince smatraju bratskim narodom. Nadajmo se svi da će ovo što pre prestati jer u tom ratu ne može biti pobednika.

Dujmović kaže da opravdanja za rat nema.

- Ne želim da me pogrešno shvate, zgražavam se na svaki oblik nasilja, pa tako i ovaj. Svaki normalni čovek će da osudi - zaključio je Dujmović.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.