PARTIZAN PRVI NA SVETU, ZVEZDA PETA: Istraživanje koje laska "večitim" - bolji su i od Sitija i Bajerna!
Foto: Starsport / Peđa Milosavljević

nadmoćni

PARTIZAN PRVI NA SVETU, ZVEZDA PETA: Istraživanje koje laska "večitim" - bolji su i od Sitija i Bajerna!

U istraživanju je obuhvaćeno 680 klubova iz celog sveta

Objavljeno:

Svako malo sa fudbalskih terena u Srbiji (koji su često u vrlo lošem stanju) stignu snimci koji više izazivaju gnušanje ili podsmeh nego divljenje igračkim potezima, izbijaju skandali i prepucavanja čak i superligaških klubova, ali sve se češće priča i o lepim stvarima.

Doduše, to je rezervisano za one koji imaju najviše novca da ulašu u tim i infrastrukturu - večite rivale. Tako su Partizan i Crvena zvezda zauzeli vrlo visoke pozicije na listi svetskih klubova po istraživanjiima fudbalske opservatorije CIES - prvo i peto mesto!

Kako su se beogradski velikani našli ispred evropskih giganata ili onih finansijskih moćnika iz Brazila, poput Flamenga i Palmeirasa? U pitanju je istraživanje koje se oslanja na statistiku stvorenih i dopuštenih velikih prilika u ligaškim utakmicama.

Tako je Partizan prvi sa 8.2 stvorene izgledne šanse i samo 1.6 dopuštenih u 11 mečeva, a Zvezda peta sa 8.8 kreiranih gol-situacija i 2.4 dozovljene rivalu u 10 utakmica.

CIES
foto: Printscreen/CIES

Između večitih su Ajaks, RB Salcburg i Benfika, a posle prvi pet slede Šahtjor, Krajova, Mančester siti, Seltik, Dinamo Kijev, Bajern, Olimpijakos...

Naravno, crveno i crno-belima pomaže činjenica da nemaju jaku konkurenciju u domaćem prvenstvu, ali je ovo ipak podatak koji govori o napretku najvećih srpskih klubova na globalnom nivou. Prvo merilo, pak , ostaju rezultati...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.