MOŽE LI VLAHOVIĆ DA NADMAŠI PRETHODNIKE? Sećate li se partija srpskih asova u dresu slavnog Juventusa?! (VIDEO)
Dušan Vlahović u Juventusu, Foto: Profimedia

šesti srbin u torinu!

MOŽE LI VLAHOVIĆ DA NADMAŠI PRETHODNIKE? Sećate li se partija srpskih asova u dresu slavnog Juventusa?! (VIDEO)

Mladi napadač na "paklenom" zadatku

Objavljeno: 20:39h

Srpski reprezentativac Dušan Vlahović je novi fudbaler Juventusa, a pre njega su mnogi naši asovi krčili fudbalske staze u Italiji.

Ko vam prvi padne na pamet kada pomislite na Juventus?

Šestorica fudbalera srpskih korena su nosili dres slavnog kluba iz Torina.

To su Vladimir Jugović, Zoran Mirković, Ivan Ergić, Darko Kovačević i Miloš Krasić.

Najveći trag je ostavila legenda Crvene zvezde koji je bio član šampionske generacije crveno-belih. Međutim, ni u crno-belom dresu mu nije išlo ništa lošije. Jugović se 1992. otisnuo put Italije, a prvi angažman mu je bio u Sampdoriji.

Sjajni vezista sa timom iz Đenove u sezoni 1993/94 osvaja Kup Italije, što ga preporučuje torinskom velikanu.

Godine 1995. prelazi u Juventus gde postaje nezamenljiv deo tima. Jugović sa Juventusom osvaja još jednu titulu prvaka, a iste godine opet u Tokiju, njegovi "crno-beli" iz Torina postaju pobednici i Interkontinentalnog kupa.

Njegov učinak u dresu Juventusa je 10 golova 77 nastupa.

Zoran Bata Mirković je 1996. godine potpisao ugovor sa Atalantom iz Bergama gde je proveo naredne dve sezone. Dobre partije u Atalanti nisu promakle Marčelu Lipiju koji ga je 1998. doveo u Juventus. Za italijanski klub je zabeležio 51 nastupa.

Posle četiri godine Mirković napušta Italiju i odlazi u turski Fenerbahče.

Transfer Darka Kovačevića u Juventus 1999. bio je jedan od najvećih u istoriji srpskog fudbala, pošto je bio vredan 12 miliona funti. Retko je dobijao šansu u Juventusu od prvog minuta, pošto su prednost imali azurni reprezentativni tandem: Inzagi - Del Pjero i francuski reprezentativac David Trezege.

Dosadilo mu je sedenje na klupi Juventusa, pa je bio deo razmene dvojice poznatih fudbalera: čileanski reprezentativac Marselo Salas potpisao je za torinske "belo-crne", dok je Darko Kovačević prešao u rimski Lacio. U dresu "lacijala" se nije proslavio i odigrao je samo 7 prvenstvenih susreta.

Darko Kovačević odigrao je 71 meč za Juventus, ali je dao 26 golova, što je brojka koja će biti veliki izazov za Dušana Vlahovića.

Nakon mnogo spekulacija tokom leta 2010., Juventus i CSKA Moskva su se dogovorili o prelasku Krasića u poznati italijanski klub, a vrednost transfera je bila oko 15 miliona evra. Krasić je potpisao zvaničan ugovor sa Juventusom 21. avgusta 2010. i izabrao dres sa brojem 27.

U početku, Krasić je igrao odlično, jako brzo postao ljubimac publike u Torinu, ali je onda usledio pad forme i odsustvo poverenja trenera Juventusa. U poslednjoj sezoni izašao je na teren samo sedam puta. Za najpopularniji italijanski klub je odigrao 50 mečeva, u kojima je postigao 10 pogodaka.

Miloš Krasić
foto: Profimedia

Ivan Ergić je iz ekipe Pert glorija prešao u redove italijanskog kluba, ali nije zabeležio nijedan zvanični nastup.

Godine 2000. odlazi u Juventus, ali odmah biva poslat na pozajmicu u Bazel. Kasnije je i potpisao ugovor sa švajcarskim klubom vredan 1.6 miliona švajcarskih franaka, postao je kapiten tima i punih 9 godina nosio dres ovog kluba.

Vlahović će sa Juventusom potpisati ugovor na četiri i po godine i zarađivaće 7 miliona evra po sezoni. Fiorentina će na ime obeštećenja dobiti 75 miliona evra, što je najveći transfer u istoriji srpskog fudbala.

(Espreso/Jelena Bijeljić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.