MOGU LI "GROBARI" VEĆ DA SLAVE TITULU ILI ZA "DELIJE" NADA POSTOJI?! Preokret u šampionskoj trci se DOGAĐAO!
Treneri: Dejan Stanković i Aleksandar Stanojević, Foto: Starsport©

partizan ostaje na tronu ili nas čeka 'zvezdino proleće'?

MOGU LI "GROBARI" VEĆ DA SLAVE TITULU ILI ZA "DELIJE" NADA POSTOJI?! Preokret u šampionskoj trci se DOGAĐAO!

Zvezda ili Partizan? Grobar ili Delija? Porodično nasleđe i tradicija, ili ipak istoj toj porodici iz nekog hira terate kontru, pa se odlučite za drugu "boju pruga". Možda da bi bilo zanimljivije? Jer koja je čar fudbala, ako kao navijač, pobedu i titulu ne možete nekome da "natrljate na nos"? Pitanje koje se postavlja pred nastavak prvenstva, da li crno-beli mogu da počnu da slave titulu, ili su preokreti u borbi za trofej domaćeg fudbala mogući?

Objavljeno: 19:09h

Jedan grad! Jedno brdo! I dva najveća i najuspešnija kluba u Srbiji. Partizan i Zvezda drže primat u domaćem fudbalu, i u srcima ljudi koji prate "najvažniju sporednu stvar na svetu". Toliko, da tek posle stranog kluba za koji navijamo, na treće mesto, iz lokalpatriotizma znamo da kažemo obližnji klub iz mesta u kom živimo, a ne na prvo kako je normalno u Engleskoj, Italiji, Španiji...

Šampionska trka se uglavnom i pre početka sezone vodi u dvoje. Samo je pitanje da li će završiti u Ljutice Bogdana ili u Humskoj. Napisano je uglavnom, jer se u dva navrata u proteklih trideset godina, i tri države koje smo od tada promenili, a da se nismo makli, desilo da su dva kluba uspela da prekinu taj poredak na koji smo navikli.

1 / 6 Foto: Starsport©

Šampionsku titulu odneo je samo Obilić 1997/1998. godine.

Godinu dana kasnije Vitezovi su završili na drugom mestu, odmah iza Crvene zvezde, čime su još jednom prekinuli "trku udvoje" za titulom.

To je uspevalo još Vojvodini u sezoni 2008. na 2009. kao i Radničkom iz Niša deset godina kasnije (2018/2019), kada su bili između "večitih rivala".

Titula je 2008/2009. završila u vitrinama Partizana, a 2018/2019. godine na drugoj strani Topčiderskog brda.

Titula jesenjeg prvaka ne može da garantuje da će se na kraju biti šampion. Ipak, u periodu nakon raspada velike Jugoslavije, onaj koji osvoji jesen, na kraju je bio najbolji i na proleće.

Zvezda je uspela da svrgne i prestigne Partizan u sezoni 1991/1992. godina.

U novijoj istoriji, to se desilo samo u sezoni 2013/14. kada je Marko Nikolić na polusezoni nasledio Vuka Rašovića, ali nije uspeo da odbrani bodovnu prednost i titula je otišla na crveno-belu stranu.

1 / 6 Foto: Starsport©

Ukoliko idemo duboko u prošlost, prestizanje se desilo još u sezoni davne 1952/1953. godine.

Obrnuto, Partizan je dva puta uspevao da odigra mnogo bolje prolećni deo sezone i prestigne "ljutog rivala". Prvi koji je to uspeo je upravo sadašnji trener Aleksandar Stanojević u sezoni 2009/10, kada je nasledio Gorana Stevanovića na klupi i ekspresno napravio obrt, osvojivši svoju prvu titulu u karijeri.

Marko Nikolić je u svom drugom mandatu u Humskoj pokazao da se do šampionske titule može i sa drugog mesta na polusezoni. Preuzeo je Partizan umesto Ivana Tomića kada je "Parni valjak" već bio u bodovnom minusu, a na kraju je te 2017. podigao i poslednju krunu koja je stigla na crno-belu stranu Topčiderskog brda do danas.

1 / 6 Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Nastavak domaćeg prvenstva zakazan je za 12. februar.

Trku za bodovnom prednošću Partizana, Crvena zvezda počinje na domaćem terenu protiv Čukaričkog, dok crno-beli igraju protiv Radničkog u gostima.

OSTALI PAROVI:

VOJVODINA - NAPREDAK SPARTAK - RADNIK MLADOST - TSC RADNIČKI 1923 - PROLETER KOLUBARA - VOŽDOVAC METALAC - NOVI PAZAR

Espreso/ Vukašin Grozdanić


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.