HOĆE LI OVO OLAKŠATI POSAO SRPSKIM KLUBOVIMA? Liga šampiona predstavila novi format u kome će igrati više klubova!
Foto: EPA/Laurent Gillieron

videćemo

HOĆE LI OVO OLAKŠATI POSAO SRPSKIM KLUBOVIMA? Liga šampiona predstavila novi format u kome će igrati više klubova!

Umesto dosadašnja 32 tima u Ligi šampiona će se nadmetati 36

Objavljeno:

Kao odgovor na novoformirano takmičenje, UEFA je objavila novi format Lige šampiona.

Od sezone 2024/25, Liga šampiona više se neće igrati u prepoznatljivom sistemu sa grupama i 32 tima. Doći će do proširenja takmičenja kao što je i najavljivano, a umesto dosadašnja 32 tima u Ligi šampiona će se nadmetati 36 ekipa. Grupna faza se ukida, igraće se u ligaškom sistemu, a svaki tim će odigrati 10 utakmica protiv različitih ekipa (pet kod kuće i pet na strani).

Liga šampiona
foto: Profimedia

Timovi će na žrebu biti podeljeni u četiri divizije, a oni najkvalitetniji iz prvog šešira će igrati dva meče protiv rivala iz prve divizije, po tri puta će ukrstiti koplja sa ekipama iz drugog i trećeg šešira, a dva puta će deliti megdan sa timovima iz četvrtog, najslabijeg ranga.

Prolaz u nokaut fazu Lige šampiona izboriće osam timova koji osvoje najveći broj bodova, a timovi koji budu plasirani od 9. do 24. mesta će u dvomeču baraža odlučivati o tome ko ide u osminu finala, a ko se priključuje 12 najslabije plasiranih klubova i pakuje kofere.

Liga šampiona
foto: Profimedia

Prohodnost u Ligu šampiona će se i dalje ostvarivati kroz nacionalne šampionate. Od 36 klubova će njih 32 na taj način izboriti učešće u elitnom takmičenju Starog kontinenta, dok će se četiri mesta popuniti na poseban način.

U reformisanoj Ligi šampiona će se odigrati čak 180 utakmica umesto dosadašnjih 96 u uvodnoj fazi takmičenja (neverovatnih 225 utakmica od početka do finala), a do promene termina neće doći. Liga šampiona će se igrati utorkom i sredom, a takođe će postojati i bonus nedelje kada će i četvrtak biti rezervisan za elitno takmičenje.

(Espreso/ Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.