Na današnji dan naši Čileanci postali su prvaci sveta! Gde su i šta rade sada? (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/sp1873

postali su evropski brazilci

Na današnji dan naši Čileanci postali su prvaci sveta! Gde su i šta rade sada? (VIDEO)

Nažalost dvojica članova te sjajne generacije nisu više među živima
Objavljeno: 13:01h

Dok nismo dobili "Novozelanđane", te briljantne klince koji su nam prošle godine doneli jednu od najvećih radosti i najveći uspeh u istoriji srpskog fudbala osvajanjem Svetskog prvenstva za omladince, imali smo "Čileance".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Nema tog ljubitelja fudbala koji se sa setom nije prisećao kultne generacije jugoslovenskih golobradih fudbalera koji su na današnji dan, pre tačno 29 godina osvojili takođe Mundijal za igrače do 20 godina.

Bila je to fantastična ekipa igrača koji su tada u finalu pobedili Zapadnu Nemačku 5:4 posle boljeg izvođenja penala, pošto je meč bio završen 1:1, a i dalje mnogi danas upravo zbog te generacije žale i zbog raspada Jugoslavije, jer nema tog fudbalskog stručnjaka na svetu koji nije tvrdio da je ta selekcija bila predviđena za dominaciju na međunarodnim takmičenjima u 90-tim godinama.

A otišli su u Čile na prvenstvo sasvim tiho i to pod moranjem, jer je FIFA zahtevala od Jugoslavije da pošalje ekipu na takmičenje, pa zato nije ni poslata najjača ekipa, jer su kod kuće ostali Alen Bokšić, Siniša Mihajlović i Vladimir Jugović.

Ipak i u okrnjenom sastavu četa Mirka Jozića predvođena najboljim igračem turnira, Robertom Prosinečkim, redom je gazila u grupi Čile 4:2, Australiju 4:0, Togo 4:1, u četvrtfinalu je pao moćni Brazil 2:1, u polufinalu Istočni Nemci 2:1 i na kraju Zapadni Nemci posle pomenutih penala.

Ali od tada je prošlo 20 godina, a mi smo rešili da vidimo šta se dogodilo sa momcima zbog kojih smo zaradili nadimak "Evropski Brazilci".

Dragoje Leković - Prvi golman ekipe je ponikao u Budućnosti, pa je prešao u Zvezdu gde se zadržao samo godinu dana pre nego se vratio u Mogren, a onda i u podgorički klub. Od 1994. godine je bio član Kilmarnoka u kome je bio 4 godine, a zatim je usledio kratak boravak u Sportingu iz Hihona i u Malagi, pa u AEK-u iz Larnake da bi igračku karijeru završio 2002. u Pert Gloriju iz Australije.

Što se reprezentativnih nastupa tiče, bio je član selekcije Jugoslavije na Svetskom prvenstvu 1990. i 1998. godine. Po završetku karijere postao je trener golmana, a od 2011. godine je trener golmana u reprezentaciji Crne Gore.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.